ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο νέος κατώτατος μισθός – Ποια θα είναι η αύξηση;

Ο νέος κατώτατος μισθός – Ποια θα είναι η αύξηση;

Τη δέσμευση του για μια επιπλέον αύξηση του κατωτάτου μισθού η οποία θα ισχύσει μέσα στο 2022 επανέλαβε ο πρωθυπουργός από τη Βουλή το Σάββατο. Όπως αναφέρουν τόσο ο υπουργός Εργασίας αλλά και άλλα κυβερνητικά στελέχη εδώ και καιρό, ο νέος κατώτατος μισθός θα  αντανακλά  μέρισμα της ανάπτυξης. 

Ποιο είναι το «μέρισμα» της ανάπτυξης;

Έτσι, με οδηγό το ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ το 2022 θα «χτιστεί» η διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του 2022. Τα σενάρια πολλά και πολλοί τελικά οι παράγοντες που θα κλειδώσουν την τελική απόφαση. 

Ποιο είναι όμως αυτό το μέρισμα της ανάπτυξης που θα αποτελέσει και τον οδηγό για την νέα αύξηση; Σύμφωνα με πηγές του υπουργείο Οικονομικών, η κυβέρνηση παρέλαβε το 2019 ένα ΑΕΠ της τάξεως των 183 δισ. ευρώ, ενώ στο τέλος του 2022, το AΕΠ αναμένεται να φθάσει περίπου τα 188-190 δισ. ευρώ με τα νέα δεδομένα.

 Αυτό σημαίνει πως από το 2019 το ΑΕΠ θα έχει αυξηθεί περίπου κατά 4%. Αυτό είναι και το πραγματικό μέρισμα της ανάπτυξης που θα πρέπει να αντανακλά ο νέος κατώτατος μισθός.

Έτσι, εάν υπολογιστεί ήδη το 2% της αύξησης που  θα τρέξει από τη Πρωτοχρονιά, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 θα υπάρξει άλλο ένα 2%. Άρα θα μιλάμε για μια τελική αύξηση της τάξεως του 4%. Αυτό θα σήμαινε ένα νέο κατώτατο στα 667 ευρώ.

Βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποκλειστεί ακόμη και μεγαλύτερη αύξηση καθώς οι τελικές αποφάσεις θα είναι συνάρτηση τόσο της πορείας της τελικής πορείας της οικονομίας αλλά και τον πληθωρισμό, την αύξηση του  ενεργειακού κόστους, αλλά και ποια θα είναι η θέση των κοινωνικών εταίρων  και  το κυριότερο, τι θα συμβαίνει στη πολιτική σκηνή.

Η εκκίνηση της νέας διαδικασίας 

Στις αρχές του 2022 θα ξεκινήσει και πάλι η διαδικασία διαβούλευσης που προβλέπεται θεσμικά, προκειμένου ως το τέλος του πρώτου εξαμήνου να θεσπιστεί ο νέος κατώτατος μισθός.  Ενώ το καλοκαίρι του 2022 θα έχει ολοκληρωθεί και θα έχει συμφωνηθεί ο νέος κατώτατος μισθός, σύμφωνα με τον σχετικό νόμο, η νέα απόφαση για τον κατώτατο μισθό θα έπρεπε να ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2023. 

Παρόλα αυτά όπως έχει μέχρι τώρα ξεκαθαριστεί, η νέα αύξηση θα εφαρμοστεί από το δεύτερο εξάμηνο του 2022, δηλαδή αμέσως μετά την τελική κυβερνητική απόφαση.

Διαβάστε επίσης: 

Νέος κατώτατος μισθός: Στόχος να καθοριστεί μέχρι τον Ιούνιο του 2022

Κατώτατος μισθός: Τι θα γίνει με τις τριετίες των εργαζομένων;

S&P: Γιατί οι μισθοί στην Ευρώπη δεν αυξάνονται περισσότερο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News