Business & Finance Παρασκευή 18/02/2022, 16:35
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προχωρά η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αλβανίας

Συνάντηση εργασίας με τη συμμετοχή του ΑΔΜΗΕ

Προχωρά η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αλβανίας

Επιταχύνονται οι διεργασίες για την υλοποίηση της νέας ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, όπως διαπιστώθηκε στη χθεσινή σύσκεψη εργασίας, στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, ο υφυπουργός Υποδομών της γειτονικής χώρας, Ilir Bejtja, και ο επικεφαλής του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς της Αλβανίας (OST), Skerdi Drenova. 

Μεταξύ άλλων, εξειδικεύτηκε η συνδρομή του ΑΔΜΗΕ στη χρηματοδοτική διευκόλυνση του έργου στην αλβανική πλευρά, καθώς και η διεύρυνση της συνεργασίας των δύο Διαχειριστών στο ενεργειακό και τηλεπικοινωνιακό πεδίο.  

Ταυτόχρονα, συζητήθηκε η προοπτική συμμετοχής του Διαχειριστή της Αλβανίας στο Περιφερειακό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας «EleNe CC», με έδρα τη Θεσσαλονίκη, αλλά και αμοιβαία επωφελείς συνέργειες σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση υπερσύγχρονων τηλεπικοινωνιακών υποδομών σε Ελλάδα και Αλβανία. 

Ας σημειωθεί ότι ήδη από το φθινόπωρο του 2021 ο ΑΔΜΗΕ έχει συγκροτήσει, από κοινού με τον Διαχειριστή του Συστήματος της Αλβανίας, επιχειρησιακή ομάδα για τη μελέτη της νέας διασύνδεσης. 

Σε τεχνικό επίπεδο, η υπό εξέταση ηλεκτρική διασύνδεση αφορά εναέρια Γραμμή Μεταφοράς Υπερυψηλής Τάσης 400 kV, η οποία αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τη μεταφορική ικανότητα στο σύνορο των δύο χωρών. 

«Εν μέσω της ενεργειακής κρίσης τιμών, ο ΑΔΜΗΕ επιβεβαιώνει τη στρατηγική του προσήλωση στην ενίσχυση των διεθνών διασυνδέσεων προς κάθε πλευρά των ελληνικών συνόρων και θέτει τις βάσεις για την περαιτέρω ενδυνάμωση της περιφερειακής ενεργειακής συνεργασίας» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Διαχειριστή. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News