Business & Finance Παρασκευή 11/02/2022, 19:44
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ για δικαστικά ακίνητα σε βάθος τριετίας

Επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ για δικαστικά ακίνητα σε βάθος τριετίας

Σημαντική «ώθηση» στον κατασκευαστικό κλάδο αλλά και στον τομέα των ακινήτων αναμένεται να προσδώσει το πρόγραμμα του υπ. Δικαιοσύνης για την αναβάθμιση των δικαστικών υποδομών τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Νίκου Ρουσάνογλου στην «Κ», υπολογίζεται ότι θα επενδυθούν τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ τα προσεχή 2-3 χρόνια για την κατασκευή νέων κτιρίων και την αναβάθμιση υφιστάμενων ακινήτων, με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών και των παροχών τόσο για τους δικαστικούς λειτουργούς όσο και για τους επισκέπτες.

Ωστόσο, όπως φαίνεται, η προσπάθεια αυτή έχει και δυσκολίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διαγωνισμός για την αγορά κτιρίου επιφάνειας της τάξεως των 30.000 τ.μ. για τη μεταστέγαση των Δικαστηρίων του Πειραιά θα κηρυχθεί άγονος όχι λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος, αλλά εξαιτίας ζητημάτων που προκύπτουν από τους όρους της προκήρυξης. Με δεδομένο, δε, ότι πρόκειται για έργο που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα πρέπει να υπάρξει άμεση κινητοποίηση προκειμένου να μην απολεσθούν πολύτιμα κονδύλια.

Πρόκειται για μια σύμβαση ύψους 80 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων ποσό 63 εκατ. ευρώ χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα υπόλοιπα χρήματα προέρχονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Προσφορές –με απόκλιση 500.000 ευρώ μάλιστα–, υπέβαλαν η Dimand Real Estate για την ανάπτυξη ενός νεόδμητου ακινήτου στην περιοχή του Αγ. Διονυσίου (πλησίον των πρώην εγκαταστάσεων της «Παπαστράτος») και η ισραηλινή εταιρεία BZPW για το κτίριο του «Κεράνη» στην Πειραιώς, το οποίο θα πρέπει να υποστεί ριζική ανακατασκευή για να φιλοξενήσει τα Δικαστήρια του Πειραιά. Ωστόσο φαίνεται πως αμφότεροι οι διεκδικητές έχουν υποβάλει ενστάσεις ο ένας έναντι του άλλου, κάνοντας λόγο για απουσία άδειας κτιρίου για δικαστική χρήση (κάτι που αναφέρεται στους όρους του διαγωνισμού). Σημειωτέον ότι κανένα κτίριο στην Ελλάδα δεν διαθέτει σχετική άδεια εκ των προτέρων, αλλά μπορεί να εκδοθεί ανάλογα με το ακίνητο. Παράλληλα, οι δύο προτάσεις έχουν και άλλες αποκλίσεις ποιοτικές και μη, ως προς τις παροχές τους, καθώς το μεν ακίνητο της Dimand θα προσφέρει πάνω από 400 θέσεις στάθμευσης έναντι 70 του κτιρίου του «Κεράνη».

Ανεξάρτητα από την τύχη του παραπάνω διαγωνισμού προωθούνται κι άλλα σημαντικά έργα, όπως, για παράδειγμα, η μεταστέγαση του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Αθηνών από την Ευελπίδων σε νέο δικαστικό μέγαρο, συνολικής επιφάνειας 40.000 τ.μ., που θα κατασκευαστεί στον χώρο που βρίσκεται όπισθεν του Αρείου Πάγου. Πρόκειται για μια επένδυση αρκετών δεκάδων εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα προωθούνται και τρία έργα ΣΔΙΤ, συνολικού ύψους της τάξεως των 320 εκατ. ευρώ. Ο πρώτος διαγωνισμός που έχει προκηρυχθεί είναι ύψους 120 εκατ. ευρώ και αφορά την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. Προβλέπει την ανακατασκευή του υφιστάμενου δικαστικού μεγάρου της Θεσσαλονίκης και την κατασκευή νέων δικαστικών μεγάρων στις πόλεις των Σερρών, της Εδεσσας και του Κιλκίς. Ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει η Αβαξ, η Ακτωρ Παραχωρήσεις, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, το σχήμα των Intrakat – Redex (όμιλος Κοπελούζου), η Μηχανική, η κοινοπραξία Μυτιληναίος – ΑΤΕΣΕ και εκείνη των ΤΕΚΑΛ – JCC (Λίβανος).

Διαβάστε επίσης:

Premia: Επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον για τα ακίνητα της «Μπουτάρης» 

Παγίδα τα τεκμήρια μετά την αύξηση των αντικειμενικών 

Ακίνητα: Πώς θα επιστρέψει ο… ΦΜΑΠ από την πίσω πόρτα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News