ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εργαζόμενοι: Αλαλούμ με τις άδειες των γονιών με παιδιά που νοσούν

Εργαζόμενοι: Αλαλούμ με τις άδειες των γονιών με παιδιά που νοσούν

Μετά το αλαλούμ που δημιουργήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στους εργασιακούς χώρους για το πότε είναι δικαιολογημένη η απουσία ενός εργαζόμενου λόγω Covid, νέα σύγχυση έχει προκληθεί, καθώς πολλοί είναι οι εργαζόμενοι που έχουν παιδιά που νοσούν. Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις, οι οποίες θα αυξηθούν καθώς η Όμικρον καλπάζει, των τμημάτων σχολικών μονάδων που αναγκάζονται να κλείσουν, βάσει του υγειονομικού πρωτοκόλλου. 

Στις προηγούμενες φάσεις της πανδημίας υπήρχε η άδεια ειδικού σκοπού, που ίσχυε σε περιπτώσεις όπου υπήρχε αναστολή λειτουργίας ή διά ζώσης εκπαίδευσης των σχετικών μονάδων (βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, σχολικές μονάδες υποχρεωτικής εκπαίδευσης & σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής ανεξαρτήτως ηλικίας) ή υπήρχε κατ’ οίκον περιορισμός έπειτα από επαφή του τέκνου με επιβεβαιωμένο κρούσμα στην εκπαιδευτική μονάδα.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα παρόλο που το νομικό πλαίσιο είναι σε ισχύ, θα πρέπει να υπάρξει σχετική απόφαση για την ενεργοποίηση των αδειών, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εργασίας. Έτσι, μέχρι στιγμής, εάν ο εργαζόμενος έχει παιδί που νοσεί -πράγμα καθόλου απίθανο καθώς εντοπίστηκαν 14.000 κρούσματα κατά το άνοιγμα των σχολείων- θα πρέπει να κάνει χρήση της κανονικής του άδειας για να μπορέσει να απουσιάσει από την εργασία του και να φροντίσει το παιδί του. 

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες του Μoneyreview, ήδη στο υπουργείο Εργασίας έχουν εντοπίσει το πρόβλημα και εξετάζεται το ενδεχόμενο να προχωρήσουν ξανά σε ενεργοποίηση των αδειών ειδικού σκοπού, ώστε να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα έχουν δημιουργηθεί.

Η άδεια ειδικού σκοπού έχει διάρκεια κατ’ ελάχιστον τριών ημερών, η οποία ακολουθείται από την χορήγηση μίας ημέρας κανονικής άδειας. Το σχήμα αυτό επαναλαμβάνεται κυκλικά για όσο διάστημα χρειαστεί.  

Αυτό σημαίνει πως εάν ο γονέας πάρει 5 ημέρες άδεια, αυτή επιμερίζεται σε 3 ημέρες άδεια ειδικού σκοπού και σε 2 ημέρες κανονική άδεια. Σε περίπτωση που ο εργαζόμενος έχει εξαντλήσει την ετήσια άδεια του μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιαδήποτε άλλη νόμιμη άδεια δικαιούται ο εργαζόμενος, είτε αυτή χορηγείται με αποδοχές είτε χωρίς αποδοχές.

Η χρήση της άδειας ειδικού σκοπού δύναται να γίνει είτε από τον έναν γονέα εξ ολοκλήρου είτε και από τους δύο, εφόσον μοιραστούν μεταξύ τους το διαστήματα αυτής, ενώ δεν μπορεί να γίνει ταυτόχρονα χρήση της και από τους δύο.

Από τις ημέρες της άδειας ειδικού σκοπού τα δύο τρίτα καλύπτονται από τον εργοδότη και το ένα τρίτο από τον τακτικό προϋπολογισμό.

Διαβάστε επίσης: 

Τι ισχύει με τους εργαζόμενους που νοσούν και μπαίνουν σε καραντίνα – Πως πληρώνονται

Κρούσματα κορωνοϊού: Πώς εκδίδεται η βεβαίωση για απουσία από την εργασία μέσω gov.gr

Κρούσματα κορωνοϊού και εργασία: Τι ισχύει

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News