ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

NPLs: Μπορεί να ελπίζει το 50% από το χαρτοφυλάκιο των funds – Tι συζήτησαν ΤτΕ και servicers

NPLs: Μπορεί να ελπίζει το 50% από το χαρτοφυλάκιο των funds – Tι συζήτησαν ΤτΕ και servicers

Δεύτερη ευκαιρία σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις προκειμένου να ρυθμίσουν τα χρέη τους και να επανέλθουν στην παραγωγική διαδικασία,  συνιστά το ξεκαθάρισμα των κόκκινων δανείων που έχουν περιέλθει στην κυριότητα των funds και έχουν ανατεθεί σε εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων.  

Πρόκειται για τα μισά περίπου από τα επιχειρηματικά δάνεια που έχουν μεταβιβαστεί σε funds και από τα οποία υπολογίζεται ότι το 50% περίπου έχει προοπτικές βιωσιμότητας, εφόσον το χρέος τους αναδιαρθρωθεί. Αυτό προκύπτει από την εικόνα που μετέφεραν οι εκπρόσωποι των  Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης στη συνάντηση που είχαν με τον Διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα την Παρασκευή που μας πέρασε, κατά την οποία συζητήθηκε το θέμα της αποτελεσματικότητας των ρυθμίσεων που έχουν δώσει μέχρι σήμερα οι εταιρείες του κλάδου στα δάνεια που έχουν αναλάβει μέσω τιτλοποιήσεων και πωλήσεων χαρτοφυλακίων.  

Με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ το χαρτοφυλάκιο των κόκκινων δανείων που έχει μεταβιβαστεί σε funds και έχει μεταφερθεί σε ανεξάρτητες εταιρείες για τη διαχείρισή του ανέρχεται σε 61,7 δισ. ευρώ, χωρίς στο ποσό αυτό να περιλαμβάνονται οι τελευταίες τιτλοποιήσεις που υλοποιούν οι τράπεζες Εθνική, Eurobank, Alpha, Πειραιώς και συγκεκριμένα οι συναλλαγές Frontier αξίας 6 δισ. ευρώ, Mexico 3,3 δισ. ευρώ, Cosmos 3,5 δισ. ευρώ και Sunrise 10,8 δισ. ευρώ, που αναμένεται να αυξήσουν το υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο των servicers κοντά στα 100 δισ. ευρώ.  

Όπως έχει τονίσει ιο διοικητής της ΤτΕ  «το χρέος ιδιωτών και επιχειρήσεων παραμένει σε υψηλά επίπεδα και δεν εξαφανίζεται μέσω της μεταφοράς τους από τους ισολογισμούς των τραπεζών στις εταιρείες διαχείρισης», καλώντας τις εταιρείες να αξιοποιήσουν τα εργαλεία του νέου πτωχευτικού νόμου, όπως τον εξωδικαστικό μηχανισμό και να παράσχουν μακροπρόθεσμες λύσεις χρέους σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.  Η αύξηση των δανείων είναι αποτέλεσμα των τιτλοποιήσεων και των πωλήσεων που πραγματοποιούν οι τράπεζες στο πλαίσιο της πολιτικής εξυγίανσης των ισολογισμών τους, μεταβιβάζοντας τα δάνεια αυτά σε funds, τα οποία λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία σε ό,τι αφορά το ιδιωτικό χρέος, που μεταφέρεται με τον τρόπο αυτό από το ένα κανάλι στο άλλο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, από το σύνολο των 61,7 δισ. ευρώ που είναι τα δάνεια που ανήκουν πλέον σε funds, τα 26,6 δισ. ευρώ είναι επιχειρηματικά, ενώ άλλα 27,7 δισ. ευρώ είναι τα δάνεια των νοικοκυριών.  

