Business & Finance Πέμπτη 9/12/2021, 18:19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Alpha Bank: Ταχεία επιστροφή στην κανονικότητα – Γιατί υπεραπέδωσε το ΑΕΠ στο 9μηνο

Alpha Bank: Ταχεία επιστροφή στην κανονικότητα – Γιατί υπεραπέδωσε το ΑΕΠ στο 9μηνο

Για ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στο 9μηνο του 2021 κάνει λόγο η Alpha Bank, στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, προαναγγέλλοντας μια ταχεία επιστροφή στην κανονικότητα. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία επικαλείται η τράπεζα, η ανάκαμψη της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας από την πανδημική υφεσιακή διαταραχή συνεχίζεται, για 2ο συνεχόμενο τρίμηνο, σε ετήσια βάση και για 5ο τρίμηνο, σε τριμηνιαία βάση, με ισχυρούς ρυθμούς.  

Το πραγματικό ΑΕΠ, κατά το γ’ τρίμηνο του έτους, αυξήθηκε κατά 13,4% σε ετήσια βάση, ενώ και σε τριμηνιαία βάση συνεχίστηκε η ανοδική του πορεία, καταγράφοντας αύξηση 2,7%. Επιπροσθέτως, αναθεωρήθηκαν επί τα βελτίω οι ετήσιοι ρυθμοί μεγέθυνσης του α’ και του β’ τριμήνου του 2021 (-1,9% από -2,3% και 16,6% από 16,2% το α’ και το β’ τρίμηνο, αντίστοιχα).  

Παράλληλα, η ετήσια άνοδος του ΑΕΠ, το γ’ τρίμηνο του 2021, συμβαδίζει με τη συνεχιζόμενη βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος, ο οποίος αποτελεί πρόδρομο δείκτη της οικονομικής δραστηριότητας και διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στις 111,3 μονάδες από 105,1 μονάδες το β’ τρίμηνο. 

Βάσει των παραπάνω στοιχείων, η ταχεία και ισχυρή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, στο πρώτο 9μηνο του 2021, οδήγησε στην ανάκτηση μεγάλου μέρους των απωλειών που προκάλεσε η υφεσιακή διαταραχή του προηγούμενου έτους, καθώς το ΑΕΠ σε σταθερές τιμές αυξήθηκε κατά 8,9% με βάση τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία (ή 9,5% χωρίς εποχική διόρθωση) έναντι μείωσης κατά 9,3%, την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2020.  

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται: 

  • πρώτον, στην καλύτερη του αναμενομένου επίδοση των εξαγωγών υπηρεσιών, λόγω της αξιοσημείωτης ανάκαμψης του τουρισμού, το καλοκαίρι του 2021 
  • δεύτερον, στην ισχυρή αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, η οποία υποστηρίχτηκε από τη ραγδαία άνοδο των αποταμιεύσεων και τη βελτίωση της απασχόλησης 
  • τρίτον, στην αύξηση των επενδύσεων 

Σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα κατέγραψε την τρίτη μεγαλύτερη ετήσια οικονομική μεγέθυνση για το πρώτο εννεάμηνο του 2021 (8,9%), μετά την Ιρλανδία και την Κροατία, η οποία ήταν σημαντικά υψηλότερη σε σχέση με τους αντίστοιχους μέσους όρους τόσο της Ευρωζώνης (5,2%), όσο και των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (5,1%).  

Η ταχεία ενεργοποίηση των αποτελεσμάτων βάσης στην ιδιωτική κατανάλωση και τις εξαγωγές υπηρεσιών εντός του 2021, σε συνδυασμό με τη σταδιακή διακοπή των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης, διαμορφώνουν τις συνθήκες για μία αλλαγή της σύνθεσης της οικονομικής μεγέθυνσης του 2022, η οποία αναμένεται να προέλθει σε μεγαλύτερο βαθμό από την επενδυτική δαπάνη.  

Οι συνθήκες για την αύξηση των επενδύσεων, το επόμενο διάστημα, θα προσδιοριστούν από την πορεία του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας προς την επενδυτική βαθμίδα, από την εισροή των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και από την υιοθέτηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που διαμορφώνουν ένα φιλικό προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλον.  

Συγκεκριμένα, το 2022, προβλέπονται συνολικά να δαπανηθούν, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, πόροι συνολικού ύψους 11 δισ. ευρώ που αντιπροσωπεύουν το 5,9% του ΑΕΠ της χώρας. Η άνοδος των δημοσίων επενδύσεων στηρίζεται σε σημαντικό βαθμό στην υλοποίηση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. 

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού, ενδεικτικά, η υλοποίηση των επενδύσεων του Ταμείου αναμένεται να προσθέσει 2,9 ποσοστιαίες μονάδες επιπλέον στο ΑΕΠ του 2022, χωρίς να συμπεριληφθεί η μόχλευση. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

DBRS: Βλέπει ανάπτυξη 7,7% φέτος και 4,4% το 2023 στην Ελλάδα

Παράθυρο για νέα μέτρα στήριξης; Νέος στόχος για το ΑΕΠ στο 7,5%

Scope για Ελλάδα: Ανάπτυξη 8,9% το 2021 και 4,3% το 2022 – Κλειδί για την αξιολόγηση η ΕΚΤ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News