ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράθυρο για νέα μέτρα στήριξης; Νέος στόχος για το ΑΕΠ στο 7,5%

Παράθυρο για νέα μέτρα στήριξης; Νέος στόχος για το ΑΕΠ στο 7,5%

Οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας εκ του αποτελέσματος ξεπέρασαν κάθε προσδοκία δεδομένου ότι οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούσαν πως το ΑΕΠ της Ελλάδας το τρίτο τρίμηνο θα αυξανόταν από 11%-12,9%. 

Ανεβάζει τον πήχη το ΥΠΟΙΚ 

Όμως τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έδωσαν επιπλέον φτερά στην ελληνική οικονομία, με την αισιοδοξία πλέον να είναι εμφανής στο οικονομικό επιτελείο, αφού ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας χαρακτηρίζει πλέον συντηρητική και την επίσημη πρόβλεψη για ανάπτυξη 6,9%. 

Οι ισχυρές επιδόσεις του τουρισμού οδήγησαν σε υψηλότερα επίπεδα την ανάκαμψη το 3ο τρίμηνο, καθώς οι εξαγωγές των υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 85% και πλέον η δυναμική που διαμορφώνεται θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν πραγματικό ρυθμό μεγέθυνσης για ολόκληρο το 2021 υψηλότερο του 6,9%. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του «MR», οι συζητήσεις στο οικονομικό επιτελείο γίνονται με παραδοχή για ελάχιστο κατώφλι ετήσιας ανάπτυξης φέτος στο 7,5% του ΑΕΠ. 

Πώς φτάσαμε στο αποτέλεσμα 

Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 7,3% σε σχέση με το 3τρίμηνο του 2020. Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 18,1% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2020. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 48,6% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2020. 

Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 9,2%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 84,6%. Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 21,7% σε σχέση με το 3oτρίμηνο του 2020. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 10,1% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 58,1%. 

Ο σχεδιασμός με βάση το Ταμείο Ανάκαμψης 

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, από τα 30,5 δισ. ευρώ που δικαιούται η χώρα μας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, εκτιμάται ότι θα κινητοποιηθούν κεφάλαια 59 δισ. ευρώ μέσω επενδύσεων και θα αγγίξουν τα 100 δισ. ευρώ μαζί με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ. Στο Σχέδιο Ανάκαμψης περιλαμβάνονται 68 μεταρρυθμίσεις και 106 επενδύσεις, που αναμένεται να συμβάλουν στη δημιουργία 180.000 νέων θέσεων εργασίας και στην περαιτέρω αύξηση του ΑΕΠ κατά 6,9% έως το 2026. Βέβαια η μη έγκαιρη απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης όπως και τυχόν εμπόδια στην έγκαιρη υλοποίηση του σχεδίου θα μπορούσαν να προκαλέσουν αναταράξεις στην αναπτυξιακή πορεία που έχει χαραχθεί. 

Στο τέλος του μήνα αναμένεται η ελληνική πλευρά να υποβάλει το αίτημα για την α’ δόση του Ταμείου, ύψους 3,5 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πως οι ευρωπαϊκοί πόροι αναμένονται τον Μάρτιο, όπως έχει γράψει το «MR». Παρόλα αυτά, η Επιχειρησιακή Σύμβαση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα υπογραφεί μέσα στον μήνα. Επίσης, σύντομα θα ξεκινήσει να υλοποιείται το δεύτερο μέρος του Ταμείου Ανάκαμψης, που αφορά στα ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια τα οποία θα υλοποιηθούν με τη συνδρομή των τραπεζών. 

Τα σενάρια για επιπλέον παροχές 

Το αισιόδοξο σκηνικό – όσο φυσικά μπορεί να το πει κανείς με την πανδημία σε έξαρση – που διαμορφώνεται για το ελληνικό ΑΕΠ γεννά καλώς ή κακώς αντίστοιχες προσδοκίες για την προοπτική περαιτέρω μέτρων στήριξης. 

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι στιγμής το οικονομικό επιτελείο στην πράξη έχει μεταφράσει σε μέτρα στήριξης τις θετικές εξελίξεις στην ανάπτυξη. Ωστόσο, το υψηλό δημόσιο χρέος και τα ειδικά χαρακτηριστικά των αποθεματικών του κράτους, σε συνδυασμό με τους κινδύνους από τις πληθωριστικές πιέσεις, περιορίζουν το ενδεχόμενο για νέες παροχές, το οποίο πάντως παραμένει ανοιχτό – μιλώντας πια για την περίοδο από το 2022. 

Διαβάστε επίσης:

Ανάπτυξη διαρκείας: Στο 13,4% το γ’ τρίμηνο

Ανάπτυξη: Πάνω από το 8% πλέον ο στόχος του 2021

Scope: Ανάπτυξη 8,9% το 2021 και 4,3% το 2022

ΑΕΠ: Στα 46,4 δισ. ευρώ στο 3μηνο -Υψηλά δεκαετίας

JP Morgan: Ποντάρει στην Ελλάδα το 2022 – Έξοδος από το junk το β΄ εξάμηνο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News