Business & Finance Παρασκευή 4/02/2022, 14:04
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Economist: Η εκδίκηση των «PIGS» του ευρωπαϊκού Νότου

Economist: Η εκδίκηση των «PIGS» του ευρωπαϊκού Νότου

Μία νέα οικονομική πραγματικότητα, αντιδιαμετρική με την εικόνα που παρουσίαζε πριν από περίπου μια δεκαετία, αναδύεται στην ζώνη της Μεσογείου, όπου τα άλλοτε λεγόμενα «PIGS» (εκ του Portugal, Italy, Greece και Spain) απολαμβάνουν υψηλές επιδόσεις.

Ακόμη όμως πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι οι τέσσερις χώρες της Μεσογείου, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα βέβαια, παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια έναν «ζηλο» για εισαγωγή μεταρρυθμίσεων, αλλά φαίνονται παράλληλα και ικανές για τις εφαρμόσουν.

Τα παραπάνω αναφέρονται σε άρθρο του Economist, το οποίο συγκεκριμένα για την ελληνική κυβέρνηση αναφέρει ως ενδεικτικό παράδειγμα του μπαράζ των μεταρρυθμίσεων τον ψηφιακό μετασχηματισμό που προσβλέπει στην επίλυση του γραφειοκρατικού δαιδάλου.

Economist: Η εκδίκηση των «PIGS» του ευρωπαϊκού Νότου-1

Και συνολικά στις τέσσερις χώρες δίνει τα εύσημα για την – από οικονομικής σκοπιάς – αντιμετώπιση της πανδημίας: «Οι Νότιοι επιτυγχάνουν το σπάνιο κατόρθωμα του συνδυασμού της πολιτικής επιτυχίας με μεταρρυθμίσεις που άλλοτε θεωρούνταν ανεπίδεκτες αναμόρφωσης», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η οικονομική επιτυχία των PIGS σε σχέση με τους γείτονές τους στην Ευρώπη, είναι αδιαμφισβήτητη κατά το άρθο του Economist. Παράλληλα σε πολλές χώρες της Βόρειας Ευρώπης όπου προ δεκαετίας ασκούσαν πίεση για περαιτέρω πολιτικές λιτότητας στο Νότο, επικρατεί οικονομική και πολιτική αστάθεια. «Δεν μπορούσε να έρθει κάποιος από την Αθήνα να τους βοηθήσει να βάλουν μία τάξη; Μήπως ήρθε η ώρα για μία επίσκεψη από την Τρόικα;» αναφέρεται στο άρθρο.

Ωστόσο οι επικριτές υποστηρίζουν πως για την επιτυχία αυτή οφείλεται η κατάργηση των πολιτικών λιτότητας και η χαλαρή νομισματική πολιτική που ακολουθείται κατά την διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. Πράγματι σε αντίθεση με την κρίση χρέους, η Ευρώπη από την επέλαση του κορωνοϊού άνοιξε την κάνουλα της χρηματοδόσης δίνοντας ισχυρή ώθηση στις ευρωπαϊκές οικονομίες μέσω του Ταμείου Ανάπτυξης. Μέσω των χρημάτων αυτών δίνεται ο χώρος για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων τις οποίες πάντοτε υποστήριζε ο ευρωπαϊκός Νότος, απλώς δεν είχε το περιθώριο να τις εφαρμόσει.

Ο Economist προειδοποιεί βέβαια πως κατά πάσα πιθανότητα είναι πολύ νωρίς για πανηγυρισμούς. Μεταξύ άλλων, οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης οφείλονται στο γεγονός ότι οι οικονομίες της Μεσογείου χτυπήθηκαν περισσότερο κατά το 2020 από την πανδημία. Επίσης, το κρατικό χρέος της Ελλάδας εξακολουθεί να ξεπερνά το 200% του ΑΕΠ. Παράλληλα, επισημαίνει ο Economist, η πρόσφατη κακοκαιρία υπενθύμισε τα όρια του κρατικού μηχανισμού και τις χρόνιες παθογένειες.

Ανεξάρτητα από τους λόγους που οδήγησαν στην άνθιση των μεσογειακών οικονομιών και από το πόσο και αν θα διαρκέσει, το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή την περίοδο, οι τέσσερις χώρες ακολουθούν μία ανοδική πορεία.

Πηγή: Economist

Διαβάστε επίσης:

Ενισχυμένη εποπτεία: Οριστική έξοδος τον Αύγουστο;

Λαγκάρντ: Τον Μάρτιο οι αποφάσεις για την πορεία των επιτοκίων

H «εκδίκηση» των PIGS: Eλλάδα και Ισπανία μπροστάρηδες στο Ταμείο Ανάκαμψης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News