Business & Finance Τετάρτη 16/12/2020, 11:56
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πάγο» στα σενάρια για κούρεμα οφειλών από το ΥΠΟΙΚ

«Πάγο» στα σενάρια για κούρεμα οφειλών από το ΥΠΟΙΚ

Η κυβέρνηση προς το παρόν δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να γίνει «κούρεμα» οφειλών, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, παραπέμποντας στις δυνατότητες ρυθμίσεων που παρέχονται στους πολίτες. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, τα έως τώρα μέτρα στήριξης ανέρχονται σε 34 δισ. ευρώ, χωρίς να αποκλείει νέες παρεμβάσεις μέσα στον Ιανουάριο.

O κ. Σταϊκούρας προέβη σε διευκρινίσεις για το μέτρο μείωσης των ενοικίων κατά 80% τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι το μέτρο αφορά επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή και ειδικότερα επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, εστίαση, κλάδο πολιτισμού και αθλητισμού, συμπεριλαμβάνοντας και τα γυμναστήρια, καθώς και επιχειρήσεις του τουρισμού και μεταφορών.

Προσπαθούμε να βοηθήσουμε τις πολύ μικρές επιχειρήσεις που πλήττονται ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες, σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας. Τα μέτρα θα ισχύσουν ακόμη και στην περίπτωση που τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά επιτρέψουν το άνοιγμα των επιχειρήσεων, διευκρίνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Έχουμε κάνει ορθολογική χρήση των ταμειακών διαθεσίμων, για όσον καιρό χρειασθεί. Το ΥΠΟΙΚ είναι έτοιμο ακόμη και για ένα ακραίο σενάριο, που θα ήταν ένα τρίτο lockdown, ανέφερε.

Απαντώντας τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για ανεπαρκή μέτρα στήριξης των εργαζομένων και πληττόμενων επιχειρήσεων, αποδεικνύεται από τα στοιχεία της Eurostat ότι στους χαμηλόμισθους έχουμε την τρίτη μεγαλύτερη αναπλήρωση μισθών μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και τη δεύτερη καλύτερη στη διατήρηση θέσεων εργασίας.

Ο κ. Σταϊκούρας παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα είχε τη βαθύτερη ύφεση στο τρίτο τρίμηνο μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, γεγονός που οφείλεται στη βουτιά 80% των τουριστικών εσόδων. Η κατανάλωση και οι επενδύσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν πυλώνα στήριξης της οικονομίας.

Έως τώρα, η συνολική αξία των μέτρων στήριξης ανέρχεται στα 34 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε τον πέμπτο κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5, που θα αρχίσει τον Ιανουάριο και θα έχει το χαρακτηριστικό ότι το 50% δεν επιστρέφεται. Τέλος, επανέλαβε ότι προς το παρόν δεν εξετάζεται «κούρεμα» χρεών. «Δίνουμε τη δυνατότητα στους πολίτες για ρύθμιση οφειλών», εξήγησε ο κ. Σταϊκούρας. Έπειτα από τέσσερις μήνες θα επαναξιολογήσουμε συνολικά την κατάσταση, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο πρόσθετων πρωτοβουλιών τον Ιανουάριο. «Θα παρεμβαίνουμε με άμεσα αντανακλαστικά», σημείωσε, ενώ παραδέχθηκε ενώ κανείς δεν ξέρει την έκταση του προβλήματος. Το κόστος του κλεισίματος δεν μπορεί να καλυφθεί στο σύνολό του, υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News