Mε βάση τις εκτιμήσεις της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης το 30% – 50% ανάλογα με το προφίλ του χαρτοφυλακίου που έχουν αναλάβει οι τρεις μεγάλοι servicers  – Intrum, doValue και Cepal –  έχουν ήδη καταγγελθεί από τις τράπεζες και σε αρκετές περιπτώσεις αφορούν τις λεγόμενες επιχειρήσεις «ζόμπι». Τα περιουσιακά τους στοιχεία οδηγούνται σταδιακά σε ρευστοποίηση και η καθυστέρηση που παρατηρείται αποδίδεται κυρίως στο πολύμηνο πάγωμα των πλειστηριασμών που είχε προκαλέσει η πανδημία. Οι εταιρείες του κλάδου «έχουν μέχρι σήμερα αναδιαρθρώσει δάνεια 5 δισ. ευρώ που έχουν προέλθει από τις τιτλοποιήσεις, ενώ άλλα 4 δισ. ευρώ, είναι τα δάνεια που έχουν αναδιαρθρωθεί για λογαριασμό των τραπεζών».  

Τα μεγέθη αναμένεται να αυξηθούν τους προσεχείς μήνες, αλλά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εταιρειών, ένα σημαντικό ποσοστό των δανείων που χρωστούν οι επιχειρήσεις δεν θα καταφέρουν να αναβιώσουν. Έτσι το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις υπόλοιπες μισές επιχειρήσεις που σύμφωνα με τα στοιχεία των εταιρειών διαχείρισης θεωρούνται βιώσιμες. Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις και διευθύνων σύμβουλος της doValue κ.Τάσος Πανούσης, οι εταιρείες του κλάδου «έχουν μέχρι σήμερα αναδιαρθρώσει δάνεια 5 δισ. ευρώ που έχουν προέλθει από τις τιτλοποιήσεις, ενώ άλλα 4 δισ. ευρώ, είναι τα δάνεια που έχουν αναδιαρθρωθεί για λογαριασμό των τραπεζών».  

Σε πολλές περιπτώσεις η επιβίωση μιας επιχείρησης δεν εξαντλείται στη ρύθμιση της οφειλής, αλλά προϋποθέτει και φρέσκο χρήμα, προκειμένου να καταφέρει να ορθοποδήσει. Χαρακτηριστικά παραδείγματα διάσωσης προβληματικών επιχειρήσεων με τη συνεργασία τραπεζών και servicers ήταν ο Notos και η Φειδάς.  

Από την πλευρά της Intrum Hellas ο διευθύνων σύμβουλος κ. Γιώργος Γεωργακόπουλος εξηγεί ότι «οι εταιρείες διαχείρισης επιδιώκουν και βρίσκουν κεφάλαια για τις προβληματικές επιχειρήσεις είτε από νέους επενδυτές είτε από τις ίδιες τις τράπεζες, ενώ στην περίπτωση των τιτλοποιημένων δανείων, έχουν διατηρήσει σε συνεργασία με τις τράπεζες ανοιχτές τις γραμμές χρηματοδότησης και τα όρια των αλληλόχρεων λογαριασμών, προκειμένου να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να ανακάμψουν». Πέραν της άμεσης ρευστότητας, η Intrum επιδιώκει να κατευθύνει τους πελάτες της στην αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ.  Προϋπόθεση για αυτό είναι να τηρεί τη ρύθμιση του δανείου, αλλά και να ρυθμίσει τις οφειλές με το Δημόσιο και για αυτό ο εξωδικαστικός μηχανισμός έχει δημιουργήσει προσδοκίες ότι θα δώσει τη δυνατότητα να υπάρξουν βιώσιμες μακροπρόθεσμες λύσεις για επιχειρήσεις που έχουν τις προϋποθέσεις. 

