Business & Finance Παρασκευή 25/02/2022, 17:21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup – Ελλάδα: «Ναι» στην τελική εξόφληση του ΔΝΤ – Το όφελος από τις πρόωρες πληρωμές

Eurogroup – Ελλάδα: «Ναι» στην τελική εξόφληση του ΔΝΤ – Το όφελος από τις πρόωρες πληρωμές

Το πράσινο φως στην πρόωρη εξόφληση του υπόλοιπου δανείου προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) άναψε η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών να εκφράζει την πλήρη ικανοποίησή του. 

Πρόκειται για ένα ποσό ύψους 1,7 δισ. ευρώ, το οποίο αφορά την τελευταία δόση προς το ΔΝΤ και το οποίο επρόκειτο να καταβληθεί την περίοδο 2022 – 2024.

Το όφελος από την εν λόγω πληρωμή εκτιμάται σε 35 έως 40 εκατ. ευρώ, με τις συνολικές πρόωρες αποπληρωμές προς το Ταμείο (τρεις σε αριθμό) να εξοικονομούν στην Αθήνα το ποσό των 230 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, εκτός του ΔΝΤ, το Eurogroup ενέκρινε και την προεξόφληση των διμερών δανείων από το πρώτο πρόγραμμα βοήθειας, τα οποία αφορούν σε 5,3 δισ. ευρώ και τα οποία επρόκειτο να καταβληθούν τη διετία 2022 – 2023. Το όφελος από τη συγκρεκριμένη πληρωμή υπολογίζεται σε 40 εκατ. ευρώ. 

Και οι δύο πρόωρες αποπληρωμές (ΔΝΤ, διμερών δανείων) αναμένονται εντός του Μαρτίου. 

«Αυτές οι –πολλαπλά επωφελείς για τη χώρα μας– πρωτοβουλίες δρομολογήθηκαν κατόπιν επίσημου αιτήματος του Ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών, στις 6 Δεκεμβρίου 2021. Στο μεσοδιάστημα, εργαστήκαμε με μεθοδικότητα και συνέπεια, σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς και εταίρους» σχολίασε ο κ. Σταϊκούρας.  

Και συνέχισε: «Πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη, με υψηλή συμβολική αξία και ουσιαστικό όφελος για τη χώρα μας. Εξέλιξη που πιστοποιεί την πρόοδο και τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας, αναδεικνύει τις ευοίωνες προοπτικές ανάπτυξης, ενισχύει την αξιοπιστία της χώρας, εξοικονομεί πόρους προς όφελος της κοινωνίας, και έχει θετική επίδραση στο δημόσιο χρέος και την οικονομία μας». 

Απαριθμώντας τα θετικά της πρόωρης αποπληρωμής, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου εξήγησε ότι μειώνεται ο επιτοκιακός και συναλλαγματικός κίνδυνος, περιορίζεται ο κίνδυνος αναχρηματοδότησης, βελτιώνονται βασικοί δείκτες βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, εξοικονομούνται πόροι, ύψους 56 εκατ. ευρώ από την καταβολή τόκων. 

«Η σημερινή, σημαντική εξέλιξη, είναι καρπός της υπεύθυνης, αποτελεσματικής και μεταρρυθμιστικής οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης, σε περιβάλλον πολλαπλών εξωγενών κρίσεων και απαιτητικών περιστάσεων τα τελευταία χρόνια» κατέληξε. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Λαγκάρντ: Τον Μάρτιο οι αποφάσεις της ΕΚΤ για την πορεία των επιτοκίων

DZ Bank: Αγοράστε ελληνικά ομόλογα τώρα – Αλλαγή στρατηγικής το 2022

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News