ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με τις ευλογίες της Κομισιόν η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού

Με τις ευλογίες της Κομισιόν η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού

Nαι λένε οι θεσμοί στη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού όπως αναφέρεται και στη 13η αξιολόγηση ενισχυμένης εποπτείας που δημοσιεύθηκε χθες.

Όπως αναφέρεται μάλιστα, η δεύτερη αύξηση θα έχει ως στόχο να μετριάσει τον αντίκτυπο του υψηλού πληθωρισμού στους εργαζόμενους χαμηλού εισοδήματος. Μάλιστα η έκθεση τονίζει τονίζει το γεγονός πως η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί πως η νέα αύξηση θα έχει περιορισμένο δημοσιονομικό κόστος. Με άλλα λόγια η νέα αύξηση κατά τους θεσμούς θα πρέπει να είναι λελογισμένη χωρίς να επιβαρύνεται ιδιαίτερα ο κρατικός προυπολογισμός και λόγω των μισθολογικών δαπανών του δημόσιου τομέα.

Σε εξέλιξη η διαδικασία 

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Money Review οι επιστημονικοί φορείς δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμη τη σύνταξη της έκθεσης ενώ απομένουν 4 ημέρες πριν το deadline καθώς βάσει της διαδικασίας θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει την έκθεση μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια θα πρέπει να γίνει η πρόσκληση προς τους κοινωνικούς φορείς και η προφορική διαβούλευση, θα πρέπει να λάβει χώρα το αργότερο έως την 15η Μαρτίου 2022, δηλαδή σε  λιγότερο από ένα μήνα.

Ο νέος κατώτατος μισθός αναμένεται να ανακοινωθεί μέχρι και τα τέλη Απριλίου ενώ θα αρχίσει να ισχύει από τον επόμενο μήνα κιόλας και συγκεκριμένα από την 1η Μαΐου αντί για 1η Ιουλίου που προέβλεπε το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο. Η κυβέρνηση βέβαια έχει ήδη φωτογραφίσει ένα κατώτατο μισθό κοντά  στα 700€ .Αυτό σημαίνει πως σε αυτή τη περίπτωση για να φθάσει ο κατώτατος μισθός στα 700 ευρώ θα πρέπει ο Υπουργός Εργασίας να εισηγηθεί τον Απρίλιο στο Υπουργικό Συμβούλιο μια αύξηση της τάξεως του 5%-6% Με την νέα αύξηση από την 1η Μαΐου, η κυβέρνηση θα έχει αυξήσει δύο φορές το ύψος του κατώτατου μισθού, καθώς από την Πρωτοχρονιά ισχύει ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός κατά 2% (663 ευρώ μεικτά).Πάντως ο Πρωθυπουργός σε παλαιότερη συνέντευξη του είχε αναφέρει πως το μέτρο για το νέο κατώτατο μισθό είναι οι αντοχές των μικρομεσαίων επιχειρήσεων επιπλέον ως  μελλοντική προτεραιότητα της κυβέρνησης όταν υπάρξει δημοσιονομικός χώρος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε βάλει στο «κάδρο» μια νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων και επιχειρήσεων.

Διαβάστε επίσης:

Θετική η 13η αξιολόγηση των θεσμών, «οκ» στην αύξηση του κατώτατου μισθού

Κατώτατος μισθός: Στα 700 ευρώ από την 1η Μαΐου

Ο «χάρτης» των μισθών: Αυξημένες κατά 3,2 δισ. ευρώ οι αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα το 2021

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News