Business & Finance Δευτέρα 14/12/2020, 11:47
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moody’s: Και νέα «αβάντα» για την ελληνική αξιολόγηση

Moody’s: Και νέα «αβάντα» για την ελληνική αξιολόγηση

Θετικά επιδρά στην πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας η συμφωνία για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, εκτιμά η Moody’s, λίγες εβδομάδες αφότου έκανε την έκπληξη, με μία αναβάθμιση που εκτιμάται ότι ανοίγει και πάλι το δρόμο για την κίνηση της Αθήνας προς την επενδυτική κατηγορία.

Έπειτα και από τη συμφωνία με την Πολωνία και την Ουγγαρία για την άρση του βέτο επί του επόμενου κοινοτικού προϋπολογισμού και του Ταμείου Ανάκαμψης, η Moody’s επισημαίνει ότι η υλοποίηση του πακέτου ύψους 1,8 τρισ. ευρώ είναι θετική για τις αξιολογήσεις αρκετών χωρών, κυρίως στην Κεντρική, Ανατολική και Νότια Ευρώπη. Οι χώρες αυτές θα είναι οι βασικοί ωφελημένοι του πακέτου, το οποίο θα στηρίξει την οικονομική ανάκαμψή τους από το σοκ της πανδημίας, το 2021 αλλά και τα επόμενα χρόνια.

Σε απόλυτα μεγέθη, Ιταλία και Ισπανία θα λάβουν τα περισσότερα, με 72 δισ. ευρώ και 67 δισ. ευρώ από το Next Generation EU αντίστοιχα, εξηγεί η Moody’s. Σε σχέση με το ΑΕΠ, τα περισσότερα θα λάβουν η Βουλγαρία (22% του ΑΕΠ), η Κροατία (17%), η Ρουμανία (12%) και η Ελλάδα (11%).

Moody’s: Και νέα «αβάντα» για την ελληνική αξιολόγηση-1

Υπενθυμίζεται ότι η  Moody’s είχε αναβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε Ba3 από B1 στις 6 Νοεμβρίου, επικαλούμενη τότε την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις και τη βελτίωση των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας. Οι προοπτικές της αξιολόγησης είναι σταθερές.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News