Business & Finance Δευτέρα 7/02/2022, 14:58
ΑΡΘΡΟ

Υγεία, ανάπτυξη και μαθήματα από την πανδημία

Υγεία, ανάπτυξη και μαθήματα από την πανδημία

Μια προφανής βεβαιότητα έχει καταστεί σαφής τα τελευταία δύο χρόνια: Η ευεξία συνιστά προααπαιτούμενο για την παραγωγικότητα και την ευημερία. Η Covid-19, όπως καμιά άλλη ασθένεια στο παρελθόν, μας απέδειξε πόσο στενά είναι συνδεδεμένη η δημόσια υγεία με την παγκόσμια οικονομία.

Η σύνδεση αυτή ενίσχυσε περισσότερο τους προβολείς πάνω στη βιομηχανία της φροντίδας υγείας με έναν απολύτως καινούριο τρόπο, δηλαδή με επενδυτές, κυβερνήσεις και θεσμούς να εστιάζουν στη ζωτική σημασία που έχει η προσφορά αποτελεσματικών λύσεων για το σήμερα, αλλά και για το κοινό μας μέλλον. Στην Ελλάδα, το δυναμικό και οι προοπτικές του τομέα των βιοεπιστημών είναι τεράστιες. Και με τους ξένους επενδυτές ήδη ενεργούς σε όλο το φάσμα, από τα φαρμακευτικά προϊόντα έως τα ιατρικά μηχανήματα και από την ιατρική τεχνολογία  έως την έρευνα και ανάπτυξη, η χώρα έχει την ικανότητα να εκμεταλλευθεί αυτό το δυναμικό. Το μόνο που λείπει, είναι η στρατηγική.

Υγεία, ανάπτυξη και μαθήματα από την πανδημία-1Η Ελλάδα αποτελεί ήδη κόμβο για τη φαρμακευτική παραγωγή: κάθε χρόνο, οι περίπου εκατό φαρμακευτικές εταιρείες στην Ελλάδα εξάγουν 3 δισεκατομμύρια ευρώ σε φάρμακα, κυρίως σε γειτονικές αγορές της Ν.Α. Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου. Η χώρα συνιστά τόπο διεθνών κλινικών δοκιμών και διαθέτει ένα από τα κορυφαία και διακεκριμένα διαγνωστικά κέντρα της περιοχής. Επίσης, φιλοξενεί αρκετά ερευνητικά κέντρα και συγκεντρώνει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά επαγγελματιών υγείας και γιατρών παγκοσμίως, ενώ είναι ένας από τους έξι ευρωπαϊκούς κόμβους logistics για τη διανομή ιατρικών προμηθειών.

Πριν λίγα χρόνια, ο ιδιωτικός τομέας εστίασε στο δυναμικό και τις προοπτικές της Ελλάδας στον τομέα των βιοεπιστημών. Ο διεθνής φαρμακευτικός γίγαντας Pfizer εγκατέστησε δύο παγκόσμιους κόμβους στην Ελλάδα, έναν για έρευνα και ανάπτυξη, και έναν για να παρέχει υποστηρικτικές υπηρεσίες στους πελάτες της εταιρείας σε παγκόσμια κλίμακα. Επιπροσθέτως, ένα νέο πάρκο βιοτεχνολογίας σχεδιάζεται κοντά στην Αθήνα και αρκετές φαρμακευτικές εταιρείες, όπως η γερμανική Boehringer Ingelheim, επενδύουν σημαντικά ποσά στις εν Ελλάδι παραγωγικές εγκαταστάσεις τους, έχοντας σαφώς το βλέμμα τους στραμμένο σε περισσότερες εξαγωγές.

Ταυτοχρόνως, οι προοπτικές του τομέα της υγείας και των βιοεπιστημών στην Ελλάδα πηγαίνουν πολύ πέραν των φαρμακευτικών προϊόντων. Οι εταιρείες τεχνολογίας στις βιοεπιστήμες αντιστοιχούν στο ένα τρίτο των ελληνικών start-ups, ενώ σημαντικοί διεθνείς επενδυτές – κυρίως το γιγαντιαίο equity fund CVC – επενδύουν σε ελληνικά νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα: το fund ελέγχει σήμερα τρία από τα πιο σημαντικά ιδιωτικά ιατρικά κέντρα της Ελλάδας. Άλλοι δε ιδιώτες επενδυτές έχουν αποκτήσει μερίδιο σε ένα από τα μεγαλύτερα διαγνωστικά κέντρα της χώρας. 

Προσφάτως, η Ελλάδα φαίνεται να προωθεί, επίσης, πολιτικές για την προσέλκυση συνταξιούχων και ιατρικών τουριστών, στρέφοντας περισσότερο την προσοχή της στη σημαντική ευρωπαϊκή αγορά της Ασημένιας Οικονομίας, υπολογιζόμενης σε 4 τρισεκατομμύρια ευρώ. Η ιατρική και φαρμακευτική υποδομή υπάρχει, άλλωστε, και η Ελλάδα προσφέρει γενική ευεξία: ήπιο κλίμα και ιαματικές πηγές, υγιεινό και ποιοτικό τρόπο ζωής, την παγκόσμιας φήμης μεσογειακή δίαιτα και την αξιοσημείωτη μακροζωία των Ελλήνων. 

Έχοντας τα παραπάνω υπ΄όψιν και με βάση τα διδάγματα της πανδημίας, η Ελλάδα μπορεί να καταστεί περιφερειακός και, ενδεχομένως, παγκόσμιος ηγέτης στους τομείς της υγείας και των βιοεπιστημών. Αυτό που απαιτείται για να πετύχει έναν τέτοιο φιλόδοξο στόχο, είναι ο σχεδιασμός και η εφαρμογή συνεκτικής εθνικής στρατηγικής. 

Προς το τέλος του 2020, η ελληνική κυβέρνηση δημιούργησε μια ειδική επιτροπή με αυτόν τον σκοπό. Τώρα είναι, όμως, η ώρα για να μεταφραστούν τα σχέδια σε δράσεις. Πώς μπορεί να επιτευχθεί ένας τέτοιος στόχος, είναι ακριβώς αυτό στο οποίο θα επιδιώξει να συμβάλει, τον προσεχή Ιούλιο, το 5th InvestGR Forum 2022: A New Greece Emerges. Κι αυτό, γιατί, όπως μας δίδαξε η πανδημία, η υγεία και η ευεξία αποτελούν τη βάση για τη μελλοντική ευημερία της ανθρωπότητας και, φυσικά, της Ελλάδας.

Ανδρέας Γιαννόπουλος

Δ/νων Σύμβουλος Public Affairs and Networks & Ιδρυτής του InvestGR Forum

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News