Business & Finance Παρασκευή 4/03/2022, 18:10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιος είναι ο Σαουδάραβας που έβαλε 225 εκατ. ευρώ στον ΑΝΤΕΝΝΑ

Είναι ο 27ο πιο πλούσιος άνθρωπος της Μ. Ανατολής

Ποιος είναι ο Σαουδάραβας που έβαλε 225 εκατ. ευρώ στον ΑΝΤΕΝΝΑ

Ο Waleed bin Ibrahim Al Ibrahim κρύβεται πίσω από τον μιντιακό όμιλο Middle East Broadcasting Center (MBC Group), ο οποίος απέκτησε το 30% του Ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ Ελλάδος, επενδύοντας 225 εκατ. ευρώ. 

Ο MBC Group ιδρύθηκε το 1991 από τον Σαουδάραβα επιχειρηματία, ο οποίος σήμερα είναι 60 ετών και έχει περιουσία 10,9 δισ. δολαρίων, αποτελώντας τον 27ο πιο πλούσιο Άραβα της Μέσης Ανατολής. 

Η εταιρεία θεωρείται η μεγαλύτερη στον κλάδο των media σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, διαθέτοντας πάνω από 17 κανάλια αλλά και τη μεγαλύτερη streaming πλατφόρμα της περιοχής. 

Ο Waleed γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σαουδική Αραβία. Έχει οκτώ αδέρφια, δύο εκ τα οποία δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στο αμερικανικό real estate.  

Αφού τελείωσε τις σπουδές του, ο Σαουδάραβας επέλεξε να ασχοληθεί με την τηλεόραση. Έτσι, ίδρυσε την ARA Productions and Television Studios, η οποία στη συνέχεια μετονομάστηκε σε ARA Group International, εκπέμποντας αποκλειστικά στη Σαουδική Αραβία. 

Το 1991, αποφάσισε να ιδρύσει την MBC στο Λονδίνο, μαζί με τον επιχειρηματία Saleh Kamal, έχοντας ως στόχο να δημιουργήσουν την πρώτη ανεξάρτητη αραβική δορυφορική τηλεόραση. Κατά κύριο λόγο, βέβαια, ο σταθμός αντανακλούσε τις απόψεις της βασιλικής οικογένειας του Ριάντ. 

Ας σημειωθεί ότι η MBC αποτελεί θυγατρική της ARA Group. 

Το 2003, ο Walled προχώρησε στην ίδρυση του δικτύου Al Arabiya, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει μια εναλλακτική επιλογή στο Al Jazeera, στα πρότυπα του CNN. 

Παρά το βαρύ βιογραφικό του, το 2017 ο επιχειρηματίας συνελήφθη από τις σαουδαραβικές αρχές με την κατηγορία της διαφθοράς. Τελικά, όμως, αφέθηκε ελεύθερος, καθώς δεν βρέθηκαν επαρκείς αποδείξεις ανοχής. 

Έναν χρόνο αργότερα, πάντως, η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας απέκτησε το 60% των μετοχών του MBC, ενώ το υπόλοιπο 40% παρέμεινε στα χέρια του Waleed, ο οποίος διατήρησε και τα ηνία του μιντιακού κολοσσού. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Γιατί δεν πλενόταν και άλλα 19 πράγματα που δεν ξέρατε για τον Στιβ Τζομπς

Ποτέ δεν είναι αργά: 10 άνθρωποι που έκαναν μεγάλη επιτυχία μετά τα 40

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News