ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκτακτο επίδομα: Πότε θα καταβληθούν τα 250 ευρώ στους συνταξιούχους

Έκτακτο επίδομα: Πότε θα καταβληθούν τα 250 ευρώ στους συνταξιούχους

Στην τελική ευθεία βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες του «MR», οι διαδικασίες οι για να πιστωθεί το έκτακτο επίδομα στους  χαμηλοσυνταξιούχους. Υπουργείο Εργασίας και ΑΑΔΕ κάνουν αγώνα δρόμου, ώστε οι συνταξιούχοι να μπορέσουν να λάβουν την έκτακτη ενίσχυση νωρίτερα ή έστω μαζί με την επόμενη σύνταξη τους, δηλαδή από 20-23 Δεκεμβρίου, ημερομηνίες κατά τις οποίες καταβάλλονται οι συντάξεις Ιανουαρίου.

Όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας στο «MR», αυτές τις ημέρες γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις από την ΑΑΔΕ ώστε να προκύψει το τελικό αρχείο των πληρωμών, δηλαδή των συνταξιούχων που είναι δικαιούχοι.

Οι συνταξιούχοι θα πρέπει σωρευτικά να ικανοποιούν τα τρία κριτήρια  αυτό σημαίνει πως θα λάβουν την έκτακτη ενίσχυση  όσοι  έχουν ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 7.200 ευρώ (600 ευρώ μηνιαίως) και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ, ενώ η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας δεν θα πρέπει  να υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ.

Το ατομικό εισόδημα όσο και το οικογενειακό, αφορά το ποσό τόσο από συντάξεις όσο και από άλλες πηγές. Δικαιούχοι, βέβαια είναι και όσοι παίρνουν τόσο προσωρινή όσο και προκαταβολή σύνταξης, εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια   για το 2020. 

Το ποσό που θα δουν οι συνταξιούχοι ως μπόνους στο λογαριασμό τους θα είναι 250 ευρώ και το ποσό προσαυξάνεται κατά 50 ευρώ ανά μέλος, εφόσον υπάρχουν εξαρτώμενα μέλη στην οικογένεια.

Οι 830.000 χαμηλοσυνταξιούχοι θα λάβουν απευθείας το επίδομα χωρίς να χρειάζεται κάποια άλλη διαδικασία από την πλευρά τους. Σύμφωνα και με πηγές του υπουργείου Εργασίας, περίπου 100.000 χαμηλοσυνταξιούχοι από τους 930.000 πέφτουν πάνω στους κόφτες και χάνουν τελικά το επίδομα. 

Άλλες δύο κατηγορίες δικαιούχων για τα 250 ευρώ:

1) Όσον αφορά στους δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ, για τον Δεκέμβριο οι προνοιακές παροχές προσαυξάνονται κατά 250 ευρώ. Η προσαύξηση θα καταβληθεί με την τακτική καταβολή του Δεκεμβρίου.

2) Η μηνιαία σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων και το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερήλικων θα χορηγηθούν προσαυξημένα κατά 250 ευρώ για τον Δεκέμβριο 2021, μαζί με την τακτική καταβολή.

Διαβάστε επίσης: 

Υπ. Εργασίας: Ποιοι θα πάρουν το έκτακτο βοήθημα 250 ευρώ – Οι προϋποθέσεις

Συνταξιούχοι: Ποιοι μένουν εκτός της έκτακτης ενίσχυσης – Παραδείγματα

Έκτακτη ενίσχυση: Ποιοι την δικαιούνται και ποιοι όχι – Πέντε ερωτήσεις και απαντήσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News