Business & Finance Δευτέρα 20/12/2021, 12:25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βιομηχανία: Με σπασμένα τα φρένα ο τζίρος – Άλμα 40,6% τον Οκτώβριο

Ποιοι κλάδοι ξεχώρισαν

Βιομηχανία: Με σπασμένα τα φρένα ο τζίρος – Άλμα 40,6% τον Οκτώβριο

Με σπασμένα τα φρένα συνέχισε ο κλάδος της βιομηχανίας τον Οκτώβριο, με τον κύκλο εργασιών να καταγράφει εντυπωσιακή άνοδο κατά τουλάχιστον 40% σε σχέση με πέρυσι.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ):

  • Ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς), σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2020, παρουσίασε αύξηση 40,6%.
  • Ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη Βιομηχανία, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2021, παρουσίασε μείωση 4,3%.
  • Ο μέσος γενικός δείκτης του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2020 – Οκτωβρίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2019 – Οκτωβρίου 2020, παρουσίασε αύξηση 19,2%.

Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, η ετήσια άνοδος κατά 40,6% οφείλεται στις παρακάτω μεταβολές:

  • Αύξηση κατά 41,3% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Μεταποίησης. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν κυρίως οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: παραγωγής οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου, παραγωγής βασικών μετάλλων, κατασκευής ηλεκτρολογικού εξοπλισμού.
  • Μείωση κατά 9,5% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Ορυχείων – Λατομείων. Η μείωση αυτή προήλθε από τις μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: εξόρυξης μεταλλούχων μεταλλευμάτων, εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη – άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου – υποστηρικτικών δραστηριοτήτων εξόρυξης.

Βιομηχανία: Με σπασμένα τα φρένα ο τζίρος – Άλμα 40,6% τον Οκτώβριο-1

Αξίζει να σημειωθεί ότι, πέραν του τζίρου, διψήφια ήταν η άνοδος και για τον δείκτη βιομηχανικής παραγωγής, ο οποίος αυξήθηκε (σε ετήσιο επίπεδο) κατά 16,5% τον Οκτώβριο του 2021.

Φυσικά, στις υψηλές επιδόσεις του κλάδου σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η ευρύτερη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και η χαμηλή βάση σύγκρισης με το 2020, όταν κατεγράφη αισθητή μείωση λόγω των περιοριστικών μέτρων.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Άλμα στον εισαγόμενο πληθωρισμό – Άνοδος άνω του 100% σε πετρέλαιο, αέριο

Στο +23% οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία – Αυξάνεται το κόστος παραγωγής

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News