ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ING: Αυτό θα είναι το «new normal» της ελληνικής οικονομίας

ING: Αυτό θα είναι το  «new normal» της ελληνικής οικονομίας

Σε ένα «new normal», όπου οι επενδύσεις θα παίζουν πιο ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη, έναντι του προηγούμενου διαστήματος, όταν η ιδιωτική κατανάλωση και ο τουρισμός σήκωναν το βάρος της αύξησης του ΑΕΠ, εισέρχεται η ελληνική οικονομία, έπειτα από την ανάκαμψη τύπου «V», εκτιμά η ING.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του  επενδυτικού οίκου, η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει ανάπτυξη 7,5% για το σύνολο του 2021, με τη φετινή χρονιά να παρουσιάζει αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,4% και το 2022 να κλείνει στο +2,9%.

«Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μετά την πτώση του κορωνοϊού έχει υπάρξει αιφνιδιαστικά ισχυρή», σημειώνει ο οικονομολόγος της ING, Paolo Pizzoli. Έπειτα από τη συρρίκνωση του 8,8% το 2020, η οικονομία εμφάνισε σημαντική επέκταση κάθε τρίμηνο του 2021, σε μία ανάκαμψη που είχε  τη μορφή «V».

ING: Αυτό θα είναι το  «new normal» της ελληνικής οικονομίας-1

Η ING σημειώνει ότι η ιδιωτική κατανάλωση και ο καλοκαιρινός τουρισμός ήταν η βασική κινητήριος δύναμη της ανάπτυξης, λαμβάνοντας ώθηση από τα μέτρα στήριξης (κυρίως τις αναστολές) που τόνωσαν τις αποταμιεύσεις αλλά και από τη μερική άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών.

Όμως, από το 2022, οι επενδύσεις θα ανοίξουν το βήμα τους, με τη βοήθεια και των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Έτσι, η οικονομία θα κινηθεί προς ένα πιο ισορροπημένο μοντέλο ανάπτυξης, με τις επενδύσεις να έχουν μεγαλύτερο ρόλο.

Η ING περιμένει αύξηση των επενδύσεων κατά 7,7% φέτος και κατά 5,3% το 2023, με την ιδιωτική κατανάλωση στο +3,3% και +2,2% αντίστοιχα.

Βέβαια, ο Pizzoli προειδοποιεί ότι στο μέτωπο των ιδιωτικών επενδύσεων, θα υπάρξουν δυσκολίες στην αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, κυρίως λόγω της δομής της ελληνικής οικονομίας, η οποία κυριαρχείται από τις μικρές επιχειρήσεις. Αυτό δεν είναι το πιο εύφορο έδαφος για σημαντικές επενδυτικές ροές, τονίζει ο οίκος. «Και πάλι, η βελτιωμένη χρηματοοικονομική θέση των επιχειρήσεων και οι ανθεκτικοί δείκτες της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης δικαιολογούν κάποια αισιοδοξία», καταλήγει ο οικονομολόγος.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ο πληθωρισμός

Η ING εντοπίζει τον μεγαλύτερο κίνδυνο για το 2022 στις επιπτώσεις που θα έχει ο πληθωρισμός στην κατανάλωση. Ο οίκος εκτιμά ότι οι καλές συνθήκες στην αγορά εργασίας θα βοηθήσουν ώστε να αντιμετωπιστεί το σοκ των ανατιμήσεων, όμως η ηπιότερη κατανάλωση είναι μία σοβαρή πιθανότητα για το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του οίκου, ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 3,3% φέτος και στο 1,7% το 2023.

Στο δημοσιονομικό μέτωπο, η ING σημειώνει ότι η ισχυρή ανάπτυξη του 2021 και η συνέχιση μέσα στο 2022 θα επιτρέψουν τη σταδιακή βελτίωση, με την κατάργηση των μέτρων στήριξης.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μειωθεί στο 4,5% του ΑΕΠ φέτος και στο 2,1% το 2023, με το χρέος στο 195% και 191,2% αντίστοιχα.

Διαβάστε επίσης: 

Scope Ratings: Βλέπει ανάπτυξη 4,4% φέτος έπειτα από το 9,3% του 2021

Euler Hermes: Βλέπει ανάπτυξη 3,5% το 2022 και 4,3% το 2023 στην Ελλάδα

DCS Delphic Strategies: Πρόβλεψη-έκπληξη για ανάπτυξη 8% και το 2022

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News