Το κλείσιμο των επιχειρήσεων όπως σημειώνει ο κ. Γεωργακόπουλος «δεν συμφέρει ούτε τις επιχειρήσεις ούτε τους διαχειριστές και ιδιοκτήτες αυτών των δανείων». Επίσης όμως δεν συμφέρει ούτε και τις τράπεζες, οι οποίες επισημαίνουν σε όλους τους τόνους την ανάγκη να διευρυνθεί ο αριθμός των επιχειρήσεων που θεωρούνται αξιόχρεες, προκειμένου να διευρυνθεί η παραγωγική βάση και εν τέλει η χώρα να καταφέρει να αξιοποιήσει τα κεφάλαια που έχει εξασφαλίσει από τους ευρωπαϊκούς πόρους και να επιτύχει ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.  

Δεν είναι τυχαία η συζήτηση που έχει ανοίξει για τη δυνατότητα που θα πρέπει να δοθεί στους servicers να μπορούν επιστρέψουν πίσω στις τράπεζες τα δάνεια που έχουν εξυγιάνει. Η δυνατότητα αυτή προσκρούει στους κανόνες που έχει θέσει ο SSM, που ουσιαστικά απαγορεύει σε μια τράπεζα να χρηματοδοτήσει μια επιχείρηση που έχει αθετήσει τις υποχρεώσεις της το παρελθόν. Το θέμα έχει τεθεί από την πλευρά της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης και όπως εξηγεί ο κ. Πανούσης με τον τρόπο αυτό «οι τράπεζες θα αυξήσουν το υγιές δανειακό τους χαρτοφυλάκιο ενώ χιλιάδες φυσικά και νομικά πρόσωπα, που σήμερα είναι εκτός τραπεζικού συστήματος λόγω του ότι έχουν εκκρεμείς οφειλές εκτός ρύθμισης, θα μπορέσουν να επιστρέψουν και να ανακτήσουν την πρόσβασή τους στην τραπεζική χρηματοδότηση, με υγιείς πλέον όρους».  

Ο κ. Γεωργακόπουλος  επισημαίνει την ανάγκη να επανεξεταστεί το θεσμικό πλαίσιο, προτάσσοντας τα θετικά αποτελέσματα των ρυθμίσεων που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα. Όπως εξηγεί, η Intrum έχει ρυθμίσει και έχει καταστήσει βιώσιμα έως σήμερα δάνεια 1 δισ. ευρώ από τα οποία τα 400 εκατ. ευρώ είναι επιχειρηματικά και, τα οποία έχουν επιστρέψει στην τράπεζα Πειραιώς. Πρόκειται για δάνεια που δεν έχουν πουληθεί, δηλαδή εξακολουθούν να ανήκουν στην Τράπεζα και είχαν δοθεί προς διαχείριση στην intrum και άρα η επιστροφή τους δεν προσκρούει στους εποπτικούς κανόνες. Ανάλογη δυνατότητα, επαναγοράς όμως, όπως εξηγεί θα μπορούσε να δοθεί και για τα δάνεια που έχουν μεταβιβαστεί στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων και αφού προηγουμένως έχει διασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους, δηλαδή έχει περάσει το εύλογο χρονικό διάστημα των 2 ετών, που ορίζει ο επόπτης προκειμένου να αποχαρακτηρίσει ένα κόκκινο δάνειο και να «πρασινίσει». 

Σε διαφορετική περίπτωση ο κίνδυνος από τη διαιώνιση του προβλήματος λόγω έλλειψης ρευστότητας – κριτική που είχε ασκηθεί στο παρελθόν και για το ίδιο το τραπεζικό σύστημα – θα εγκλωβίσει τις επιχειρήσεις, βυθίζοντάς τες όλο και πιο βαθιά στο πρόβλημα και εν τέλει θα τις καταδικάσει. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΤτΕ: Αυτές είναι οι προκλήσεις των ελληνικών τραπεζών

Προς πώληση 97.000 δάνεια από την PQH

DBRS: Επίφοβο το 40% των δανείων με μορατόριουμ στην Ελλάδα

TτΕ: Αιχμές για τις πρακτικές των servicers στη διαχείριση χρεών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News