Business & Finance Τρίτη 21/12/2021, 21:00
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κυρ.Μητσοτάκης στο ΣΕΠΕ: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει κόμβος ψηφιακής τεχνολογίας

Κυρ.Μητσοτάκης στο ΣΕΠΕ: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει κόμβος ψηφιακής τεχνολογίας

Την βεβαιότητα ότι η χώρα μπορεί να αποτελέσει διεθνές ψηφιακό κόμβο παραγωγής ψηφιακής τεχνολογίας  εξέφρασε ο Πρωθυπουργός της χώρας, κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συζήτησης που είχε με την Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου, κυρία Γιώτα Παπαρίδου, ολοκληρώνοντας τις εργασίες του digital economy forum 2021: digitalisation, no longer a choice, but a necessity, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ).

«Η Ελλάδα πάντα είχε ένα σημαντικό υπόβαθρο εταιρειών και ανθρώπων στον τομέα των τεχνολογιών και των επικοινωνιών. Τώρα, όμως, νομίζω ότι έχει καταφέρει να μπει αξιόπιστα στον διεθνή χάρτη των σημαντικών επενδύσεων, είτε μιλάμε για επενδύσεις σε υποδομές, είτε μιλάμε για επενδύσεις σε υπηρεσίες. Διότι εγχώρια αλλά και ξένα κεφάλαια αντιλήφθηκαν ότι ένα από τα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας είναι το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό της: Έλληνες μηχανικοί, άνθρωποι του χώρου της πληροφορικής και των επικοινωνιών οι οποίοι μπορούν να παρέχουν εξαιρετικές υπηρεσίες, οι οποίοι μετά από μια μακρά περίοδο μιας δεκαετίας, όπου η χώρα περνούσε από οικονομική κρίση οι ίδιοι αναζητούσαν μια διέξοδο να είναι πιο δημιουργικοί. Προσωπικά θέλω να χαιρετίσω με ενθουσιασμό τη μεγάλη κινητικότητα η οποία παρατηρείται στο οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων τεχνολογίας, οι οποίες έχουν αποδείξει ότι μπορούν να έχουν ιδιαίτερη δυναμική, να προσελκύσουν σημαντικά ξένα κεφάλαια, να επαναπατρίσουν κόσμο από το εξωτερικό ο οποίος είναι διατεθειμένος πια να έρθει και να δουλέψει στην Ελλάδα. Κάτι το οποίο θα αποτελέσει πρόκληση για όλες τις μεγάλες εταιρείες πληροφορικής», τόνισε ο πρωθυπουργός. 

Αναφερόμενος στην εξωστρέφεια και την εξαγωγή τεχνογνωσίας στον κλάδο ψηφιακής τεχνολογίας ο κ. Μητσοτάκης, ανέφερε πως «πρέπει να αρχίσουμε να συζητάμε πολύ σοβαρά το πώς θα αρχίσουμε να εξάγουμε και τη δική μας τεχνογνωσία πια, ως προς αυτό το οποίο έχουμε πετύχει, τουλάχιστον στις χώρες της περιφέρειας. Όσο ακούγεται η Ελλάδα ως παραγωγός καινοτομίας και όχι μόνο ως καταναλωτής υπηρεσιών, τόσο πιο εύκολη θα γίνεται η δυνατότητά της να γίνει ένα πραγματικό digital hub, να συνεισφέρουμε πολύ περισσότερο από αυτό που ήδη συνεισφέρει ο κλάδος τεχνολογίας και επικοινωνιών στο ΑΕΠ της χώρας. Και βέβαια, από αυτό να είναι ωφελημένοι πρώτα και πάνω από όλα θα είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι που δραστηριοποιούνται στον κλάδο».

Στη συνέχεια της συζήτησης ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο brand Ελλάδα στο πεδίο της ψηφιακής τεχνολογίας. «Όσο ενισχύεται το brand Ελλάδα, ως μία χώρα η οποία έχει τεχνολογική υποδομή και παιδεία, τόσο πιο εύκολη γίνεται η δική σας η δουλειά όταν θα πάτε να διεκδικήσετε δουλειά στο εξωτερικό, να μην σας κοιτάνε σαν να ήρθατε από μία χώρα η οποία είναι γνωστή στην υφήλιο μόνο για τον τουρισμό της και για τις ωραίες της παραλίες. Γιατί δεν είναι έτσι. Άρα, η συνολικότερη ενίσχυση της εικόνας της χώρας διευκολύνει τη δική σας εξωστρέφεια. Η δημιουργικότητα ειδικά των νέων ελληνικών επιχειρήσεων και η δυνατότητα να μπορούν να προσελκύσουν και ταλέντο Ελλήνων που έχουν φύγει από την Ελλάδα δημιουργεί και αυτόματες γέφυρες με τις αγορές του εξωτερικού: αγορές προϊόντων αλλά και αγορές κεφαλαίων», τόνισε. 

