Business & Finance Τετάρτη 12/01/2022, 13:11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση ΦΠΑ σε είδη διατροφής προτείνουν τα σούπερ μάρκετ

Μείωση ΦΠΑ σε είδη διατροφής προτείνουν τα σούπερ μάρκετ

Τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα προτείνουν οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ στην κυβέρνηση προκειμένου να μετριασθούν οι ανατιμήσεις στις τελικές τιμές καταναλωτή.

Στην ουσία, πρόκειται για επαναφορά της πρότασης που ήδη είχε κάνει εμμέσως ο κλάδος από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέσω ανακοίνωσης του Ινστιτούτου Ερευνών Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), η οποία, τουλάχιστον έως τώρα, δεν έχει γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Προκόπη Χατζηνικολάου και της Δήμητρας Μανιφάβα στην Καθημερινή. Την ίδια ώρα, οι εκπρόσωποι του κλάδου, κατά την τηλεδιάσκεψη που είχαν με τον υπουργό Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη τη Δευτέρα, φέρεται να ζήτησαν να ενημερωθούν λεπτομερώς για το πώς και σε τι βαθμό θα στηριχθούν τα σούπερ μάρκετ στο πλαίσιο των προσφάτως εξαγγελθέντων μέτρων για το ενεργειακό κόστος.

Αυτό που, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», πρότειναν οι επιχειρηματίες του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων είναι η μείωση του ΦΠΑ για ορισμένο χρονικό διάστημα σε βασικά είδη διατροφής. Σήμερα τα βασικά είδη διατροφής (γάλα, αλεύρι, ζυμαρικά, κρέατα, ψάρια, λαχανικά, φρούτα, ζάχαρη κ.ά.) υπάγονται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ που είναι 13%, ενώ κάποια άλλα προϊόντα φορολογούνται με ΦΠΑ 24%. Η πρόταση των σούπερ μάρκετ δεν προβλέπει τη μετάταξη των βασικών ειδών διατροφής στον υπερμειωμένο συντελεστή 6%, αλλά τη δημιουργία πιθανόν μιας ειδικής κατηγορίας με συντελεστή 10%-11%. Τα προϊόντα που θα μπορούσαν να υπαχθούν σε αυτή είναι όσα έχουν σχέση με τα δημητριακά (άλευρα, προϊόντα αλευροποιίας, ζυμαρικά), καθώς στις εν λόγω ομάδες προϊόντων καταγράφονται υψηλές και διαδοχικές ανατιμήσεις, τα γαλακτοκομικά, τα τυροκομικά κ.ά.

Εκπρόσωποι του κλάδου των σούπερ μάρκετ που μίλησαν στην «Κ» επισήμαναν, πρώτον, ότι καταφθάνουν από τους προμηθευτές συνεχώς νέοι τιμοκατάλογοι, κάτι που ούτε οι ίδιοι δεν ανέμεναν, και, δεύτερον, ότι οι ανατιμήσεις αφορούν όχι μόνο τα επώνυμα προϊόντα, αλλά και τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

Αν και ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ σε ορισμένα τρόφιμα, πηγές του υπουργείου Οικονομικών αποκλείουν το ενδεχόμενο μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ ή μετάταξης προϊόντων από τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24% στον μειωμένο συντελεστή 13%. Οπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, τα περισσότερα αγαθά βρίσκονται ήδη στον μειωμένο συντελεστή, επισημαίνοντας ότι μια τέτοια κίνηση δεν είναι σίγουρο ότι θα είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα τόσο για το Δημόσιο όσο και για τους καταναλωτές. Η ακρίβεια που καταγράφεται, σημειώνουν, είναι αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης, ενώ παράλληλα υποστηρίζουν ότι η πανδημική κρίση θα αρχίσει σταδιακά να υποχωρεί με βάση τα σημερινά δεδομένα που υπάρχουν για τη μετάλλαξη «Ομικρον».

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι σε αρκετές χώρες της Ε.Ε. με υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα σε σχέση με την Ελλάδα ισχύουν πολύ χαμηλότεροι συντελεστές ΦΠΑ στα τρόφιμα. Ενδεικτικά, στη Γερμανία ο ΦΠΑ είναι 7% και 19%, στη Γαλλία 5,5% (για τα βασικά τρόφιμα) και 10% για τα υπόλοιπα και στο Λουξεμβούργο 3%. Σειρά άλλων χωρών και μάλιστα του ευρωπαϊκού Νότου εφαρμόζουν επίσης χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ για τα βασικά τρόφιμα, όπως η Ισπανία (4% σε ψωμί, γάλα, τυρί, αυγά, φρούτα, λαχανικά), η Ιταλία 5% και η Πορτογαλία 6%.

Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που είχαν οι εκπρόσωποι των αλυσίδων σούπερ μάρκετ με τον υπουργό Ανάπτυξης τέθηκε και το θέμα του ενεργειακού κόστους, καθώς η πρόσθετη επιβάρυνση υπολογίζεται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ για κάθε αλυσίδα. Ο κλάδος, πάντως, αναμένει διευκρινίσεις για το πώς και με τι ποσό θα ενισχυθεί, ενώ αναμένει στήριξη και τον Φεβρουάριο.

Διαβάστε επίσης: 

Ακρίβεια: Γιατί «παγώνουν» οι σκέψεις για μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη

Χρ. Σταϊκούρας: Πάγος στα σενάρια μείωσης του ΦΠΑ

Μέτρα στήριξης: Πρόσθετες κινήσεις μόνο σε πολιτισμό, νυχτερινή διασκέδαση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News