Business & Finance Δευτέρα 20/12/2021, 21:30
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρισμός: «Χιονιάς» και στην ενέργεια – Σε νέα ρεκόρ οι τιμές

Ηλεκτρισμός: «Χιονιάς» και στην ενέργεια – Σε νέα ρεκόρ οι τιμές

Νέο κύμα ενεργειακής ακρίβειας σαρώνει την Ευρώπη, καθώς οι ελλείψεις αποθεμάτων, η αυξημένη ζήτηση και οι χαμηλές θερμοκρασίες στέλνουν στα ύψη τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που αποτυπώνεται και στην περίπτωση της Ελλάδας. 

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι ο υδράργυρος θα παραμείνει σε επίπεδα κάτω του μηδενός σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αυξάνοντας την πίεση στο ήδη βεβαρημένο δίκτυο. 

relates to Europe’s Energy Prices Soar as a Deep Freeze Arrives

Ας μην ξεχνάμε ότι οι εξασθενημένοι άνεμοι και η μειωμένη συνεισφορά των γαλλικών πυρηνικών εργοστασίων επηρεάζουν έτι περισσότερο τα ενεργειακά αποθέματα της Ευρώπης, σε συνδυασμό με τις χαμηλές παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Ρωσία. 

Το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και μήνες, με την τιμή του αερίου να έχει εκτοξευτεί κατά 600% μέσα στο 2021. Μόνο σήμερα, ενδεικτικά, τα συμβόλαια κατέγραψαν άνοδο κατά 8,8%. 

Στις ημερήσιες δημοπρασίες της Γαλλίας, ενδεικτικά, η άνοδος ήταν η μεγαλύτερη από το 2009, ενώ πολύ κοντά σε επίπεδα ρεκόρ ενισχύθηκαν και οι ημερήσιες παραδόσεις στη Γερμανία (245 ευρώ ανά μεγαβατώρα). 

Η διατήρηση των υψηλών ενεργειακών τιμών, όπως είναι εύλογο, τροφοδοτεί ένα κύμα ανατιμήσεων σε μια σειρά προϊόντων, με τον πληθωρισμό να καθίσταται σταδιακά το Νο.1 πρόβλημα της ηπείρου, μαζί με την έξαρση της Όμικρον. 

Την ίδια ώρα, στο ενεργειακό σπιράλ έρχεται να προστεθεί και η γεωπολιτική ανησυχία για την ανατολική Ουκρανία, όπου τα τύμπανα του πολέμου ηχούν εδώ και αρκετές εβδομάδες, μην αποκλείοντας το σενάρια μιας ρωσικής εισβολής. 

Τον προηγούμενο μήνα, ο Jeremy Weri, επικεφαλής trader της Trafigura Group, προειδοποίησε ότι η Ευρώπη θα βιώσει αλλεπάλληλα black out σε περίπτωση ενός «βαρύ χειμώνα». 

Μάλιστα, αυτή η πρόβλεψη είχε γίνει προτού η Electricite de France αποσύρει από την αγορά περίπου το 10% της πυρηνικής ενέργειας της Γαλλίας, αφήνοντας τη χώρα έρμαια στις διαθέσεις του καιρού. 

Στην Ολλανδία, η τιμή του φυσικού αερίου έφθασε σήμερα τα 149 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το υψηλότερο επίπεδο από τις 6 Οκτωβρίου. 

Χαραμάδα ελπίδας αποτελεί η μείωση της ενεργειακής ζήτησης στην Ασία, κάτι που σημαίνει ότι αρκετά φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) θα αρχίσουν να εκτρέπονται προς την Ευρώπη. 

Ωστόσο, για να δούμε απτά αποτελέσματα, θα χρειαστεί να περάσουν αρκετές εβδομάδες, με τους αναλυτές να βλέπουν την πρώτη ενεργειακή αποκλιμάκωση τον επόμενο μήνα, στις αρχές του 2022.  

Στο μεταξύ, η συνεισφορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στα ενεργειακά αποθέματα θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα τουλάχιστον έως την επόμενη εβδομάδα, καθώς παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες, οι άνεμοι είναι εξασθενημένοι και δεν βοηθούν στην παραγωγή πρόσθετης ενέργειας. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Κομισιόν: Προτείνει την κοινή προμήθεια φυσικού αερίου

Ενεργειακή κρίση: Τέσσερα μέτρα στήριξης – Ποιους αφορά και πώς θα εφαρμοστούν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News