ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εργαζόμενοι: Πενθήμερη ειδική άδεια για τους γονείς με παιδιά που νοσούν

Εργαζόμενοι: Πενθήμερη ειδική άδεια για τους γονείς με παιδιά που νοσούν

Φαίνεται πως λύνεται το θέμα με τις άδειες που χρειάζονται οι εργαζόμενοι γονείς με παιδιά που νοσούν με Covid, ανεξάρτητα εάν κλείνει η εκπαιδευτική δομή ή όχι.

Mέχρι αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πλαίσιο καθώς και το προηγούμενο πλαίσιο στην προηγούμενη φάση της πανδημίας, που προέβλεπε 14ημέρες άδεια λόγω νόησης τέκνου, δεν είναι σε ισχύ, αφού έχουν αλλάξει τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ.  

Συνεπώς, οι εργαζόμενοι γονείς αναγκάζονται έως αυτή τη στιγμή να χρησιμοποιήσουν την καλοκαιρινή τους άδεια.

Παρόλα αυτά, όπως είχε γράψει το MoneyReview, τις προηγούμενες ημέρες, στην κυβέρνηση εντόπισαν το πρόβλημα και με νέα απόφαση προβλέπεται ότι θα ενεργοποιούνται ειδικές άδειες για τους εργαζόμενους αυτούς.

Έτσι, η κυβέρνηση αναμένεται να φέρει ρύθμιση που θα προβλέπει ειδική άδεια που θα ακολουθεί το εκάστοτε πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Συγκεκριμένα, σε αυτή τη φάση της πανδημίας  θα ακολουθεί την 5νθημερη καραντίνα που συνεπάγεται πενθήμερη άδεια.

Αυτό σημαίνει πως και ο γονιός θα μπορεί να πάρει την ειδική άδεια για να λείψει δικαιολογημένα από την εργασία του. Την άδεια αυτή θα μπορούν να λαμβάνουν εργαζόμενοι με παιδιά σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, σε σχολικές μονάδες υποχρεωτικής εκπαίδευσης & σε σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής ανεξαρτήτως ηλικίας

Η χρηματοδότηση της ειδικής αυτής άδειας θα είναι μεικτή στον ιδιωτικό τομέα. Τα 2/3 θα καλύπτονται από τον εργοδότη και το 1/3 από τον κρατικό προϋπολογισμό. Πολύ πιθανόν να υπάρχει και συνεισφορά του εργαζόμενου με τμήμα της καλοκαιρινής του άδειας, όπως ισχύει και με τις άδειες ειδικού σκοπού που ενεργοποιούνται όταν κλείνει η εκπαιδευτική δομή, λόγω κρουσμάτων, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

Πάντως, η άδεια για τους γονείς παιδιών που νοσούν, όπως είχε νομοθετηθεί το 2020 δεν προέβλεπε συνεισφορά του εργαζόμενου. Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις αναμένονται τα επόμενα 24ωρα και πιθανόν η φόρμουλα της 5νθημερης άδειας να διαφέρει μεταξύ Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα.

Διαβάστε επίσης: 

Εργαζόμενοι: Αλαλούμ με τις άδειες των γονιών με παιδιά που νοσούν

Τι ισχύει με τους εργαζόμενους που νοσούν και μπαίνουν σε καραντίνα – Πως πληρώνονται

Κρούσματα κορωνοϊού: Πώς εκδίδεται η βεβαίωση για απουσία από την εργασία μέσω gov.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News