Business & Finance Τρίτη 7/12/2021, 14:32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εύσημα του Κρίστιαν Λίντνερ στην ελληνική οικονομία

Mε τους καλύτερους οιωνούς για την επόμενη μέρα η πρώτη τοποθέτηση του νέου ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας για την Ελλάδα

Εύσημα του Κρίστιαν Λίντνερ στην ελληνική οικονομία

Εξαιρετικά θετική κρίνεται η πρώτη τοποθέτηση του νέου υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας για την Ελλάδα. 

Ο Κρίστιαν Λίντνερ μίλησε για εντυπωσιακή μεταρρυθμιστική πολιτική της Ελλάδας, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, στο Βερολίνο. 

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει βάλει την ελληνική οικονομία σε μια νέα πορεία προς την επιτυχία», είπε ο νέος υπουργός Οικονομικών. Χαρακτήρισε μάλιστα, εμμέσως πλην σαφώς, παράδειγμα προς μίμηση την ελληνική οικονομική πολιτική ακόμη και για τη χώρα του.

Ερωτηθείς για τις ανησυχίες του ευρωπαϊκού Νότου ως προς το ενδεχόμενο επιστροφής της πολιτικής της λιτότητας με πρωτοβουλία της Γερμανίας, είπε ότι η γερμανική κυβέρνηση θα δώσει μεν προσοχή στη σταθερότητα στην Ευρώπη, αλλά αυτό θα περιλαμβάνει την παράμετρο και των επενδύσεων.

Παράλληλα, δήλωσε ότι σύντομα θα υπάρξουν συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση, λέγοντας ότι θα συνεχίσει την επαφή που είχε και στο παρελθόν σε καλό κλίμα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Χρήστο Σταϊκούρα. 

Ποιος είναι ο Κρίστιαν Λίντνερ 

Ο επικεφαλής των Ελεύθερων Δημοκρατών, που κατέλαβε τη θέση του υπουργού Οικονομικών, είναι φανατικός υπέρμαχος των δημοσιονομικών κανόνων του Μάαστριχτ και της συγκράτησης του δημοσίου χρέους της Γερμανίας, αλλά και των κρατών – μελών της Ευρωζώνης.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι πριν τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, είχε δηλώσει ότι το FDP δεν θα συμμετείχε σε κάποιον κυβερνητικό σχηματισμό που θα σχεδίαζε να αυξήσει τη φορολογία ή να αλλάξει το λεγόμενο «debt brake», δηλαδή το πλαφόν που τίθεται από το γερμανικό Σύνταγμα στο νέο χρέος.

Όπως είχε δηλώσει ο ίδιος, μέσω αναρτήσεων σε προσωπικούς του λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επιζητεί σκληρότερη στάση αναφορικά με τις υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς όπως ισχυρίζεται η Φρανκφούρτη οφείλει να αντισταθεί στον «πειρασμό» να τις στηρίξει την ώρα που ο πληθωρισμός κινείται επικίνδυνα ψηλά στην Ευρωζώνη.

«Εάν η ΕΚΤ εγκλωβιστεί στη δημοσιονομική πολιτική των υπερχρεωμένων χωρών, θα έχει λίγα μέσα για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η συγκράτηση της ανόδου του πληθωρισμού είναι κοινωνική ευθύνη και αν αφεθεί ο πληθωρισμός εκτός ελέγχου θα οδηγηθεί στη φτώχεια, σχολιάζοντας μάλιστα ότι και οι παράγοντες χάραξης πολιτικής εντός Γερμανίας υποτιμούν επίσης τους κινδύνους από τον πληθωρισμό. 

Ο Κρίστιαν Λίντνερ μπήκε στην πολιτική σε νεαρή ηλικία και το 2000 εξελέγη στο κοινοβούλιο του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας. Την ίδια χρονιά, συνίδρυσε την Moomax GmbH, μία εταιρεία που έφτιαχνε avatars για το ίντερνετ. Η επιχείρηση αυτή εξασφάλισε χρηματοδότηση από venture capitals αλλά και κρατικές επιδοτήσεις από την KfW Bank. Όμως όταν έσκασε η φούσκα των dot.coms, η Moomax κατέρρευσε. Η αποτυχία αυτή «κυνηγά» τον Λίντνερ στην πολιτική καριέρα του. Ο ίδιος πάντως την παρουσιάζει σαν ένα μάθημα που πήρε, λέγοντας ότι η Γερμανία πρέπει να ενθαρρύνει τον κόσμο να παίρνει ρίσκα.

Όπως έχει επισημάνει ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων, πρώτη του προτεραιότητα αναλαμβάνοντας το γερμανικό ΥΠΟΙΚ θα είναι η βελτίωση του περιβάλλοντος για τις γερμανικές επιχειρήσεις. Η πολιτική του ατζέντα περιλαμβάνει μειώσεις φόρων και άλλων βαρών για τις εταιρείες, καθώς και πιο «σφικτές» δημοσιονομικές πολιτικές.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News