Business & Finance Πέμπτη 13/01/2022, 18:09
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατώτατος μισθός: Προς νέα αύξηση 6% – Πότε θα εφαρμοστεί

Μέτρα θωράκισης έναντι της ακρίβειας

Κατώτατος μισθός: Προς νέα αύξηση 6% – Πότε θα εφαρμοστεί

Την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 703 ευρώ μικτά από την 1η Μαΐου, αναμένεται να απόψε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια προσπάθεια άμβλυνσης των πιέσεων στο πορτοφόλι των καταναλωτών. 

«Έχω ζητήσει από τον υπουργό Εργασίας να κινήσει άμεσα τη διαδικασία για μία δεύτερη γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα εφαρμοστεί από 1η Μαΐου αυτού του έτους. Εκτιμώ ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι σημαντική. Θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση του 2% που είδαν οι εργαζόμενοι από 1ης Ιανουαρίου του 2022…», τονίζει ο κ. Μητσοτάκης, στη συνέντευξη, αποσπάσματα της οποίας προβλήθηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Αντέννα. Παράλληλα, θα προαναγγείλει νέα μέτρα στήριξης της αγοράς. 

«Αύριο τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας θα ανακοινώσουν ένα νέο πλαίσιο στήριξης επιχειρήσεων αλλά και εργαζομένων σε κλάδους που έχουν πληγεί από αυτό το οποίο συνέβη από την Πρωτοχρονιά και μετά. Αναφέρομαι και στους κλάδους του πολιτισμού αλλά και στον κλάδο της εστίασης. Θα δοθεί η δυνατότητα για δύο εβδομάδες σε πρώτη φάση να βάλουν το 25% των εργαζομένων τους σε καθεστώς αναστολής. Άρα να μην πληρώνονται ουσιαστικά από την επιχείρηση», αναφέρει.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το ποσοστό της αύξησης θα κυμαίνεται γύρω στο 6%.

Υπενθυμίζεται ότι από την 1 Ιανουαρίου του 2022 ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 2% και διαμορφώθηκε στα 663 ευρώ μικτά.  

Με βάση τον σχετικό νόμο, οι προβλεπόμενες ενέργειες για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού ξεκινούν κάθε χρόνο στα τέλη Φεβρουαρίου και ολοκληρώνονται εντός 4μήνου.  

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, προανήγγειλε την παραπάνω αύξηση, τονίζοντας τα εξής: 

«Θα πάμε σε δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022. Ο πρωθυπουργός θα περιγράψει πολύ συγκεκριμένα τη διαδικασία της αύξησης αυτής. Παίρνουμε μέτρα για τη σωστή λειτουργία της αγοράς, έτσι ώστε ο καταναλωτής να έχει επιλογές. Με την πολιτική μας δεν πρόκειται να αφήσουμε κανέναν απροστάτευτο απέναντι σ’ αυτό το κύμα ανατιμήσεων και, ταυτόχρονα, δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο ούτε τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, ούτε την αναπτυξιακή της διάσταση». 

Σήμερα στο μεταξύ, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι ο ετήσιος πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 5,1% τον Δεκέμβριο του 2021, αυξάνοντας την πίεση στο πορτοφόλι των νοικοκυριών και περιορίζοντας την καταναλωτική τους δύναμη.  

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News