Business & Finance Σάββατο 25/12/2021, 11:27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγορά εργασίας: Συγκράτηση της ανεργίας παρά τη μείωση της απασχόλησης 

Αγορά εργασίας: Συγκράτηση της ανεργίας παρά τη μείωση της απασχόλησης 

Τα μέτρα στήριξης έβαλαν πλάτη στην απασχόληση παρά τις παρενέργειες της πανδημίας, όπως προκύπτει κι από την αξιολόγηση της Τράπεζας της Ελλάδας, στο πλαίσιο της ενδιάμεσης νομισματικής έκθεσης για το 2021. 

Πιο συγκεκριμένα, αν και τα μέτρα στήριξης είχαν σημαντικό δημοσιονομικό κόστος αποδείχθηκαν αρκετά αποτελεσματικά, με την εικόνα της αγοράς εργασίας να βελτιώνεται αισθητά από τον Μάιο και μετέπειτα. 

Σημαντικό ρόλο στη βελτίωση αυτή, είχαν τόσο η επαναφορά της οικονομίας στην κανονικότητα όσο και η έναρξη της τουριστικής περιόδου.  

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (Οκτώβριος 2021) έδειξαν -για του λόγου το αληθές- ότι το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 13%, ανακτώντας το χαμένο έδαφος των προηγούμενων μηνών. 

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ για τη μισθωτή απασχόληση, αποτύπωσαν αυτή τη βελτίωση, επιβεβαιώνοντας τη σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα.  

Αγορά εργασίας: Συγκράτηση της ανεργίας παρά τη μείωση της απασχόλησης -1

Ειδικότερα, το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης στο δεκάμηνο του 2021 ήταν σημαντικά υψηλότερο έναντι της αντίστοιχης περιόδου το 2020, καθώς δημιουργήθηκαν 214.809 νέες θέσεις εργασίας -93.989 θέσεις περισσότερες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020- προσεγγίζοντας τα προ πανδημίας επίπεδα.  

Οι προσλήψεις πλήρους απασχόλησης, ταυτόχρονα, ανήλθαν στο 54% του συνόλου, ενώ οι προσλήψεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης έφθασαν στο 46% (έναντι 50,1% και 49,9% την αντίστοιχη περίοδο του 2020). 

Ωστόσο, οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές απασχόλησης, όπως ανέφεραν οι επιχειρήσεις τον Νοέμβριο του 2021 (έρευνες συγκυρίας ΙΟΒΕ και Ευρωπαϊκής Επιτροπής), σημείωσαν επιδείνωση σε όλους τους κλάδους και ιδιαίτερα στο λιανικό εμπόριο και στη μεταποίηση. Ο σταθμισμένος δείκτης των προσδοκιών απασχόλησης υποχώρησε σημαντικά σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκε στις 114,2 μονάδες.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των μέτρων ενίσχυσης της απασχόλησης και των εισοδημάτων, παρατάθηκαν οι παρακάτω δράσεις στήριξης: 

  • το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ μέχρι και το Δεκέμβριο του 2021 
  • η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα για το 2022, με στόχο τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους.  

Επιπλέον, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% από 1ης Ιανουαρίου 2022 (από 650 ευρώ σε 663 ευρώ το μήνα).  

Επίσης, οι επιδοτούμενες νέες θέσεις εργασίας από το 2022 αυξάνονται από 100.000 σε 150.000.  

Για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων έως 29 ετών χωρίς εργασιακή εμπειρία, δίνεται ενίσχυση έως 1.200 ευρώ για διάστημα 6 μηνών κατά την πρώτη πρόσληψή τους και σε θέσεις πλήρους απασχόλησης.  

Επιπλέον, με στόχο την εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, θεσμοθετήθηκε πρόγραμμα που προβλέπει την οικονομική ενίσχυση των εργαζόμενων γονέων για τη φύλαξη των παιδιών τους. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τα πέντε πιο καλοπληρωμένα επαγγέλματα

Εργασία: Οι πέντε δεξιότητες που πρέπει να αποκτήσουμε μέσα στο 2022

«Τρέχει» η νέα Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας – Τι θα ελέγχει και πώς

Διψήφια πτώση της ανεργίας – Έπεσε στο 13% στο γ’ τρίμηνο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News