Business & Finance Δευτέρα 14/12/2020, 10:51
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Α. Γεωργιάδης: Δεν θα αλλάξουν οι ώρες μετακινήσεων στις γιορτές

Α. Γεωργιάδης: Δεν θα αλλάξουν οι ώρες μετακινήσεων στις γιορτές

Δεν θα υπάρξει επέκταση στις ώρες των μετακινήσεων για τις ημέρες των γιορτών, ξεκαθάρισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον τηλεοπτική σταθμό MEGA. «Ο κίνδυνος στα ρεβεγιόν να μεταφέρουμε τον κορονοϊό σε μεγαλύτερες ηλικίες, κατά τους γιατρούς είναι ό,τι πιο επικίνδυνο», είπε.

Αναφερόμενος στη χθεσινή πρεμιέρα του click away, ανέφερε ότι αυτή κύλησε εξαιρετικά ικανοποιητικά. «Σε όλες τις μεγάλες αλυσίδες υπήρχαν χιλιάδες παραγγελίες που εκτελέστηκαν σήμερα. Ο πιο βασικός μας στόχος που ήταν να αποφορτίσουμε τους ταχυμεταφορείς, φαίνεται πως επετεύχθη. Πολλά μικρά καταστήματα έκαναν κάτι παραπάνω. Δεν θέλω να πουλήσω ότι μπορεί να ισοφαρίσουν τον κανονικό τους τζίρο», είπε χαρακτηριστικά.

Παραδέχθηκε ότι και ο ίδιος θα ήθελε να είναι τα καταστήματα ανοικτά, όμως αυτό ήταν αδύνατο με δεδομένη την επιδημιολογική κατάσταση. «Οι αλγόριθμοι που παρουσιάστηκαν, έδειξαν ότι αν ανοίξει το λιανεμπόριο κανονικά τότε έως τις 21 Ιανουαρίου θα είχαμε ανεξέλεγκτη πανδημία και θα θρηνούσαμε πολλαπλάσια των σημερινών θύματα, ίσως οι θάνατοι να ξεπερνούσαν τους 1.000», είπε ο υπουργός σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6.

Άλλωστε, ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι εάν υπάρξουν εικόνες συνωστισμού έξω από τα καταστήματα, τότε αυτά θα κλείσουν αμέσως. Με αφορμή φωτογραφία που κυκλοφορεί στα social media και δείχνει γυναίκα να δοκιμάζει παπούτσια έξω από κατάστημα, έγραψε στο Twitter ότι εάν οι καταναλωτές παραβιάζουν τα μέτρα, τότε το click away θα σταματήσει.

Αναφερόμενος στα κλειστά malls, ο υπουργός είπε ότι «τα εμπορικά κέντρα δεν λειτουργούν, όπως έχουμε πει. Δεν μπορεί κάποιος να μπει στους κοινόχρηστους χώρους των εμπορικών κέντρων. Εφόσον πρόκειται όμως για ραντεβού με ένα πελάτη, για τα καταστήματα των εμπορικών κέντρων, μπορούν να κάνουν το ίδιο με τα υπόλοιπα καταστήματα παραδίδοντας στο δρόμο, σε έναν εξωτερικό χώρο, πάντα με ραντεβού και σε συγκεκριμένο χρόνο. Δε θέλαμε να ευνοήσουμε τα μεν ή τα δε καταστήματα».

Και με την πώληση παιχνιδιών, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «μπορούν και τα σούπερ μάρκετ να πουλάνε παιχνίδια, αλλά μόνο με παράδοση εκτός. Για την αγορά παιχνιδιών κρίνεται το πώς θα πάνε οι πωλήσεις από την εορταστική περίοδο. Για λόγους ισονομίας, είπαμε παράδοση εκτός στα παιχνίδια, παντού».

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η λειτουργία των ινστιτούτων αισθητικής θα εξαρτηθεί από το πώς θα πάνε τα κομμωτήρια. «Στα νύχια έχεις επαφή. Θεωρήθηκε πιο επικίνδυνη διαδικασία, από ό,τι το κούρεμα. Όταν είμαστε έτοιμοι θα ανακοινώσουμε νέα απόφαση», είπε ο υπουργός.

Τέλος, ξεκαθάρισε, ότι θα υπάρξει πρόβλεψη κρατικής ενίσχυσης στις επιχειρήσεις είτε παραμένουν κλειστές είτε λειτουργούν μέσω του click away. «Θα υπάρξει κι άλλη πρόβλεψη, βλέπουμε πώς μπορεί να αυξηθεί το ποσό», είπε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το click away θα ισοφαρίσει τις ζημιές.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News