Business & Finance Τετάρτη 23/02/2022, 11:59
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Οικονόμου: Έχουν ληφθεί μέτρα για περαιτέρω προμήθειες φυσικού αερίου 

Γ. Οικονόμου: Έχουν ληφθεί μέτρα για περαιτέρω προμήθειες φυσικού αερίου 

Η κυβέρνηση έχει προνοήσει για περαιτέρω προμήθειες φυσικού αερίου εν μέσω της γενικής αναστάτωσης που επικρατεί με την κρίση στην Ανατολική Ευρώπη, όπως δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

Όπως υπογράμμισε ο Γιάννης Οικονόμου, η κυβέρνηση προτίθεται να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες του αγωγού από το Αζερμπαϊτζάν, όπως και και τη τη δυνατότητα τα εργοστάσια διπλού καυσίμου να μπορέσουν να παράξουν ρεύμα και με φυσικό αέριο και με πετρέλαιο. 

«Η πολύ μεγάλη ανησυχία έχει να κάνει με τις τιμές. Αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτή είναι η μεγάλη εικόνα τώρα. Σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας, παρατηρούμε τις εξελίξεις και οφείλουμε να προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενεδεχόμενα. Έχουν αναπτυχθεί από το αρμόδιο Υπουργείο και τις αρμόδιες Αρχές όλες εκείνες οι πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στον εφοδιασμό. Η ροή του φυσικού αερίου προς την χώρα δεν φαίνεται να κινδυνεύει άμεσα. Αυτή είναι η εικόνα», ανέφερε μιλώντας στην κρατική τηλεόραση. 

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, υπάρχει μια σειρά από επιλογές που εκτιμάται ότι δεν θα κλονίσουν την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, σε ό,τι αφορά στο φυσικό αέριο στη χώρα. Από εκεί και πέρα, η αγωνία και η ανησυχία παραμένουν για το πού θα διαμορφωθούν οι τιμές. «Κάτι που δεν εξαρτάται σε καμία περίπτωση, όπως καταλαβαίνει κανείς, από τη χώρα. Είναι μια αγωνία, με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ολόκληρος ο πλανήτης», σημείωσε.

Ανατιμήσεις

Αναφερόμενος στις ανατιμήσεις στην αγορά, υποστήριξε ότι προφανώς και υπάρχει ανησυχία. Υπάρχουν πάρα πολύ μεγάλες δυσκολίες στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, στις επιχειρήσεις, στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. 

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία νέα διάσταση του προβλήματος αυτού, μετά τις πολύ αρνητικές εξελίξεις στην Ουκρανία, μετά την κίνηση της Ρωσίας που συνιστά ευθεία καταπάτηση του Διεθνούς Δικαίου και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Αυτό προξενεί ένα ντόμινο εξελίξεων σε ό,τι αφορά στα ενεργειακά. Είχαμε αρνητικές εξελίξεις χθες και για το πετρέλαιο και για το φυσικό αέριο. Κι αυτό έχει το αποτύπωμά του συνολικότερα στην οικονομία, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της υπόλοιπης Ευρώπης. Δείχνει πόσο πολύπλοκο είναι το διεθνές περιβάλλον και πόσο άμεσες είναι οι συνέπειες στη ζωή όλων μας. Ιδιαίτερα στη ζωή κυρίως εκείνων που δοκιμάζονται περισσότερο, διότι το εισόδημά τους είναι χαμηλότερο. Απέναντι σ’ αυτό, από την πρώτη στιγμή προσπαθούμε, με κάθε διαθέσιμο τρόπο, με κάθε δυνατό μέσο, μέσα στο πλαίσιο αντοχών της οικονομίας και του Προϋπολογισμού μας, να σταθούμε στο πλευρό της κοινωνίας». 

Σύμφωνα με τον ίδιο οι δυσκολίες είναι μεγάλες. Καμιά κυβέρνηση, πουθενά στον κόσμο, δεν μπορεί να τις μηδενίσει.

«Δεν καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια. Θέλουμε να είναι ξεκάθαρο στον κόσμο. Συνεχίζουμε, ψύχραιμα, αποφασιστικά. Βοηθήσαμε και θα εξακολουθούμε να βοηθάμε τον κόσμο και στα ενεργειακά. Έχουμε έναν προγραμματισμό ενίσχυσης των εισοδημάτων με την αύξηση του κατώτατου μισθού που έρχεται τον Μάιο. Προχωρήσαμε στην περαιτέρω ελάφρυνση και για τον ΕΝΦΙΑ. Με συνετά και σώφρονα βήματα θα είμαστε στο πλευρό της κοινωνίας, κάνοντας ό,τι είναι δυνατό, χωρίς ταυτόχρονα να διαλύσουμε την αναπτυξιακή τροχιά και δυναμική της ελληνικής οικονομίας», τόνισε για να συνεχίσει:

«Εφαρμόζουμε μια πολιτική έμμεσης ενίσχυσης του εισοδήματος. Λίγο πολύ όλοι έχουμε δει το προηγούμενο διάστημα ότι πληρώνουμε λιγότερους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Παίρνουμε μέτρα για τις υπέρογκες αυξήσεις με τις οποίες είμαστε αντιμέτωποι όλοι μας στην ηλεκτρική ενέργεια κάθε μήνα, με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, που περιορίζουν το αποτύπωμα των αυξήσεων στα νοικοκυριά, στις επιχειρήσεις και στους αγρότες. Παρακολουθούμε τις δυσμενείς εξελίξεις και είμαστε εδώ, έτοιμοι, να παρέμβουμε με τα διαθέσιμα εργαλεία που έχουμε, λέγοντας την αλήθεια στον κόσμο για το τι μπορούμε να κάνουμε και για το πώς αυτά που κάνουμε μπορούν να έχουν τη μέγιστη δυνατή θετική συνέπεια στις τσέπες τους».