Επιπλέον σημείωσε πως «Το κράτος πρέπει να είναι ο καταλύτης. Αυτός ο οποίος θέτει το πλαίσιο για τις επιχειρήσεις να κινηθούν, δρομολογεί μία σειρά από μεγάλα έργα τα οποία εξακολουθούν να είναι πολύ σημαντικά ως προς τις βασικές υποδομές, γιατί δεν τις έχουμε ολοκληρώσει. Εκεί έρχεται και παίζει πολύ σημαντικό ρόλο το RRF και φυσικά οι ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό θα κληθούν να υλοποιήσουν τα έργα αυτά. Εδώ επιτρέψτε μου, θα πω ότι υπάρχουν έργα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό. Και νομίζω το βασικό μας πρόβλημα αυτή τη στιγμή δεν θα είναι να βγούνε δουλειές, είναι να υλοποιηθούν με το ανθρώπινο δυναμικό το οποίο πρέπει να έχουμε στη διάθεσή μας, εντός χρονοδιαγράμματος και εντός του προϋπολογισμού, όπως τα έχουμε σχεδιάσει. Οπότε, δεν μπορώ να φανταστώ πια πολιτική ηγεσία, η οποία να μην καταλαβαίνει πού πηγαίνει ο κλάδος της τεχνολογίας και να μην προσαρμόζει τις πολιτικές της σε αυτόν τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ο οποίος αλλάζει τα πάντα. Αλλάζει τον ίδιο το δημόσιο διάλογο. Δηλαδή όλη αυτή η συζήτηση γύρω από τα fake news, γύρω από τα υπέρ και τα κατά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι μία συζήτηση που τελικά αφορά την ίδια τη δημοκρατία μας. Αφορά τον ίδιο το δημόσιο χώρο. Αφορά τον πυρήνα του τρόπου λήψης αποφάσεων, της λογοδοσίας και βέβαια της διαφάνειας».

Από την πλευρά της η Πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΠΕ, κυρία Γιώτα Παπαρίδου, σημείωσε πως «200 χρόνια μετά την Ελληνική επανάσταση, η πατρίδα μας καλείται, για ακόμη μία φορά, να αντιμετωπίσει ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον προκλήσεων, υπερβαίνοντας τις αντιξοότητες των τελευταίων ετών, από την οικονομική κρίση έως την πανδημία, αλλά και διεκδικώντας με ένα στιβαρό εθνικό σχεδιασμό να εκμεταλλευθεί τις ευκαιρίες που αναδύονται. Η μέγιστη αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων είναι κομβικής σημασίας, ώστε η χώρα να σταθεί με αυτοπεποίθηση και επιτυχία στο διεθνή ανταγωνισμό και να τεθεί σε οριστική και συνεπώς, βιώσιμη πορεία προόδου. Αναμφίβολα, ο κλάδος ψηφιακής τεχνολογίας συγκαταλέγεται σε αυτά τα πλεονεκτήματα Μετά και την κρίση της πανδημίας ο προσανατολισμός, σε παγκόσμιο αλλά και εθνικό επίπεδο, είναι ξεκάθαρος και κοινός: Ο τάχιστος ψηφιακός μετασχηματισμός, όλων των παραγωγικών τομέων, της κοινωνίας αλλά και της Πολιτείας. Όπως υπογραμμίζει ο τίτλος του φετινού digital economy forum 2021 η ψηφιακή τεχνολογία σήμερα μετατρέπεται από  επιλογή σε αναγκαιότητα! Μέσα στον τυφώνα της πανδημίας όλοι πλέον αναγνωρίζουν αυτήν την αναγκαιότητα. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που η χώρα κατάφερε να κάνει ψηφιακά άλματα ετών».

Νωρίτερα είχε προηγηθεί το πάνελ για την ανάπτυξη των ψηφιακών υποδομών και δικτύων. Κοινός τόπος όλων των συμμετεχόντων ήταν πως σήμερα ο κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια σειρά προκλήσεων προκειμένου να εξασφαλίσει στη δημόσια διοίκηση, στις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές πρόσβαση σε σύγχρονες υποδομές και υπηρεσίες ψηφιακών επικοινωνιών, απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.

Ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, κύριος Αθανάσιος Στάβερης Πολυκαλάς, ανέφερε ότι «μέσα στο 2022 θα δημοπρατηθούν και άλλα έργα πέρα από όσα έχουν προχωρήσει ανανεώνοντας τις υποδομές για τις σταθερές γραμμές. Τα έργα σταθμός για μας είναι όσα εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης και όλα είναι συμπληρωματικά στα έργα των οπτικών ινών και των επενδύσεων, καθώς θέλουμε να λύσουμε τις εκκρεμότητες του παρελθόντος. Στόχος μας είναι το μέλλον και η χρήση των μικροδορυφόρων».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), κύριος Κωνσταντίνος Μασσέλος, σημείωσε «θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στην ανάπτυξη σταθμών βάσης 5G που αξιοποιούν τις πρωτοπόρες ζώνες και κυρίως την ζώνη των 3,5 GHz και ταυτόχρονα να δώσουμε βάση στα δίκτυα ευρυζωνικότητας, γιατί υστερούμε στα highcapacitynetworks και απέχουμε από τον ευρωπαϊκό  όρο που είναι 59%». Παράλληλα, τόνισε ότι «οι τρεις βελτιωτικές κινήσεις που χρειαζόμαστε είναι ένα σαφές πλάνο μετάβασης από τα δίκτυα πρόσβασης χαλκού σε δίκτυα πρόσβασης οπτικών ινών, να αξιοποιηθεί η τεχνολογία σταθερής ασύρματης πρόσβασης σε αραιοκατοικημένες περιοχές και να υπάρξει υποστήριξη  της εισαγωγής καινοτόμων τεχνολογιών ευρυζωνικότητας όπως οι δορυφόροι χαμηλής τροχιάς».

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News