ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διευρύνεται σε όλη την Ελλάδα η τηλεϊατρική

Αντίστροφη μέτρηση για το έργο προϋπολογισμού €37,4 εκατ.

Διευρύνεται σε όλη την Ελλάδα η τηλεϊατρική

Την επέκταση του υφιστάμενου δικτύου τηλεϊατρικής επιδιώκει το έργο, αρχικού προϋπολογισμού 37,4 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος προαίρεσης) του οποίου το τεύχος διακήρυξης έθεσε σε δημόσια διαβούλευση η Κοινωνία της Πληροφορίας.

Το υφιστάμενο δίκτυο

Όπως αναφέρει το τεύχος διακήρυξης, είναι ευρέως αποδεκτό ότι η χρήση της τηλεϊατρικής στην Ελλάδα και ειδικότερα σε νησιωτικές και απομακρυσμένες αγροτικές και ορεινές δυσπρόσιτες περιοχές, αποτελεί επιβεβλημένη ρεαλιστική προσέγγιση για να επιτευχθεί η επιταγή του Συντάγματος για ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών σε υπηρεσίες υγείας, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους.

Το 2011 ξεκίνησε μία προσπάθεια να αντιμετωπισθεί ουσιαστικά το θέμα, λαμβάνοντας υπόψη: α) τα αίτια των αστοχιών του παρελθόντος, β) σχετικές μελέτες του υπουργείου Υγείας για την ανάπτυξη της τηλεϊατρικής στην Ελλάδα και γ) την προσέγγιση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού, ο οποίος περιλάμβανε όχι μόνο μία τεχνολογική εφαρμογή ή το τηλεπικοινωνιακό υπόβαθρο, αλλά ένα συνολικό λειτουργικό πλαίσιο που εξειδίκευε παραμέτρους κανονιστικού πλαισίου, θεσμικής κάλυψης, διαδικασιών και εξασφάλισης της σωστής καθημερινής λειτουργίας ενός ολοκληρωμένου δικτύου τηλεϊατρικής.

Στο παραπάνω πλαίσιο η 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Νήσων Αιγαίου με χρηματοδότηση από το Ε.Π. Ψηφιακή Σύγκλιση» 2007-2013 υλοποίησε το έργο: «Εθνικό δίκτυο τηλεϊατρικής, τμήμα δεύτερης υγειονομικής περιφέρειας Πειραιώς και νήσων Αιγαίου» (ΕΔΙΤ), το οποίο ήδη λειτουργεί παραγωγικά από τις αρχές του 2016. Μέσω αυτού έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα περισσότερα από 10.000 ραντεβού τηλεϊατρικής σε 10 διαφορετικές ειδικότητες με τη συνεργασία 200 πιστοποιημένων ιατρών και νοσηλευτών του ΕΣΥ.

Το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής (ΕΔΙΤ) σήμερα περιλαμβάνει:

  • 66 σταθμούς Τηλεϊατρικής Ιατρού Ασθενούς (ΣΤΙΑ) οι οποίοι καλύπτουν Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία. Πρόκειται για το φυσικό χώρο που υποδέχεται τον ασθενή και μέσα στον οποίο γίνεται η εξέταση, παρουσία του θεράποντος ιατρού. Οι ΣΤΙΑ είναι εγκατεστημένοι στις απομακρυσμένες Υγειονομικές Μονάδες της χώρας, συνήθως Κέντρα Υγείας, Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία και μικρότερες μονάδες υγείας.
  • 21 σταθμούς Τηλεϊατρικής Ιατρού Συμβούλου (ΣΤΙΣ), οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι σε 12 νοσοκομεία της 2ης ΥΠΕ και στο ΕΚΑΒ, ενώ εγκαταστάθηκε και ένας Σταθμός στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη. Ο ΣΤΙΣ αποτελεί το άλλο άκρο μιας συνόδου τηλεϊατρικής. Διαθέτει τον απαραίτητο απεικονιστικό εξοπλισμό, προκειμένου να εμφανίζονται στο Σύμβουλο ιατρό τα δεδομένα, οι ζωτικές ενδείξεις και η εικόνα του εξεταζόμενου.

Αναβάθμιση και επέκταση

Αντικείμενο του έργου που πρόκειται να δημοπρατήσει η Κοινωνία της Πληροφορίας είναι η επέκταση του εθνικού δικτύου τηλεϊατρικής στις 1η, Αντικείμενο του παρόντος έργου είναι η αναβάθμιση του υφιστάμενου στην 2η ΥΠΕ ως προς την προμήθεια επιπλέον περιφερειακού εξοπλισμού και συνδρομητικών υπηρεσιών. Όπως και η επέκταση του ΕΔΙΤ στις 1η, 3η, 4η, 5η, 6η και 7η ΥΠΕ, ήτοι η ανάπτυξη ενός συστήματος, επιπρόσθετα του υφιστάμενου και σε άμεση διασύνδεση μαζί του. Θα αποτελείται από:

– 305 νέους σταθμούς τηλεϊατρικής ιατρού ασθενούς (ΣΤΙΑ) που θα εγκατασταθούν σε συγκεκριμένες Υγειονομικές Δομές σε όλη τη χώρα.

-35 νέους σταθμούς τηλεϊατρικής ιατρού συμβούλου (ΣΤΙΣ) που θα εγκατασταθούν σε συγκεκριμένες υγειονομικές δομές

-500 ταμπλέτες ιατρών για την υποστήριξη των λειτουργιών ΣΤΙΣ-Τ.

-Πέντε εκπαιδευτικούς σταθμούς τηλεϊατρικής που θα ενσωματώνουν λειτουργίες ΣΤΙΣ και ΣΤΙΑ, θα χρησιμοποιηθούν ως εκπαιδευτικά κέντρα για τους νέους χρήστες του συστήματος και θα εγκατασταθούν στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας

-3.000 συστήματα κατ’ οίκον παρακολούθησης (ΣΚΟΠ) με άμεση διασύνδεση με το ΕΔΙΤ κι αντίστοιχο λογισμικό

-Διαγνωστικό ιατρικό εξοπλισμό για τους ΣΤΙΑ και τα εκπαιδευτικά κέντρα

-Τρία νέα περιφερειακά κέντρα ελέγχου (Helpdesk), καθώς και ένα κέντρο παρακολούθησης και ελέγχου στο υπουργείο Υγείας (Command & Control Centre).

-Λογισμικό τηλεϊατρικής

Το έργο αποτελείται από τρία τμήματα, με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού να οδηγεί στη σύναψη σύμβασης με ένα οικονομικό φορέα ανά τμήμα.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News