ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τρέχει» η νέα Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας – Τι θα ελέγχει και πώς

«Τρέχει» η νέα Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας – Τι θα ελέγχει και πώς

Σάρκα και οστά φαίνεται πως παίρνει η νέα ανεξάρτητη αρχή επιθεώρησης εργασίας που προβλέφθηκε στο εργασιακό νομοσχέδιο και αναμένεται να λειτουργήσει με μοντέλο ΑΑΔΕ. Σήμερα εγκρίθηκαν τα πέντε μέλη που θα απαρτίζουν το Συμβούλιο Διοίκησης της Αρχής, από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Πρόκειται για τον καθηγητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρο Λύτρα, τον οικονομολόγο και πρώην Γενικό Διευθυντή του ΕΛΙΝΥΑΕ, Μηνά Αναλυτή, τους οικονομολόγους Αφροδίτη Μακρυγιάννη και Γιώργο Πελεκανάκη και την δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω,  Μαρία Σικαλοπούλου.

Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «επιδιώκουμε τη μετεξέλιξη του ΣΕΠΕ από μια υπηρεσία του υπουργείου Εργασίας υπό τις διαταγές του υπουργού και του Γενικού Γραμματέα -όπως ήταν επί δεκαετίες- σε μια ανεξάρτητη αρχή, με μεγαλύτερα εχέγγυα αξιοπιστίας στα μάτια των τρίτων που θα επιτελεί πιο αποτελεσματικά το ελεγκτικό της έργο».  

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει και η προκήρυξη του Διαγωνισμού για την επιλογή του Διοικητή της Επιθεώρησης Εργασίας. 

Η διαδικασία της «μετάπτωσης» αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά τους πρώτους μήνες του 2022.

Μέχρι την έναρξη λειτουργίας της Επιθεώρησης Εργασίας οι αρμοδιότητές της  θα ασκούνται από το ΣΕΠΕ. Για το ενδιάμεσο διάστημα προβλέπεται η σύσταση ειδικού τμήματος (εντός του ΣΕΠΕ), που θα στηρίξει την Επιθεώρηση Εργασίας κατά το πρώτο έτος λειτουργίας της, αναλαμβάνοντας την εκτέλεση προϋπολογισμού της νέας αρχής και την εκτέλεση δαπανών. Παράλληλα, προχωρά η εκπαίδευση στελεχών που θα ασχολούνται αποκλειστικά με την οικονομική διαχείριση και τις προμήθειες της Επιθεώρησης Εργασίας, ώστε να μπορεί η αρχή να λειτουργήσει αυτόνομα.

Tι θα ελέγχει η Αρχή

Η ανεξάρτητη Αρχή θα είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο της εργατικής νομοθεσίας. Μέρος των κύριων αρμοδιοτήτων της θα είναι ο έλεγχος για την τήρηση και εφαρμογή των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας, ιδίως σχετικά με τους όρους και τις συνθήκες εργασίας, τα χρονικά όρια εργασίας, την αμοιβή ή άλλες παροχές, την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων, τους ειδικούς όρους και συνθήκες εργασίας των ευπαθών ομάδων εργαζομένων (όπως ανήλικοι, νέοι, γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης ή λοχείας, άτομα με αναπηρία), καθώς και ειδικών κατηγοριών εργαζομένων.

Επιπλέον θα ελέγχει τους όρους κάθε είδους συλλογικών συμβάσεων εργασίας αλλά και των διατάξεων της ασφαλιστικής νομοθεσίας της σχετικής με την ασφαλιστική κάλυψη τωνε ργαζομένων, την αδήλωτη εργασία και την παράνομη απασχόληση. Επίσης η Ανεξάρτητη Αρχή θα είναι υπεύθυνη για την τήρηση της νομοθεσίας  για την καταπολέμηση της βίας και της παρενόχλησης στον χώρο της εργασίας.

Πώς θα γίνονται οι έλεγχοι

Η Επιθεώρηση Εργασίας θα μπορεί να ερευνά  οποιαδήποτε ώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας ή της νύχτας τους χώρους εργασίας, όταν το κρίνει αναγκαίο, χωρίς προειδοποίηση προς τον εργοδότη, και θα έχει ελεύθερη πρόσβαση σε οποιοδήποτε από τα βιβλία, μητρώα, έγγραφα, αρχεία και κάθε άλλου είδους στοιχείο που τηρούνται από την επιχείρηση. Θα μπορεί να λαμβάνει αντίγραφα, καθώς και να έχει πρόσβαση στη δομή της παραγωγικής διαδικασίας. Μάλιστα για όποιον εργοδότη αρνείται την είσοδο και πρόσβαση ή την παροχή στοιχείων ή πληροφοριών ή παρέχει ανακριβείς πληροφορίες ή στοιχεία θα επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις.

Επιπλέον, η Επιθεώρηση Εργασίας θα είναι υπεύθυνη για την συλλογή και επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων σχετικά με τα εργατικά ατυχήματα και τις επαγγελματικές ασθένειες, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή μεθοδολογία και νομοθεσία και κατά τα πρότυπα και τα πορίσματα της EUROSTAT.

Διαβάστε επίσης: 

Δώρο Χριστουγέννων: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ενεργοποιήθηκε το myErgani – Πώς λειτουργεί

Βία και παρενόχληση στην εργασία: Τι πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις με πάνω από 20 εργαζόμενους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News