Business & Finance Δευτέρα 14/12/2020, 19:48
ΕΛΛΑΔΑ

Κ.Μητσοτάκης: Πρότεινε διεύρυνση της συνεργασίας με τον ΟΟΣΑ

Κ.Μητσοτάκης: Πρότεινε διεύρυνση της συνεργασίας με τον ΟΟΣΑ

Τη διεύρυνση της συνεργασίας με τα στελέχη του ΟΟΣΑ σε δύο κρίσιμους τομείς, τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την εξελισσόμενη αγορά εργασίας και την καταπολέμηση των ανισοτήτων, πρότεινε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ψηφιακή συζήτηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκουρία και την Πρωθυπουργό της Ισλανδίας, Κατρίν Γιακομπσντότιρ.

Ο Κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε δύο θεματικές ενότητες όπου θα επιθυμούσε να παράγει ακόμη μεγαλύτερο έργο ο ΟΟΣΑ, η διασύνδεση της εκπαίδευσης, δεξιοτήτων, με την ψηφιακή οικονομία και πώς θα μειωθούν οι ανισότητες.

Ο Πρωθυπουργός εξήρε το έργο του ΟΟΣΑ και τη βοήθεια που έχει προσφέρει στην Ελλάδα, τονίζοντας πως η χώρα μας στοχεύει σε βαθιές αλλαγές με στόχο ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης.

«Αφού ευχαρίστησε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ για την ηγεσία του και τη συνολική συνεισφορά του στον οργανισμό, αναφέρθηκε στη συνεργασία που είχε μαζί του όχι μόνο ως Πρωθυπουργός αλλά και ως Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. «Ένα από τα project μας σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ ήταν η συστηματική αξιολόγηση των διοικητικών βαρών που έπρεπε να εξαλείψουμε με στόχο να καταστεί η οικονομία μας πιο ανταγωνιστική και η δημόσια διοίκηση πιο αποτελεσματική. Και αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα του έργου που φέραμε εις πέρας σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ τα τελευταία δέκα χρόνια», είπε χαρακτηριστικά. Αλλωστε, στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, υπογράμμισε, η χώρα βασίστηκε στην στήριξη του ΟΟΣΑ, σε διάφορα projects.

«Θα ήθελα να επισημάνω δύο επιπρόσθετα παραδείγματα του έργου μας από κοινού με τον ΟΟΣΑ. Το πρώτο σχετίζεται με το άνοιγμα των αγορών προϊόντων και πως θα γίνουν πιο ανταγωνιστικές. Το δεύτερο παράδειγμα, που είναι ιδιαίτερης σημασίας, σχετίζεται με την προώθηση διαφάνειας και λογοδοσίας από την διακυβέρνηση. Θεσπίσαμε μία Εθνική Αρχή Διαφάνειας, της οποίας -και αυτό έχει ενδιαφέρον- ο πρώτος Διευθυντής είναι ένας Έλληνας δημόσιος υπάλληλος ο οποίος εκπαιδεύτηκε από τον ΟΟΣΑ και έτρεξε πολλά προγράμματα τέτοιου είδους και σε πολλές άλλες χώρες. Αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα του πώς μπορεί να αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία του ΟΟΣΑ στο πλαίσιο των δικών μας διοικητικών προτεραιοτήτων».

Εξάλλου, ο Κ. Μητσοτάκης συμφώνησε απολύτως με αυτά που είπε ο Γενικός Γραμματέας, ότι δεν μπορούμε πλέον να βασιζόμαστε σε τόσο μεγάλο βαθμό στην κατανάλωση. «Οι δίδυμες προτεραιότητες του Πράσινου και Ψηφιακού Μετασχηματισμού αποτελούν, φυσικά, αναπόσπαστο μέρος της εντολής που έχει λάβει αυτή η κυβέρνηση. Πλέον διαθέτουμε το επιπρόσθετο πλεονέκτημα πρόσβασης σε σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε να στηρίξουμε αυτές τις πολιτικές. Επομένως, όσο πιο τολμηρά τα παραδείγματα και οι βέλτιστες πρακτικές που μοιράζεται μαζί μας ο ΟΟΣΑ, τόσο μεγαλύτερο το ενδιαφέρον από την πλευρά μας», εξήγησε.

Αναφορικά με την ισότητα των δύο φύλων, ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι η συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό είναι ακόμα σχετικά χαμηλή. «Είναι ζήτημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Ούτε η πολιτική εκπροσώπηση (των γυναικών) είναι όσο υψηλή θα ήθελα. Τα πράγματα αλλάζουν αλλά με αργούς ρυθμούς. Τουλάχιστον έχουμε την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας», τόνισε.

moneyreview.gr

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News