Business & Finance Κυριακή 27/02/2022, 16:28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Εγκλωβισμένο» ελληνικό πλοίο σε λιμάνι της Οδησσού

Οκτώ πλοία με ελληνική σημασία βρίσκονται στη βόρεια Μαύρη Θάλασσα

«Εγκλωβισμένο» ελληνικό πλοίο σε λιμάνι της Οδησσού

Ακινητοποιημένο στο λιμάνι Γιούζνε της Οδησσού βρίσκεται ένα ελληνικό εμπορικό πλοίο, στο οποίο επιβαίνουν έξι Έλληνες ναυτικοί. 

Το πλοίο είναι παραβεβλημένο, καθώς δεν μπορεί να λάβει άδεια απόπλου από τις ουκρανικές αρχές, λόγω της αναστολής λειτουργίας των λιμένων της Ουκρανίας (ως απόρροια του πολέμου). 

Το υπουργείο Ναυτιλίας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το ελληνικό πλοίο, ενώ έχει ήδη ζητήσει τη συνδρομή των προξενικών αρχών της περιοχής, προκειμένου να μεσολαβήσουν και να επιτραπεί ο απόπλους. 

«Εγκλωβισμένο» ελληνικό πλοίο σε λιμάνι της Οδησσού-1
Το λιμάνι της Οδησσού

Στο μεταξύ, με βάση την επίσημη ενημέρωση των ελληνικών αρχών, στην περιοχή της βόρειας Μαύρης Θάλασσας, κοντά στο πεδίο των πολεμικών συγκρούσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, βρίσκονται συνολικά οκτώ εμπορικά πλοία με ελληνική σημαία. 

Στα παραπάνω πλοία επιβαίνουν συνολικ΄61 Έλληνες ναυτικοί.  

Πέραν του πλοίο στην Οδησσό, ακόμη ένα πλέει σε ρουμανικά χωρικά ύδατα, ενώ τα υπόλοιπα έξι βρίσκονται σε αγκυροβόλια είτε του Νοβοροσίσκ της Ρωσίας είτε του Στενού Κερτς, ανοικτά της Κριμαίας. 

Παράλληλα, στην ίδια θαλάσσια περιοχή δίνουν το «παρών» και πέντε εμπορικά πλοία ελληνικής ιδιοκτησίας, στα οποία επιβαίνουν 19 Έλληνες ναυτικοί. 

Ας σημειωθεί ότι η βόρεια Μαύρη Θάλασσα έχει καταταχθεί ως περιοχή «αυξημένων στρατιωτικών, πειρατικών, τρομοκρατικών και συναφών κινδύνων» από τη Μικτή Στρατιωτική Επιτροπή του Lloyd’s Market Association (LMA).  

Από τις 24 Φεβρουαρίου, εξάλλου, η Ρωσία έχει ανακοινώσει αναστολή της ναυσιπλοΐας στην Αζοφική Θάλασσα (κλείσιμο Στενού Κερτς), ως απόρροια των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Traders και ιδιοκτήτες τάνκερ λένε «όχι» στο ρωσικό πετρέλαιο

Χάθηκαν στη θάλασσα Porsche, Bentley και Lamborghini αξίας 155 εκατ. δολαρίων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News