Business & Finance Τετάρτη 8/12/2021, 22:36
ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Πλακιωτάκης: Υπεγράφη ναυτιλιακή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Σ.Αραβίας στο Λονδίνο

Πλακιωτάκης: Υπεγράφη ναυτιλιακή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Σ.Αραβίας στο Λονδίνο

«Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας στον τομέα των θαλασσίων μεταφορών», υπεγράφη σήμερα στο Λονδίνο, μεταξύ του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη και του Υπουργού Μεταφορών και Εφοδιαστικής Αλυσίδας της Σαουδικής Αραβίας κ. SalehAl-Jasser.

Σχολιάζοντας τη νέα αυτή συμφωνία ο κ. Πλακιωτάκης, αφού εξέφρασε την ικανοποίηση του, υπογράμμισε ότι μέσο αυτής διαμορφώνεται ένα σταθερό και αξιόπιστο θεσμικό πλαίσιο συνεργασίας.

«Η συμφωνία αυτή, είπε ο κ. Πλακιωτάκης, αναβαθμίζει σημαντικά τις ναυτιλιακές σχέσεις των δύο χωρών και αποτελεί το εφαλτήριο για την περαιτέρω εμβάθυνση μιας στρατηγικής σχέσης συνεργασίας στον τομέα της ναυτιλίας».

Η υπογραφή της συμφωνίας αποτελούσε σταθερή και διαχρονική προτεραιότητα και για τις δυο χώρες ήδη από το 2013 και είναι αποτέλεσμα της ισχυρής πολιτικής βούλησης για εμβάθυνση της εποικοδομητικής συνεργασίας τους.

Αποτελεί δε το επιστέγασμα των ισχυρών δεσμών των δύο χωρών σε πολιτικό και εμπορικό επίπεδο και επιβεβαιώνει με τον πιο εμφατικό τρόπο τις άριστες διμερείς σχέσεις της Ελλάδας με την Σαουδική Αραβία.

«Η Σαουδική Αραβία, αν δεν είναι η μεγαλύτερη, είναι μια από τις μεγαλύτερες χώρες σε εξαγωγή ενεργειακών προϊόντων. Η Ελλάδα από την άλλη, είναι η χώρα που ελέγχει το 30% του στόλου των δεξαμενόπλοιων και το 15% της χωρητικότητας του LNG, επομένως είναι αυτονόητο ότι η συγκεκριμένη ναυτιλιακή συμφωνία θα ενισχύσει σε πολύ σημαντικό βαθμό τα οφέλη της πατρίδας μας», είπε ο κ. Πλακιωτάκης, τονίζοντας παράλληλα ότι η εν λόγω συμφωνία διαμορφώνει «ένα σταθερό και αξιόπιστο θεσμικό πλαίσιο συνεργασίας». 

Ο κ. Πλακιωτάκης υπογράμμισε ακόμη ότι «η Ελλάδα ως κορυφαία ναυτιλιακή δύναμη οφείλει να πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις για το μέλλον της παγκόσμιας ναυτιλίας», στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που έδωσε στους Έλληνες ανταποκριτές στο Λονδίνο.

Όπως είπε ο κ. Πλακιωτάκης, ο ίδιος είχε τη δυνατότητα να προβάλει τις ελληνικές θέσεις, τόσο στην ομιλία του στη γενική συνέλευση του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού ( ΙΜΟ) όσο και την κατ΄ ιδίαν συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού. Σε αυτήν μάλιστα, μεταξύ άλλων του τόνισε «την ανάγκη για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του κλάδου, αλλά και την ανάγκη για την εφαρμογή το συντομότερο δυνατόν, της στρατηγικής για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα πλοία».

Η επανεκλογή της Ελλάδος στην πρώτη κατηγορία του Συμβουλίου του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, επιβεβαιώνει την ηγετική θέση της Ελλάδας στα παγκόσμια ναυτιλιακά δρώμενα και βεβαίως τη δυνατότητα παρέμβασής της για θέματα της παγκοσμίου ναυτιλίας, επεσήμανε ο κ. Πλακιωτάκης. 

Ο Έλληνας υπουργός είχε και διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους του. Στο πλαίσιο αυτό συνάντησε τον υπουργό Μεταφορών του Κατάρ. Οι δύο τους συμφώνησαν ότι υπάρχει κοινή βούληση να προχωρήσει άμεσα η υπογραφή διμερούς ναυτιλιακής συμφωνίας. Ο κ. Πλακιωτάκης είδε και τον υφυπουργό Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου, με τον οποίο όπως είπε, «επιβεβαιώθηκε το άριστο πλαίσιο ναυτιλιακής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Μας ενδιαφέρει να έχουμε στενή συνεργασία και στην εποχή μετά το Brexit».

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News