Business & Finance Δευτέρα 14/02/2022, 13:35
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τελειώνουμε» με το ΔΝΤ τον Μάρτιο – Πληρώνονται τα τελευταία ομόλογα 1,9 δισ. ευρώ

Εστάλη και επισήμως το αίτημα

«Τελειώνουμε» με το ΔΝΤ τον Μάρτιο – Πληρώνονται τα τελευταία ομόλογα 1,9 δισ. ευρώ

Εντός του Μαρτίου θα γίνει η αποπληρωμή των δύο τελευταίων ομολόγων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ύψους 1,9 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Η αποπληρωμή θα πραγματοποιηθεί δύο χρόνια νωρίτερα από το προγραμματισμένο (2022 αντί για 2024), στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα αξιοπιστίας και φερεγγυότητας στις αγορές.

Η χώρα υπέγραψε τρία μνημόνια το διάστημα 2010 – 2015, λαμβάνοντας δάνεια άνω των 260 δισ. ευρώ από τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ. Από το 2018, έχει αποπληρώσει νωρίτερα πολλές δόσεις δανείων. Σήμερα οφείλει ακόμη 1,9 δισ. ευρώ προς το Ταμείο για δάνεια, τα οποία αφορούν το διάστημα 2010 – 2014.

«Η Ελλάδα έχει υποβάλει επίσημα αίτημα για την πλήρη αποπληρωμή του υπολειπόμενου ποσού των δανείων στο ΔΝΤ» επιβεβαίωσε ο κ. Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι η σχετική διαδικασία έχει ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Μαρτίου.

Η πρόωρη αποπληρωμή αναμένεται να μειώσει το δημόσιο χρέος κατά μία ποσοστιαία μονάδα περίπου (εκτιμάται σε 189,6% για το 2022) και να εξοικονομήσει περίπου 50 εκατ. ευρώ σε έξοδα τόκων.

Ο Έλληνας υπουργός, παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η χώρα θα επιστρέψει σε πρωτογενή πλεονάσματα το 2023, ενώ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έως το 2023.

Αποπληρώνονται πρόωρα άλλα 5,3 δισ. ευρώ

Τον Μάρτιο, παράλληλα, αναμένεται και η εξόφληση 5,3 δισ. ευρώ, τα οποία αφορούν διμερή δάνεια που έλαβε η Ελλάδα τον Μάιο του 2010, στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου βοήθειας. Πρόκειται για ομόλογα, τα οποία κανονικά έληγαν μέσα στο 2022 – 2023.  

Το συνολικό ποσό των συγκεκριμένων δανείων -φέρουν την ονομασία Greek Loan Facility (GLF)- ανέρχεται σε 80 δισ. ευρώ, εκ των οποίων προς εξόφληση απομένουν 53 δισ. ευρώ, με ημερομηνία λήξης το 2041. Η εξοικονόμηση από την πρόωρη αποπληρωμή των 5,3 δισ. ευρώ εκτιμάται σε 40 εκατ. ευρώ.   

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο το ΔΝΤ όσο και η Κομισιόν έχουν χαιρετίσει την πρόθεση της Ελλάδας να προχωρήσει σε αυτές τις πρόωρες εξοφλήσεις, συμφωνώντας ότι αποτελούν δείγμα ενίσχυσης της φερεγγυότητας και προόδου της οικονομίας.  

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Λαγκάρντ: Τον Μάρτιο οι αποφάσεις της ΕΚΤ για την πορεία των επιτοκίων

DZ Bank: Αγοράστε ελληνικά ομόλογα τώρα – Αλλαγή στρατηγικής το 2022

Πάγο στα μέτρα στήριξης βάζει η αγορά ομολόγων – «Στοπ» στη δημοσιονομική χαλάρωση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News