Business & Finance Δευτέρα 14/12/2020, 15:58
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το click away θα «ζεστάνει» την αγορά εργασίας;

Το click away θα «ζεστάνει» την αγορά εργασίας;

Η πρώτη ημέρα εφαρμογής της νέα μεθόδου αγορών βρήκε καταναλωτές και εμπόρους «μουδιασμένους». Παρόλα αυτά οι έμποροι φαίνονται αρκετά ευρηματικοί για να πουλήσουν τα προϊόντα τους στην νέα click away εποχή. Χρησιμοποιούν τα social media για διαφήμιση ενώ μικρές επιχειρήσεις θέλοντας να προσελκύσουν πελάτες κάνουν δειγματισμό των προϊόντων τους ακόμη και μέσω βιντεοκλήσης. Ο σκοπός είναι ένας να υπάρξει ξανά έστω και μια μικρή ρευστότητα στα άδεια ταμεία των επιχειρήσεων αφού έτσι και αλλιώς η παρτίδα του Χριστουγεννιάτικου τζίρου έχει χαθεί. 

Ελπίδα και ευχή όλων είναι η νέα και ίσως αμφιλεγόμενη μέθοδος να αποδώσει. Αυτό θα σημάνει αυτόματα και αύξηση των λειτουργικών αναγκών μια επιχείρησης που οδηγεί με τη σειρά της σε ανάκληση των αναστολών εάν όχι όλων, τουλάχιστον ενός τμήματος σε κάθε επιχείρηση. Βέβαια και σε αυτή την περίπτωση όσοι οργανώθηκαν σωστά ή είχαν επενδύσει εδώ και καιρό στο ηλεκτρονικό εμπόριο έχουν περισσότερες πιθανότητες να δουν και μεγαλύτερο όγκο πωλήσεων και κατά συνέπεια να προβούν σε ανάκληση των αναστολών. Σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι του λιανεμπορίου όπως και οι έμποροι γυρνούν και σε μια διαφορετική πραγματικότητα Για παράδειγμα μια πωλήτρια στην προ καραντίνας εποχή έπρεπε να καταφέρει να κλείσει την πώληση. Η θέση εργασίας προφανώς αλλάζει. Η πελάτισσα έχει αποφασίσει από μόνη της, έχει διαλέξει και αγοράσει το προϊόν άρα η πωλήτρια ίσως καταγράφει απλά τις παραγγελίες ή οργανώνει τα ραντεβού για τις παραδόσεις των προϊόντων. 

«Πάγωμα» αναστολών σε μεγάλες αλυσίδες

 Οι επιχειρήσεις οι οποίες είχαν κάνει ήδη τον σχεδιασμό τους για πωλήσεις μέσω click away και δη οι μεγαλύτερες αλυσίδες που διαθέτουν μεγάλα και οργανωμένα e-shop από χθες πάτησαν το κουμπί της ανάκλησης για ένα τμήμα τουλάχιστον των εργαζομένων τους. 

Έτσι οι εργαζόμενοι που επέστρεψαν από την Κυριακή στη θέση τους θα αμειφθούν από το κράτος το ποσό των 213€ που αντιστοιχεί στις 12 ημέρες αναστολής του Δεκεμβρίου ενώ για τον υπόλοιπο μήνα θα πρέπει να πληρωθούν από τον εργοδότη τους.Ο εργοδότης δηλαδή εξολοκλήρου πλέον αναλαμβάνει ξανά για το υπόλοιπο του μήνα το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος του εργαζόμενου. Ο Γιάννης Βρούτσης πάντως εκτίμησε ότι και τον Δεκέμβριο οι αναστολές θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με τον Νοέμβριο περίπου στις 600.000, αφήνοντας με αυτόν τον τρόπο μικρά περιθώρια επιτυχίας στο click away.Tην ίδια στιγμή κύκλοι του Υπουργείου Εργασίας διαβεβαιώνουν πως θα υπάρξει επέκταση των αναστολών τουλάχιστον μέχρι και την 31η Ιανουαρίου.

Αναστολές Δεκεμβρίου 

Επιχείρηση που θα λειτουργήσει με click away:

Η υποβολή των αιτήσεων για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας Δεκεμβρίου έχει ήδη ξεκινήσει στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ supportemployees.services.gov.gr  και θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. 

Άρα ο επιχειρηματίας-έμπορος μπορεί να παρατείνει την αναστολή ακόμη και όλων των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή, κατ’ εφαρμογή των σχετικών διατάξεων που αφορούν στην αντιμετώπιση των συνεπειών COVID-19, ή να κάνει ανάκληση όλων ή μέρους των αναστολών των συμβάσεων εργασίας. 

Παράταση Αναστολών-Τι ισχύει και για τον Δεκέμβριο 

Η επιχείρηση εφόσον παρατείνει την αναστολή για τον μήνα Δεκέμβριο , υποχρεούται μετά το τέλος της αναστολής των συμβάσεων εργασίας, να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας, για χρονικό διάστημα ίσο με το χρονικό διάστημα της αναστολής 

Στην έννοια του ιδίου αριθμού θέσεων εργασίας δεν συμπεριλαμβάνονται οι αποχωρούντες οικειοθελώς από την εργασία τους, οι αποχωρούντες λόγω συνταξιοδότησης ή θανάτου καθώς και οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου των οποίων η σύμβαση εργασίας τους λήγει κατά τη διάρκεια του ανωτέρω χρονικού διαστήματος.

Συμβάσεις ορισμένου χρόνου-Αναστολές Δεκεμβρίου

Η αναστολή συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου εργαζομένων σε επιχειρήσεις -, που είχαν τεθεί σε αναστολή στο παρελθόν, μπορεί να παραταθεί μέχρι και την 31ης Δεκεμβρίου 2020. 

Σε κάθε περίπτωση μετά το πέρας του διαστήματος της αναστολής ή της παράτασης της αναστολής, οι ανωτέρω συμβάσεις εργασίας συνεχίζονται για τον συμφωνηθέντα χρόνο που υπολείπεται. 

Τι πρέπει να κάνουν εργοδότες και εργαζόμενοι

 Οι εργοδότες θα πρέπει να προβούν είτε σε εκ νέου δήλωση των εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται ξανά σε αναστολή, είτε βεβαιώνουν ότι παρατείνεται η αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

Για την περίπτωση των εργαζομένων που παρατείνεται η αναστολή των συμβάσεων εργασίας και τον μήνα Δεκέμβριο 2020  ή των εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται εκ νέου σε αναστολή, ανεξαρτήτως προσώπου εργοδότη, δεν απαιτείται επανυποβολή υπεύθυνης δήλωσης από τους εργαζόμενους, εκτός κι αν επιθυμούν τροποποίηση στοιχείων του τραπεζικού τους λογαριασμού (ΙΒΑΝ) ή στοιχείων της μίσθωσης κύριας κατοικίας τους.

Α.Α.

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News