Business & Finance Δευτέρα 28/02/2022, 15:06
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ταμείο Ανάκαμψης: Πράσινο φως για τα πρώτα 3,6 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

Ταμείο Ανάκαμψης: Πράσινο φως για τα πρώτα 3,6 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

Θετική ήταν η προκαταρκτική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο αίτημα της Ελλάδας για εκταμίευση 3,6 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Πρόκειται για την πρώτη δόση του φιλόδοξου προγράμματος, η οποία αφορά 1,7 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 1,9 δισ. ευρώ σε δάνεια. 

Η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επιβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να λάβει την πρώτη της πληρωμή από το NextGenerationEU» μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. 

https://twitter.com/vonderleyen/status/1498278663695048706

«Η χώρα έχει σημειώσει καλή πρόοδο στην εφαρμογή του σχεδίου ανάκαμψης, μέσω μεταρρυθμίσεων στην ηλεκτρική κινητικότητα, στη ρύθμιση της αγοράς εργασίας και εφαρμογής του πλαισίου δανειακής διευκόλυνσης. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα στη φιλόδοξη πορεία της ανάκαμψης» έσπευσε να προσθέσει. 

Η Αθήνα είχε υποβάλει το αίτημα πληρωμής στις 29 Δεκεμβρίου του 2021, με βάση την επίτευξη των 15 ορόσημων, τα οποία επιλέχθηκαν στην εκτελεστική απόφαση του Συμβουλίου για την πρώτη δόση.  

Τα συγκεκριμένα ορόσημα καλύπτουν μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις στους τομείς της ενεργειακής απόδοσης, της ηλεκτρικής κινητικότητας, της διαχείρισης απορριμμάτων, της αγοράς εργασίας, της φορολογίας, του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, της υγειονομικής περίθαλψης, των δημόσιων συγκοινωνιών, καθώς και του συστήματος ελέγχου της Ελλάδας για την εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. 

Περιλαμβάνουν δε, σημαντικά μέτρα, όπως η θέσπιση του πλαισίου για τη Δανειακή Διευκόλυνση και η έναρξη του δανεισμού μέσω εμπορικών τραπεζών και διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. 

Το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα επενδύσεων και μεταρρυθμιστικών μέτρων σε τέσσερις θεματικές συνιστώσες (πράσινη μετάβαση, ψηφιακός μετασχηματισμός, απασχόληση, δεξιότητες και κοινωνική συνοχή, ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμός της οικονομίας).  

Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 30,5 δισ. ευρώ (17,77 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,73 δισ. ευρώ σε δάνεια, το 13% των οποίων (3,96 δισ. ευρώ) εκταμιεύτηκε στην Ελλάδα σε προχρηματοδότηση στις 9 Αυγούστου 2021). 

Οι πληρωμές στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης βασίζονται στην απόδοση και εξαρτώνται από την υλοποίηση των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων από τα κράτη μέλη που περιγράφονται στα αντίστοιχα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Στο Ταμείο Ανάκαμψης έργο 65,2 εκατ. ευρώ για εξυγίανση 9 βιομηχανικών πάρκων

Ψηφιακά έργα €1,6 δισ. δημοπρατούνται φέτος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News