ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΦΚΑ: Δεύτερος κύκλος πιστοποίησης λογιστών και δικηγόρων για τις συντάξεις

ΕΦΚΑ: Δεύτερος κύκλος πιστοποίησης λογιστών και δικηγόρων για τις συντάξεις

Σαν ένα ισχυρό «όπλο» στην προσπάθεια να μηδενίσουν οι εκκρεμείς συντάξεις βλέπουν ο ΕΦΚΑ και το υπουργείο Εργασίας τη συμμετοχή λογιστών και δικηγόρων. Μπορεί η πρώτη «φουρνιά» των 1.147 επαγγελματιών που θα συνέβαλλαν στο πρότζεκτ της έκδοσης των συντάξεων να μην είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, καθώς συμμετείχαν σχεδόν οι μισοί και οι επιτυχόντες ήταν μόνο 179, σήμερα όμως εξετάζεται η δεύτερη φουρνιά των λογιστών και δικηγόρων.

Δηλαδή άλλοι 1.200  επαγγελματίες εκπαιδεύτηκαν και σήμερα θα εξετασθούν ώστε οι επιτυχόντες με τη σειρά τους να πιστοποιηθούν στον ΕΦΚΑ και να μπορούν να ενταχθούν και αυτοί στο σύστημα της έκδοσης συντάξεων.  

Παρόλο που μόλις τη Δευτέρα τελείωσε ο δεύτερος κύκλος εκπαίδευσης, ο ΕΦΚΑ και το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με πληροφορίες του «ΜR», έχουν σχεδιάσει ήδη και τον τρίτο κύκλο εκπαίδευσης, άλλων 1.200, που αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Ιανουαρίου με στόχο οι εξετάσεις να δοθούν στο τέλος Ιανουαρίου.  Έτσι και με τον τρίτο κύκλο θα έχουν εκπαιδευτεί συνολικά 3.600 λογιστές και δικηγόροι.

Το θέμα βέβαια είναι πόσοι τελικά θα μπορέσουν να πιστοποιηθούν και να συμμετάσχουν στη διαδικασία της έκδοσης συντάξεων. Σε αυτό τον κύκλο εξετάσεων πάντως, αναμένεται να συμμετάσχουν πέραν των συμμετεχόντων του δεύτερου κύκλου πιστοποίησης και οι 357 επαγγελματίες του πρώτου κύκλου που είχαν ζητήσει εξαίρεση τότε λόγω άλλων υποχρεώσεων αλλά και άλλοι 368 επαγγελματίες που δεν πέρασαν τη βάση στον πρώτο κύκλο εξετάσεων.

Σύμφωνα με τον e-ΕΦΚΑ, με πρόσφατη τροποποίηση της υπουργικής απόφασης και με βάση τα αιτήματα τόσο των δικηγορικών συλλόγων, όσο και του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, πλέον δίνεται η δυνατότητα σε επαγγελματίες που απέτυχαν στις εξετάσεις να επανεξεταστούν σε επόμενο κύκλο πιστοποίησης. Το δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις παρέχεται έως και τρεις φορές. 

Μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων, οι επιτυχόντες μπορούν να υποβάλουν αίτημα εγγραφής στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί. Στη συνέχεια, θα μπορούν να ορίσουν τη χρονική διαθεσιμότητά τους για μελλοντικές συναντήσεις-ραντεβού με τους ασφαλισμένους που υποβάλλουν αίτημα συνταξιοδότησης. Οι πιστοποιημένοι θα μπορούν να επιλέγονται από τον ασφαλισμένο που υποβάλλει για πρώτη φορά ηλεκτρονικά αίτημα συνταξιοδότησης στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ (στην Ηλεκτρονική Υπηρεσία Υποβολής Αίτησης Συνταξιοδότησης), για να αναλάβουν την συνταξιοδοτική του υπόθεση.

Στον ασφαλισμένο θα εμφανίζονται εκείνοι οι πιστοποιημένοι που είναι διαθέσιμοι (έχουν αναλάβει λιγότερες από πέντε υποθέσεις) και, αφού επιλέξει αυτόν που επιθυμεί, τότε ορίζει την ημερομηνία και την ώρα του ραντεβού με τον πιστοποιημένο. Κατόπιν, θα λάβει e-mail ότι η υπόθεσή του έχει ανατεθεί στον πιστοποιημένο επαγγελματία της επιλογής του και ότι ισχύει το ραντεβού που έχει επιλέξει κατά την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης συνταξιοδότησης.

Σε πρώτη φάση, οι πιστοποιημένοι μπορούν να αναλάβουν νέες συνταξιοδοτικές υποθέσεις του τ. ΙΚΑ, του τ. ΟΓΑ και του τ. ΟΑΕΕ, που αντιστοιχούν στο 75% του συνολικού αριθμού αιτήσεων κάθε μήνα.

Οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες, στο πρώτο στάδιο της  εφαρμογής του θεσμού θα μπορούν να εκδίδουν βεβαιώσεις και σχέδια αποφάσεων μόνο για τους πρώην φορείς ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ. Όπως είχε αποκαλύψει το Money Review και επιβεβαίωσε την προηγούμενη εβδομάδα σε συνέντευξη του στο Money Review, ο διοικητής του ΕΦΚΑ, Παναγιώτης Δουφεξής, οι  ιδιώτες σε δεύτερο στάδιο, από το 2022, θα πέσουν και στη μάχη των επικουρικών, καθώς αποτελεί το επόμενο πρότζεκτ για τις συντάξεις. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Π. Δουφεξής (διοικητής ΕΦΚΑ) στο «MR»: Οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες και στη μάχη των επικουρικών από το 2022

ΕΦΚΑ: Πως θα επιλέγονται από τους ασφαλισμένους οι πιστοποιημένοι λογιστές και δικηγόροι

Εκκρεμείς συντάξεις: Τι έγινε τελικά με τους λογιστές και τους δικηγόρους;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News