Business & Finance Τρίτη 1/03/2022, 17:52
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς έρχεται το ρωσικό αέριο στην Ελλάδα – Ποιες οι πηγές τροφοδοσίας

Το 45,5% της ζήτησης καλύπτεται από τη Ρωσία

Πώς έρχεται το ρωσικό αέριο στην Ελλάδα – Ποιες οι πηγές τροφοδοσίας

Διαβεβαιώσεις για τη σταθερή ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία έδωσε ο ΔΕΣΦΑ, ο οποίος διευκρίνισε ότι το ρωσικό αέριο έρχεται στην ελληνική αγορά μέσω βουλγαρο-τουρκικού και όχι ουκρανικού αγωγού. 

Πιο συγκεκριμένα, ο αγωγός, ο οποίος εφοδιάζει τη χώρα με ρωσικό αέριο, διέρχεται αποκλειστικά από την Τουρκία και τη Βουλγαρία, προτού καταλήξει στην Ελλάδα, κάτι το οποίο σημαίνει ότι επί της ουσίας αποφεύγει τους αγωγούς στα εμπόλεμα εδάφη της Ουκρανίας. 

Ας σημειωθεί ότι η Ρωσία καλύπτει σχεδόν το 1/2 της ζήτησης για φυσικό αέριο στην Ελλάδα (45,5%). Το εναπομείναν 54,5% προέρχεται από υγροποιημένο φυσικό αέριο – LNG (31,8%), τον αγωγό TAP (17,5%), καθώς και τον ελληνοτουρκικό αγωγό (5,17%). 

Το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής ζήτησης διοχετεύεται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (68,6%), ενώ ακολουθούν οι οικιακοί καταναλωτές και οι επιχειρήσεις (18,7%), καθώς και οι εγχώριες βιομηχανίες (12,56%). 

Στο μεταξύ, από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προανήγγειλε σήμερα τη δημιουργία και δεύτερου τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη, σε μια προσπάθεια μείωσης της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο. 

«Στόχος της χώρας είναι να καταστούμε γρήγορα αυτόνομοι αξιοποιώντας την αιολική και ηλιακή ενέργεια, αλλά και να γίνουμε περιφερειακός και διεθνής κόμβος μεταφοράς ενέργειας προς την Ευρώπη» σημείωσε, παράλληλα, ο πρωθυπουργός.  

Υπενθυμίζεται ότι και η Γερμανία ανακοίνωσε πρόσφατα τη δημιουργία δύο νέων σταθμών LNG, με στόχο τη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο και την αύξηση των εισαγωγών από άλλες χώρες.  

Στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης ήδη αναμένεται να κατασκευαστεί ένας σταθμός LNG από την Gastrade, στην οποία συμμετέχουν ο Όμιλος Κοπελούζου, η Gaslog Investments, η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η Bulgartransgaz και ο ΔΕΣΦΑ.  

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 367,3 εκατ. ευρώ, προωθείται με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα χρηματοδοτήσει το project με το ποσό των 166,7 εκατ. ευρώ. 

Η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης (FSRU), χωρητικότητας 153.500 κυβικών μέτρων LNG, θα συνδεθεί με το εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου της Ελλάδας με αγωγό μήκους 28 χλμ., μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας.  

Ο τερματικός σταθμός αναμένεται να λειτουργήσει στα τέλη του 2023. 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Moody’s: Τα δύο σενάρια για την ουκρανική κρίση και τι σημαίνουν για την οικονομία

Φυσικό αέριο: Ο κίνδυνος ρωσικών αντιποίνων οδηγεί σε άλμα έως 36%

Μπορεί η Ευρώπη να ζήσει χωρίς το ρωσικό αέριο;

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News