Business & Finance Πέμπτη 9/12/2021, 15:34
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισραηλινός δισεκατομμυριούχος συνελήφθη στο «Ελ. Βενιζέλος»

Εις βάρος του εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης

Ισραηλινός δισεκατομμυριούχος συνελήφθη στο «Ελ. Βενιζέλος»

Στο διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας συνελήφθη ο Ισραηλινός δισεκατομμυριούχος, Beny Steinmetz, κατ’ εφαρμογή διεθνούς εντάλματος σύλληψης. 

Η σύλληψη έγινε από την Ελληνική Αστυνομία στις 23 Νοεμβρίου, λίγο αφότου το ιδιωτικού τζετ του 64χρονου προσγειώθηκε στο «Ελ. Βενιζέλος». Συγκεκριμένα, στη διάρκεια διαβατηριακού ελέγχου, προέκυψε ότι εις βάρος του εκκρεμεί διεθνές ένταλμα της Interpol Ρουμανίας για την κατηγορία της απάτης.

Ο Ισραηλινός πολυεκατομμυριούχος παρέμεινε για δύο εικοσιτετράωρα στα κρατητήρια του αεροδρομίου και στη συνέχεια οδηγήθηκε ενώπιον του εισαγγελέα Εφετών σε εκτέλεση του διεθνούς εντάλματος σύλληψης.

Αφέθηκε ωστόσο ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα έως ότου η υπόθεσή του δικαστεί από το Συμβούλιο Εφετών.

Η σύλληψή του πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τις ρουμανικές αρχές, καθώς το 2020 ο Steinmetz είχε καταδικαστεί ερήμην από τοπικό δικαστήριο για υπόθεση απάτης. 

Εις βάρος του εκκρεμεί καταδικαστική απόφαση και στην Ελβετία, καθώς δικαστήριο της Γενεύης τον έκρινε ένοχο για υπόθεση διαφθοράς, η οποία αφορούσε τα μεταλλεία Simandou στη Γουινέα. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ισραηλινός θεωρείται ένας από τους μεγιστάνες των ορυκτών μετάλλων, καθώς στην κατοχή του έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα σιδηρομεταλλεύματος παγκοσμίως.  

Όσον αφορά την απόφαση του ρουμανικού δικαστηρίου, αφορούσε τον ρόλο του Steinmetz σε υπόθεση με εκτάσεις γης που κρατικοποιήθηκαν κατά την κομμουνιστική περίοδο.

Πάντως, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της καθημερινή και έπειτα από συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής, η Interpol έκρινε άκυρο το ένταλμα σε βάρος του Στάινμετζ θεωρώντας το «πολιτικά υποκινούμενο».  

Σύμφωνα με το Forbes, η περιουσία του 64χρονου εκτιμάται σε 1,1 δισ. δολάρια.

Πηγές που επικαλείται η καθημερινή ανέφεραν ότι η σύλληψη του Στάινμετζ οφείλεται στην καθυστερημένη ενημέρωση των πληροφοριακών συστημάτων και ότι η εκδίκαση του αιτήματος έκδοσης έχει τυπικό χαρακτήρα. Στο μεταξύ, ο επιχειρηματίας κινείται ελεύθερος με μόνο περιοριστικό όρο την απαγόρευση εξόδου του από τη χώρα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ο Ιάπωνας δισεκατομμυριούχος που πήγε στο διάστημα για να παίξει… γκολφ

Πανδημία: «Δώρο» 3,6 τρισ. δολάρια στους δισεκατομμυριούχους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News