Ειδικός Φόρο Κατανάλωσης

Ερωτηθείς για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, απάντησε ότι από αναλύσεις του οικονομικού επιτελείου, από αναλύσεις υπηρεσιακών παραγόντων, ότι οποιαδήποτε μείωση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα, δεν προκύπτει ότι θα έδινε εκείνη την αύξηση στην κατανάλωση, που θα αναπλήρωνε τα έσοδα. 
«Αν δει κανείς την αναλογία των φόρων στα καύσιμα -είναι περίπου 1,10 – 1,15 ο Ειδικός Φόρος, μαζί με τον Φ.Π.Α.- θ’ αντιληφθεί ότι πρέπει να πενταπλασιαστεί, να εξαπλασιαστεί η κατανάλωση, προκειμένου ν’ αναπληρώσει το χαμένο έσοδο. Δηλαδή, είναι τέτοια η σχέση των αριθμών και η αναλογία, που δεν προκύπτει ότι η μείωση θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη κατανάλωση για να μη χάσεις αυτό το κρίσιμο ποσοστό των εσόδων».

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «είναι μια πολύ πάρα δύσκολη συγκυρία, χωρίς αμφιβολία. Ο κόσμος περνάει πολύ δύσκολα. Μας βρίσκει η μία κρίση μετά την άλλη. Πολλά πράγματα δείχνουν να επιδεινώνονται. Είμαστε σε μια πολύ δύσκολη καμπή και συγκυρία. Αυτό, όμως, που πρέπει να έχει κατά νου ο κόσμος, είναι ότι εδώ θα κληθεί το Κράτος να αναπληρώσει ένα έσοδο που στηρίζει τον Προϋπολογισμό. Ένα έσοδο που στηρίζει παροχές που αφορούν όλους μας, που πληρώνει μισθούς, που μας επιτρέπει να πάρουμε παραπάνω εκπαιδευτικούς, υγειονομικούς, να θωρακίσουμε πολύ περισσότερο τη δημόσια τάξη και τη δημόσια ασφάλεια, να στηρίζουμε το κοινωνικό κράτος. Αν λείψουν αυτοί οι πόροι, θα πρέπει να αναζητηθούν από αλλού. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και εκείνος που έχει την ευθύνη συνέχισης αυτής της ομαλής πορείας ανάπτυξης της χώρας από τη μια, αλλά και από την άλλη να σταθεί στο πλευρό της κοινωνίας, οφείλει να τα σταθμίζει όλα με σύνεση, με σωφροσύνη και πάντοτε στοχεύοντας οι αποφάσεις που παίρνει, να είναι πολύ αποτελεσματικές, κυρίως για εκείνους που έχουν ανάγκη».

Εισφορά Αλληλεγγύης

«Όπως έχει πει ο πρωθυπουργός, πρόθεσή μας είναι η Εισφορά Αλληλεγγύης, από το 2023 και μετά, να τελειώσει για όλους. Εξαιτίας της οικονομικής πολιτικής που ακολουθούμε και των δημοσιονομικών δυνατοτήτων που έχουμε, ο ιδιωτικός τομέας ούτε το 2022 πληρώνει Εισφορά Αλληλεγγύης, όπως δεν πλήρωνε -με απόφαση της Κυβέρνησής μας- από το 2019. Αυτό έχει πολλαπλές θετικές συνέπειες στο εισόδημά τους, ενώ βοήθησε και στην αύξηση των θέσεων απασχόλησης. Παραμένει η πρόθεσή μας και ο σχεδιασμός μας και προς τα εκεί θέλουμε να πάμε. Να μην υπάρχει Εισφορά Αλληλεγγύης το 2023 γενικώς. Επίσης, παραμένει πρόθεσή μας να υπάρξουν πολύ στοχευμένες πολιτικές στήριξης, κυρίως των πιο ευάλωτων, στο πλαίσιο αντοχής του Προϋπολογισμού. Όμως, επειδή αντιλαμβάνομαι ότι αυτή την ώρα, που όλος ο κόσμος δυσκολεύεται, ο καθένας περιμένει να ακούσει κάτι συγκεκριμένο, οφείλουμε να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Και όταν, σταθμίζοντας σωστά τα πράγματα και τις αντοχές της οικονομίας, αποφασίσουμε και το μέγεθος και το εύρος της στήριξης, τότε με πολύ μεγάλη ειλικρίνεια και με πολύ συγκεκριμένο τρόπο, όπως έχουμε κάνει όλο το προηγούμενο διάστημα, θα πούμε τι συγκεκριμένο μπορεί να περιμένει ο κόσμος».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Υπ. Ενέργειας: Στρατηγική για την εξασφάλιση ενεργειακού εφοδιασμού

Αδ. Γεωργιάδης: Τυχόν ανατιμήσεις στα καύσιμα σήμερα συνιστούν κερδοσκοπία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News