Business & Finance Τετάρτη 19/01/2022, 07:05
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρονικά πλέον οι αιτήσεις για επικουρική σύνταξη

Ηλεκτρονικά πλέον οι αιτήσεις για επικουρική σύνταξη

Ηλεκτρονικά μπορούν πλέον να γίνονται οι αιτήσεις για επικουρική σύνταξη, καθώς μία νέα ψηφιακή διαδικασία βάζει τέλος στη γραφειοκρατία και στις καθυστερήσεις πολλών μηνών. Έως σήμερα, ο μέσος χρόνος για την λήψη μία επικουρικής σύνταξης είναι 12 μήνες, όμως σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να φτάσει και στα δύο χρόνια, με αποτέλεσμα να εκκρεμούν πάνω από 100.000 αιτήσεις.   

Πλέον, οι πολίτες δεν χρειάζεται να μεταβαίνουν στις αρμόδιες υπηρεσίες για την υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών. Με το νέο σύστημα, ο χρόνος για την έκδοση επικουρικής σύνταξης εκτιμάται ότι θα μειωθεί τουλάχιστον κατά 6 μήνες, με τελικό στόχο να πέσει στους 3-4 μήνες από την έκδοση της κύριας σύνταξης. 

Μέχρι στιγμής, ηλεκτρονικά υποβάλλονται οι αιτήσεις για επικουρική σύνταξη λόγω γήρατος  σε όλα τα τέως Ταμεία του Ιδιωτικού Τομέα. Πρακτικά, καλύπτονται περίπου 8 στα 10 αιτήματα, ενώ ο Δημόσιος Τομέας θα ενταχθεί στη διαδικασία αργότερα. 

Τα περισσότερα δικαιολογητικά θα συγκεντρώνονται μέσω διαλειτουργικότητας με το Μητρώο Πολιτών και άλλους φορείς του Δημόσιου Τομέα. Με αυτόν τον τρόπο οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να υποβάλλουν τις e-αιτήσεις για κύρια σύνταξη αλλά και για επικουρική σύνταξη λόγω γήρατος μέσω της ίδιας ηλεκτρονικής υπηρεσίας. Αν διαπιστωθούν τυχόν ελλείψεις στα δικαιολογητικά, θα ενημερώνεται ο αιτών.

Τον προηγούμενο μήνα τέθηκε σε λειτουργία η αντίστοιχη αυτόματη υποβολή αιτήματος για μεταβίβαση επικουρικής σύνταξης λόγω θανάτου με στόχο τη μείωση της έκδοσης στους 2 μήνες,  ενώ μέχρι τέλος Φεβρουαρίου θα τεθεί σε λειτουργία και η ηλεκτρονική υποβολή αιτήματος για επικουρική σύνταξη λόγω αναπηρίας για τον ιδιωτικό τομέα.

Στον e-ΕΦΚΑ εκτιμούν ότι τους τελευταίους μήνες παρατηρείται αποκλιμάκωση του στοκ των ληξιπρόθεσμων επικουρικών συντάξεων, συνεπεία της μείωσης κατά περίπου 50.000 του «στοκ» των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων μέσα σε 12 μήνες (83.000 από 140.000 αιτήσεις με τα στοιχεία Νοεμβρίου).  Με την οριστική εξάλειψη του στοκ των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων που βάσει των δεσμεύσεων του ΕΦΚΑ και του υπουργείου Εργασίας αναμένεται να συμβεί μέχρι τον Ιούνιο του 2022 όλες οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ θα εστιάσουν στην εξάλειψη και των επικουρικών.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News