ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεκόρ καταθέσεων και τοποθετήσεων σε αμοιβαία κεφάλαια το 2021

Ρεκόρ καταθέσεων και τοποθετήσεων σε αμοιβαία κεφάλαια το 2021

Ρεκόρ 20ετίας άγγιξαν οι καταθέσεις των επιχειρήσεων στις τράπεζες στο τέλος Νοεμβρίου που εκτοξεύθηκαν στα 43,2 δισ. ευρώ, συνεχίζοντας το σερί της ανόδου των δύο τελευταίων ετών που πυροδότησε το κυβερνητικό πακέτο στήριξης της οικονομίας λόγω πανδημίας. 

Η εκρηκτική άνοδος των καταθέσεων παρατηρείται παράλληλα με τις μεγάλες εισροές στα αμοιβαία κεφάλαια, που υπολογίζονται σε 3,5 δισ. ευρώ μέσα στο 2021, εκτινάσσοντας την αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων κοντά στα 11  δισ. ευρώ από 8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2020 και από 6 δισ. ευρώ πριν από δύο χρόνια. Η άνοδος είναι σαφές δείγμα της πλεονάζουσας ρευστότητας που έχουν δημιουργήσει στην οικονομία τα μέτρα στήριξης, που ξεπέρασαν τα 43 δισ. ευρώ τα δύο τελευταία χρόνια, μέρος της οποίας εκτός από τις καταθέσεις που έχουν μηδενική απόδοση, κατευθύνεται πλέον σε αμοιβαία κεφάλαια.

Τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η ΤτΕ δείχνουν ότι οι καταθέσεις που διατηρούν στις τράπεζες οι μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, δηλαδή οι επιχειρήσεις εκτός των ασφαλιστικών εταιρειών, αυξήθηκαν μόλις σε ένα μήνα κατά 2,1 δισ. ευρώ, φθάνοντας τα 38,1 δισ. ευρώ, επίπεδο που είχε καταγραφεί μόνο άλλη μια φορά την τελευταία 20ετία και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 2008. Αν στο μέγεθος αυτό προστεθούν και τα 5,1 δισ. ευρώ που είναι οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, η ρευστότητα που διατηρούν οι επιχειρήσεις στις τράπεζες φτάνει τα 43,2 δισ. ευρώ, επίπεδο που είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί στη χώρα από την ένταξή της στο ευρώ! 

Σε ό,τι αφορά τα νοικοκυριά, τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν άνοδο κατά 7,5% σε ετήσια βάση και παρά τη μικρή υποχώρηση που υπήρξε τον Νοέμβριο κατά 224 εκατ. ευρώ, τα υπόλοιπα διαμορφώθηκαν στα 132,4 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος των καταθέσεων τόσο από επιχειρήσεις όσο και από νοικοκυριά στα 175,6 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 10,4% σε ετήσια βάση. 

Είναι ενδεικτικό ότι εν μέσω κρίσης, ο ετήσιος ρυθμός ανόδου των καταθέσεων από επιχειρήσεις έφτασε το 20,4% και των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων το 24,3%, τη στιγμή που η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων μέσω απευθείας δανεισμού από τις τράπεζες έτρεξε τον Νοέμβριο με ρυθμό 4%. 

Η μεγάλη διαφορά που παρατηρείται μεταξύ ρυθμού ανόδου των καταθέσεων και χρηματοδότησης σημαίνει ότι υπάρχει πλεονάζουσα ρευστότητα, η οποία χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο για την αποπληρωμή υφιστάμενων δανείων και ένα μικρό μέρος μόνο επανεπενδύεται. Η τάση αυτή αποδίδεται και στο γεγονός ότι μεγάλες επιχειρήσεις τηρούν στάση αναμονής εν όψει της ενεργοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης που θα εξασφαλίσει φθηνό δανεισμό και χρησιμοποιούν τη ρευστότητα που διαθέτουν για την αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού που επιβαρύνεται με υψηλότερα επιτόκια.

Την τάση αυτή επιβεβαιώνουν οι εκτιμήσεις των τραπεζών, στελέχη των οποίων αποδίδουν τη μεγάλη ρευστότητα που παρατηρείται στην οικονομία στα κρατικά μέτρα στήριξης, μέσω κυρίως της επιστρεπτέας προκαταβολής, στην καλή πορεία της οικονομίας και την άνοδο του τουρισμού, καθώς και στην ρευστότητα που αντλήθηκε μέσω ομολογιακών εκδόσεων τους τελευταίους μήνες. Οι ομολογιακές εκδόσεις που υπήρξαν από τις αρχή του έτους – χωρίς φυσικά αυτές των τραπεζών – ανήλθαν στο 1,5 δισ. ευρώ και όπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη μεγάλο μέρος αυτών χρησιμοποιήθηκε για την αποπληρωμή δανείων, απελευθερώνοντας ρευστότητα, ενώ ένα μέρος αυτών των κεφαλαίων κατευθύνθηκε απευθείας στις καταθέσεις. 

Μεγάλο μέρος της πλεονάζουσας ρευστότητας δημιουργήθηκε από την επιστρεπτέα προκαταβολή που έδωσε το κράτος με τη μορφή ζεστού χρήματος. Πρόκειται για 8,3 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 5 δισ. ευρώ έχουν διαγραφεί και δεν θα επιστραφούν ποτέ. Οι μεγάλες αποπληρωμές υφιστάμενων δανείων ύψους 14,3 δισ. ευρώ έχουν «εξανεμίσει» σε ένα βαθμό και τις νέες εκταμιεύσεις, οι οποίες με βάση τα στοιχεία του 9μήνου από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες ανήλθαν στα 16,5 δισ. ευρώ, περιορίζοντας με βάση τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου, τις καθαρές νέες χορηγήσεις στα 2,2 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης: 

Άλμα 2 δισ. ευρώ στις καταθέσεις των επιχειρήσεων – Μικρή κάμψη στα νοικοκυριά

Τράπεζες: Πώς άντεξαν οι καταθέσεις

ΤτΕ: Πώς διαμορφώθηκαν τα επιτόκια σε καταθέσεις και δάνεια τον Οκτώβριο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News