Business & Finance Τρίτη 14/12/2021, 11:01
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας για πληθωρισμό: Θα διαρκέσει έως β΄ τρίμηνο του 2022 – Σχεδιάζεται πλέγμα μέτρων

Χρ. Σταϊκούρας για πληθωρισμό: Θα διαρκέσει έως β΄ τρίμηνο του 2022 – Σχεδιάζεται πλέγμα μέτρων

Την εκτίμησή του ότι η Ελλάδα θα έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα το αργότερο μέχρι το 2023 εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι παρά την αύξηση του κόστους δανεισμού, τα ταμειακά διαθέσιμα είναι εξασφαλισμένα μέχρι και το 2022. 

«Έχουμε πλέον αύξηση του κόστους του δυνητικού δανεισμού, όμως σωστά προνοήσαμε και εξασφαλίσαμε τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας – όταν οι συνθήκες ήταν οι πλέον ευνοϊκές – μέχρι και το 2022», είπε ο υπουργός  Οικονομικών, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.  «Επίσης, παρά την αύξηση, το κόστος δανεισμού αυτήν τη στιγμή είναι και πάλι στο 1/3 του κόστους δανεισμού που είχαμε το 2019», τόνισε, ενώ εκτίμησε ότι το αργότερο έως το 2023, η Ελλάδα θα έχει βγει από το junk και θα έχει επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα. 

Αναφερόμενος στον πληθωρισμό, ο κ. Σταϊκούρας μίλησε για «εξωγενές πρόβλημα που κρατάει περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις», ωστόσο εκτίμησε πως είναι παροδικό φαινόμενο που θα διαρκέσει μέχρι και το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

«Δεν έχουμε καλύψει ακόμη το πρόβλημα με τις αυξήσεις στην ενέργεια δεδομένου ότι το πρόβλημα γίνεται όλο και πιο δύσκολο», παραδέχθηκε ο υπουργός. Και σημείωσε ότι το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει ένα πλέγμα παρεμβάσεων «για να βοηθήσουμε όμως συνολικά και συνεκτικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις για τις δίδυμες κρίσεις (σ.σ. πανδημία και πληθωρισμός) που αυτήν τη στιγμή είναι σε εξέλιξη».

«Δεν θα υπάρξουν αλλαγές στον προϋπολογισμό», σημείωσε. Οι δαπάνες είναι υψηλότερες από τα έσοδα του κράτους κατά περίπου 13 δισ. ευρώ, παραδέχθηκε, τονίζοντας ότι αυτό ήταν αναγκαίο. «Ωστόσο, δεν θα χρειαστεί να  καλύψουμε το έλλειμμα αυτό με νέα μέτρα, διότι όσο θα επανέρχεται η κανονικότητα στην οικονομία, θα αποσύρονται ανάλογα και τα μέτρα στήριξης, και η ανάπτυξη που ακολουθεί θα αυξήσει με τη σειρά της τα έσοδα και έτσι θα γίνει η προσαρμογή των ελλειμμάτων»,  είπε ο υπουργός.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News