Business & Finance Σάββατο 15/01/2022, 10:42
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χ. Σταϊκούρας: Μείωση 3% με 4% του ΕΝΦΙΑ το 2022

Χ. Σταϊκούρας: Μείωση 3% με 4% του ΕΝΦΙΑ το 2022

Για τους φόρους, τους μισθούς και τις ανατιμήσεις ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και εμφανίσθηκε ικανοποιημένος από την πορεία της ελληνικής οικονομίας (όπως είχε κάνει και σε αποκλειστική του συνέντευξη στο Moneyreview) και τις προοπτικές της, τονίζοντας ότι «το 2021 πετύχαμε πολύ υψηλότερη ανάκαμψη από τις εκτιμήσεις». Παράλληλα προανήγγειλε μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 50 με 60 εκατ. ευρώ, δηλαδή 3% με 4% επιπρόσθετα του 22% που ίσχυσε την τελευταία δεκαετία, κάτι για το οποίο έχει αναφερθεί το Moneyreview.

Επίσης, όπως σημείωσε, ενώ αποφεύχθηκαν τα «λουκέτα», έκλεισαν λιγότερες επιχειρήσεις και μειώθηκε η ανεργία, ωστόσο προβληματίζεται, γιατί η Ελλάδα παραμένει να είναι μια από τις χώρες με το υψηλότερο χρέος στην Ευρώπη.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά, τόνισε ότι για στήριξη πολιτών έχουν δοθεί 43,3 δισ. πόροι, που αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο του ΑΕΠ, δηλαδή το τέταρτο υψηλότερο πακέτο παγκοσμίως. Όμως, αυτό είναι πια στο έλλειμμά μας που μετακυλείεται στο χρέος της χώρας, το οποίο είναι το 2ο με 3ο υψηλότερο στην Ευρώπη.

Μάλιστα, ανέφερε ότι η χώρα μας παραμένει σε καθεστώς εποπτείας από τους θεσμούς. «Η χώρα πάει καλά, αναβαθμίζεται, αλλά δεν έχει φτάσει σε επενδυτική βαθμίδα».

Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, περιορίζεται η ρευστότητα και θα αυξηθούν τα επιτόκια, που σημαίνει αυξημένο κόστος δανεισμού. «Ό,τι και να γίνει το 2023 θα έχουμε δημοσιονομικούς στόχους».

Μέτρα ανάπτυξης και όχι λιτότητας

«Οι μειώσεις φόρων που έχουμε κάνει θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα», επεσήμανε ο υπουργός.

Διευκρίνισε, δε, ότι ο φόρος εισοδήματος θα ξεκινήσει να πληρώνεται από τον Ιούλιο, σε 8 δόσεις, ενώ η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει από το Μάρτιο ώστε να μπορέσουν οι λογιστές να δημιουργήσουν στις φορολογικές δηλώσεις τις προϋποθέσεις.

Επίσης, ο συνολικός ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος κατά 50-60 εκατ. ευρώ, δηλαδή συνολική μείωση 3-4% επιπρόσθετα του 22% που ίσχυσε την τελευταία δεκαετία.

«Αναπροσαρμόζουμε τους συντελεστές. Θα επιδιώξουμε να είναι σε περισσότερες δόσεις και να ξεκινήσουμε από τον Μάρτιο την καταβολή», είπε. Επίσης, θα υπάρχει «κόφτης» όπου προκύπτει υπερβολική αύξηση του ΕΝΦΙΑ.

Σχετικά με τον φόρο ακίνητης περιουσίας, είπε ότι επιδιώκουν να ενσωματώσουν τον συμπληρωματικό φόρο μέσα στον φόρο ακίνητης περιουσίας.

Για το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε ότι η χώρα τρέχει με ένα πρωτογενές έλλειμμα της τάξεως του 7%. Αυτό σημαίνει ότι οι δαπάνες είναι περισσότερες από έσοδα κατά 13 δισ. ευρώ.

«Επί του παρόντος είναι κάτι που δε μπορούμε να το υλοποιήσουμε».

Όσον αφορά τον κατώτατο μισθό, εκτιμάται ότι θα φτάσει περίπου στα 700 ευρώ. 

Ο υπουργός είπε ότι έγινε μια πρώτη αύξηση 2% στις 1/1/2022 και θα γίνει μια πολύ πιο γενναία αύξηση τον Μάιο. «Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να βελτιώσουμε το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη».

Τέλος, ανέφερε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας είναι 38 δισ. ευρώ. 

Πηγή: skai.gr

Διαβάστε επίσης:

Χρ. Σταϊκούρας στο «ΜR»: Booster κατά της Όμικρον το πλεόνασμα ανάπτυξης

ΕΝΦΙΑ: Μειωμένος κατά 3%-4% – Οι αλλαγές

ΑΑΔΕ: Αυτόματη επιστροφή ΦΠΑ σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News