Business & Finance Τρίτη 15/02/2022, 12:09
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές – Πού πέφτουν οι τιμές

Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές – Πού πέφτουν οι τιμές

Παπάγου, Χολαργός, Πολυδένδρι και Βριλήσσια είναι οι πιο περιζήτητες περιοχές της Αθήνας για την αγορά κατοικίας, καθώς ο νέος τρόπος ζωής μετά το ξέσπασμα της πανδημίας δημιούργησε μία τάση αποκέντρωσης. 

Η χρονιά που πέρασε σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής, η οποία χαρακτηρίζεται από υβριδικά μοντέλα εργασίας, αναθεώρηση των προτεραιοτήτων και κριτηρίων σε ό,τι αφορά την επιλογή κατοικίας αλλά και γενικότερα του τρόπου ζωής.  Σύμφωνα με τον Δείκτη Τιμών του Spitogatos (SPI), μεγάλες αυξήσεις στις τιμές ενοικίασης και πώλησης καταγράφονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με το ενδιαφέρον των υποψήφιων ενοικιαστών και αγοραστών να φαίνεται ότι αυξάνεται σε περιοχές εκτός κέντρου.

Στην Αττική, οι μεγαλύτερες αυξήσεις ζητούμενων τιμών πώλησης κατοικιών παρατηρούνται κυρίως σε περιοχές μακριά από το κέντρο της Αθήνας και κυρίως στα Βόρεια της πόλης.

Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές – Πού πέφτουν οι τιμές-1

Τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνουν την τάση αποκέντρωσης που δημιουργήθηκε από τον νέο τρόπο ζωής και εργασίας. Οι κατοικίες στα προάστια έχουν γίνει σαφώς πιο δημοφιλείς, καθώς το μεγάλο τους μειονέκτημα, η απόσταση δηλαδή από το κέντρο, φαίνεται να αποτελεί πλέον ένα από τα δευτερεύοντα κριτήρια για την επιλογή κατοικίας. 

Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές – Πού πέφτουν οι τιμές-2

Από την άλλη, τάσεις σταθεροποίησης αλλά και ελαφράς μείωσης παρατηρούνται στις ζητούμενες τιμές ενοικίασης σε κεντρικές συνοικίες των Αθηνών.

Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές – Πού πέφτουν οι τιμές-3

Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές – Πού πέφτουν οι τιμές-4

Θεσσαλονίκη

Αντίστοιχες τάσεις επικρατούν και στην αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης. Σημαντικές αυξήσεις στις ζητούμενες τιμές πώλησης εμφανίζουν οι περιοχές της Μενεμένης, της Θέρμης και της Καλλίνδοιας. 

Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές – Πού πέφτουν οι τιμές-5

Η αύξηση τιμών ενοικίασης σε περιοχές όπως τα Βασιλικά, το Ελευθέριο Κορδελιό και η Πυλαία εκτός του κέντρου της Θεσσαλονίκης φαίνεται να προκύπτει από την προτίμηση των ενοικιαστών σε κατοικίες εκτός του κέντρου.

Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές – Πού πέφτουν οι τιμές-6

Οι μεγαλύτερες μειώσεις στις ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών στη Θεσσαλονίκη παρατηρούνται στην Καλλιθέα (-11,8%), τη Χαλκηδόνα (-8,8%), το Λαγκαδά (-2,3%) αλλά και την περιοχή Σφαγεία – Ιχθυόσκαλα (-0,8%). Αντίστοιχα οι πιο αξιοσημείωτες μειώσεις ζητούμενων τιμών ενοικίασης κατοικιών στη Θεσσαλονική σημειώθηκαν στο Λαγκαδά (-12%) στις Συκιές (-6%), στην περιοχή Βαρδάρης – Λαχανόκηποι (-4%), στη Ξηροκρήνη – Παναγιά Φανερωμένη (-3%), στη Νεάπολη (-2%) αλλά και το κέντρο της Θεσσαλονίκης (-2%).\

Σε άνοδο τα παραθαλάσσια

Επιπλέον αξιοσημείωτη είναι η αύξηση στις τιμές ακινήτων που βρίσκονται πλησίον των παραλιακών μετώπων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Περιοχές όπως το Σούνιο στην Αττική και ο Θερμαϊκός, η Πυλαία και η Θέρμη στη Θεσσαλονίκη, καταγράφουν σημαντικές αυξήσεις στις τιμές ενοικιάσεις, οι οποίες ξεπερνούν το 5%, ενώ αγγίζουν ακόμη και το 20%. Συνολικά, από τα παραπάνω στοιχεία αποτυπώνεται μία μεταβολή στις οικιστικές προτιμήσεις ενοικιαστών και υποψήφιων αγοραστών, οι οποίοι πλέον προσανατολίζονται σε περιοχές με χαμηλό συντελεστή δόμησης, περισσότερο πράσινο και πρόσβαση στη θάλασσα. 

Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές – Πού πέφτουν οι τιμές-7

Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές – Πού πέφτουν οι τιμές-8

Σχολιάζοντας τα στοιχεία του δείκτη τιμών, ο CEO του Spitogatos, Δημήτρης Μελαχροινός, σημειώνει: «Κάνοντας ένα βήμα πίσω και κοιτάζοντας τα δεδομένα λίγο πιο απομακρυσμένα, ενώ το 2020 αναστατώθηκε η αυξητική πορεία του real estate που είχε ξεκινήσει τα προηγούμενα 1-2 χρόνια, το 2021 υπήρξε ξεκάθαρα μια δυναμική χρονιά με αυξημένη προσφορά και ζήτηση, συναλλαγές αλλά και νέα επιχειρηματικά μοντέλα στο real estate. Οι πρώτες εβδομάδες του 2022 δεν δείχνουν κάτι διαφορετικό, μάλιστα τον Ιανουάριο 2022 στις ιστοσελίδες μας είχαμε 55% περισσότερα αιτήματα ενδιαφέροντος για ακίνητα από τον μηνιαίο μέσο όρο του 2021, δηλαδή αυξημένη ζήτηση σε επίπεδα ανάπτυξης που δεν έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν. Το real estate είναι ολοένα και περισσότερο στο επίκεντρο». 

Διαβάστε επίσης: 

Real estate: Σε πόσα χρόνια θα κάνετε απόσβεση εάν αγοράσετε διαμέρισμα στην Αθήνα

Αττική: Ο χάρτης με τις τιμές ακινήτων – Πού αυξήθηκαν και πού μειώθηκαν

Η άλλη όψη του ράλι των ακινήτων: Η γενιά των εγκλωβισμένων ενοικιαστών

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News