Business & Finance Σάββατο 5/03/2022, 09:34
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενεργειακή κρίση: Ως πότε αρκούν τα αποθέματα της Ελλάδας

Ενεργειακή κρίση: Ως πότε αρκούν τα αποθέματα της Ελλάδας

Τόσο οι τιμές της ενέργειας όσο και η επάρκεια των προμηθειών είναι πλέον τα θέματα που απασχολούν την Ελλάδα αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο συνεχίζεται ο πόλεμος, όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

«Δυστυχώς, η παράνομη εισβολή από τη Ρωσία στην Ουκρανία έχει φέρει εκτός ελέγχου τις αγορές. Έχουμε ιστορικά υψηλά στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο και έχουμε και ιστορικά υψηλά στην ηλεκτρική ενέργεια», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ

Και σημείωσε ότι η τιμή του φυσικού αερίου ήταν στα 200 ευρώ χθες, στα 80 ευρώ πριν δύο μήνες και στα 15 ευρώ πριν έναν χρόνο. Δηλαδή από πέρσι ανέβηκε κατά 185 ευρώ.

Για την αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων «έχουμε προβλέψει να έρθουν επιπλέον φορτία υγροποιημένου αερίου. Έχουμε λιγνίτη για πάνω από 30 ημέρες, έχουμε πετρελαϊκά αποθέματα για πάνω από 150 ημέρες και έχουμε τη δυνατότητα, τα εργοστάσια που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από φυσικό αέριο, αντί για φυσικό αέριο να κάψουν πετρέλαιο», σημείωσε ο υπουργός.

«Έχουμε εξετάσει όλα τα σενάρια και τα πιο δυσμενή, όμως κανείς δεν ξέρει που μπορεί να φτάσει ένας πόλεμος», παραδέχθηκε.

Τέλος, ανέφερε ότι η κυβέρνηση διαθέτει και το τελευταίο ευρώ στις επιδοτήσεις για τους λογαριασμούς ρεύματος, ενώ αναμένεται και η έγκριση από την Ευρώπη για χρηματοδότηση των κρατών για την ενέργεια έπειτα από την πρόταση του πρωθυπουργού.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News