ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατώτατος μισθός: 751 ευρώ ζητάει η ΓΣΕΕ – Ποιο το βασικό σενάριο

Κατώτατος μισθός: 751 ευρώ ζητάει η ΓΣΕΕ – Ποιο το βασικό σενάριο

Κατώτατο μισθό της τάξεως των 751 ευρώ ζητά η ΓΣΕΕ από τη κυβέρνηση. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της, ζητά από τη κυβέρνηση να ακολουθήσει τη προεκλογική της δέσμευση για αύξηση του κατώτατου μισθού διπλάσια του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ.

Η ΓΣΕΕ επαναφέρει πλέον την πρόταση της για κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, ένα μήνα σχεδόν πριν την εισήγηση του υπουργού Εργασίας στο Υπουργικό Συμβούλιο (μέσα στον Απρίλιο)

Η ΓΣΕΕ μάλιστα προτείνει πως μετά τον νέο προσδιορισμό του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, η διαδικασία θα πρέπει να παραδώθει στην ΕΓΣΣΕ (δηλαδή ΓΣΕΕ και εργοδοτικές οργανώσεις)».

Το θέμα του κατώτατου μισθού, οι κλαδικές συμβάσεις, αλλά και το κρίσιμο θέμα της ακρίβειας αποτελούν τα βασικά αιτήματα διεκδίκησης για τη γενική πανελλαδική 24ωρη απεργία που αποφάσισαν η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας για την Τετάρτη 6 Απριλίου.

Ο νέος κατώτατος

Οι διαδικασίες τρέχουν για τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, καθώς η πρόσκληση προς τους κοινωνικούς φορείς και η προφορική διαβούλευση, θα πρέπει να λάβει χώρα το αργότερο έως την 15η Μαρτίου 2022.

Η δεύτερη αύξηση θα χτιστεί λαμβάνοντας υπόψη τα επίπεδα του πληθωρισμού, την αντοχή των επιχειρήσεων αλλά και τον κίνδυνο ενός σπιράλ πληθωρισμού που μπορεί να δημιουργήσει μια υπέρμετρη αύξηση του κατώτατου μισθού.

Σύμφωνα με ένα από τα σενάρια, προβλέπεται αύξηση της τάξεως του 5% – 6%, που σωρευτικά θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα κατώτατο μισθό αυξημένο ακόμη και κατά 7% – 8%. Σε αυτή τη περίπτωση, ο κατώτατος μισθός θα μπορούσε να διαμορφωθεί από 696-703 ευρώ (μεικτά).

Διαβάστε επίσης:

Με τις ευλογίες της Κομισιόν η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού

Τριετίες: Τι αλλάζει – Μικρό καλάθι για τους εργαζόμενους

Κατώτατος μισθός: Στα 700 ευρώ από την 1η Μαΐου

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News