Business & Finance Τετάρτη 9/02/2022, 18:14
ΑΓΟΡΕΣ

Η ΕΚΤ αγόρασε ελληνικά ομόλογα 1,9 δισ. ευρώ – Σε υψηλό 2,5 ετών το κόστος δανεισμού

Το τελευταίο δίμηνο

Η ΕΚΤ αγόρασε ελληνικά ομόλογα 1,9 δισ. ευρώ – Σε υψηλό 2,5 ετών το κόστος δανεισμού

Στα 36,8 δισ. ευρώ ανέρχεται πλέον η ονομαστική αξία των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, τα οποία είχε αγοράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων PEPP. 

Μάλιστα, στο τελευταίο δίμηνο (Δεκέμβριος – Ιανουάριος), η Φρανκφούρτη απέκτησε από τη δευτερογενή αγορά ελληνικά ομόλογα αξίας περίπου 1,9 δισ. ευρώ. 

Ο εν λόγω αριθμός σημαίνει ότι η ΕΚΤ συνέχισε να αγοράζει ελληνικά ομόλογα με τον ίδιο ρυθμό, παρά τις εξαγγελίες της Κριστίν Λαγκάρντ περί επιβράδυνσης. 

Υπενθυμίζεται ότι το PEPP, το οποίο ξεκίνησε λίγο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Μαρτίου, κάτι το οποίο ήδη ασκεί πιέσεις στην αγορά των κρατικών ομολόγων. 

Δεν είναι τυχαίο ότι το κόστος δανεισμού όλων των χωρών – μελών έχει αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς να σκαρφαλώνει στο 2,5%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ioύνιο του 2019. 

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση της ΕΡΤ, παραδέχθηκε ότι το γεγονός αυτό (αύξηση κόστος δανεισμού) υποχρεώνει την κυβέρνηση να είναι πολύ προσεκτική στη δημοσιονομική της πολιτική. 

Η Goldman Sachs, από την πλευρά της, σε πρόσφατη έκθεσή της, επιβεβαίωσε τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, παρά τις διαταράξεις από την πρόσφατη αύξηση των επιτοκίων.  

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους δεν ξεπερνά το 10% του ΑΕΠ για τα επόμενα 40 χρόνια, καθώς το μέσο επιτόκιο των κρατικών ομολόγων διαμορφώνεται στο 1,36%. 

Όσον αφορά την τύχη των ελληνικών ομολόγων μετά τη λήξη του προγράμματος PEPP, η Φρανκφούρτη έχει επανειλημμένως δεσμευτεί ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την Αθήνα, επαν-επενδύοντας τα χρήματα από τους τίτλους που φθάνουν στη λήξη τους.  

«Η ευελιξία θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει την αγορά ομολόγων που εκδίδει η Ελληνική Δημοκρατία επιπλέον της αξίας των ομολόγων που επαν-επενδύεται στη λήξη τους, προκειμένου να αποφευχθεί η διακοπή των αγορών στη συγκεκριμένη χώρα, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής προς την ελληνική οικονομία, ενώ αυτή εξακολουθεί να ανακάμπτει από τις επιπτώσεις της πανδημίας» ανέφερε προσφάτως η ΕΚΤ.  

Υπενθυμίζεται ότι για να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο κανονικό πρόγραμμα της ΕΚΤ (APP) θα πρέπει να διαθέτουν investment grade (επενδυτική βαθμίδα) από τους οίκους αξιολόγησης, κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει στις αρχές του 2023. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

JP Morgan: Οι θεσμικοί του «real money» θα μπουν στα ελληνικά ομόλογα

Societe Generale: Τι συμβαίνει με τα ελληνικά ομόλογα

DCS Delphic Strategies: Πρόβλεψη-έκπληξη για ανάπτυξη 8% και το 2022

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News