Business & Finance Δευτέρα 13/12/2021, 12:22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

BofA: Ποιο QE; Το waiver «όλα τα λεφτά» για την Ελλάδα

BofA: Ποιο QE; Το waiver «όλα τα λεφτά» για την Ελλάδα

Με την κρίσιμη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να πλησιάζει και καθώς όλα τα βλέμματα στρέφονται στις ανακοινώσεις για το PEPP και στο πώς θα στηριχθούν τα ελληνικά ομόλογα μετά τη λήξη του, η Bank of America τονίζει πως οι εξελίξεις στο μέτωπο του προγράμματος TLTRO είναι πιο σημαντικές για τους ελληνικούς τίτλους.

Όπως σημειώνει ο οίκος, οι προσδοκίες για μεγάλες αποπληρωμές των κεφαλαίων που δανείστηκαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες μέσω του προγράμματος TLTRO μειώνουν την ανάγκη να δώσει η ΕΚΤ μία επέκταση στα περισσότερα από τα μέτρα χαλάρωσης των κριτηρίων για τα collaterals που εφάρμοσε για την πανδημία, και τα οποία πρόκειται να λήξουν τον Ιούνιο του 2022 (π.χ. μείωση στα haircuts).

Η BofA δηλώνει ότι θα παρακολουθεί με προσοχή εάν θα δοθεί παράταση στο waiver που επιτρέπει να γίνονται αποδεκτά τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ως collateral. 

«Έχουμε πει ότι η παράταση αυτή (ή η απουσία παράτασης) είναι πιο σημαντική για τις επιδόσεις των ελληνικών ομολόγων από τις βραχυπρόθεσμες ροές της ΕΚΤ», τονίζουν οι αναλυτές.

Και αυτό γιατί οι ελληνικές τράπεζες έχουν αυξήσει τον δανεισμό τους από το (T)LTRO κατά 39 δισ. ευρώ από τα τέλη του 2019, στα 47 δισ. ευρώ σήμερα, αγοράζοντας παράλληλα 10 δισ. ευρώ κρατικών ομολόγων (οι σχετικές θέσεις ανέρχονταν στα 29 δισ.  ευρώ στα τέλη του Οκτωβρίου).

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News