Business & Finance Δευτέρα 6/12/2021, 12:18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρόφιμα: Ποια προϊόντα πετάμε περισσότερο στα σκουπίδια – Σπατάλη 300.000 τόνων ετησίως

Τρόφιμα: Ποια προϊόντα πετάμε περισσότερο στα σκουπίδια – Σπατάλη 300.000 τόνων ετησίως

Επτά στους 10 Έλληνες παραδέχονται ότι το νοικοκυριό τους σπαταλάει και πετάει τρόφιμα, γεγονός το οποίο εξηγεί γιατί 300.000 τόνοι τροφίμων καταλήγουν στα απορρίμματα κάθε χρόνο.

Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα σχετικής έρευνας του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), η οποία αναδεικνύει τη σπατάλη τροφίμων σε ένα από τα βασικότερα προβλήματα στον κλάδο των καταναλωτών.

Πιο συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό σπατάλης φαγητού (food waste) στα ελληνικά νοικοκυριά η οποία μεσοσταθμικά ανέρχεται στο 6%. Αξιοσημείωτο είναι ότι μόλις το 29% των νοικοκυριών δηλώνει ότι δεν σπαταλάει καθόλου τρόφιμα. Η πλειοψηφία σε ποσοστό 60% δηλώνει ότι σπαταλά μέχρι 10%, το 9% από 10% έως 25% και το 2% πάνω από 25%.

Τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, δείχνουν ότι η οικιακή σπατάλη τροφίμων ξεπερνά τους 300.000 τόνους τροφίμων ετησίως. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στην ετήσια κατανάλωση 200.000 καταναλωτών, κάτι ενδεικτικό της σημασίας του θέματος.

Συγκριτικά με άλλες χώρες, βέβαια, όπως για παράδειγμα οι ΗΠΑ, τα στοιχεία είναι περισσότερο ενθαρρυντικά. Σύμφωνα με έρευνα της Movinga του 2019, οι περισσότερες χώρες της δυτικής Ευρώπης και της Αμερικής καταγράφουν υψηλότερα ποσοστά, όπως οι ΗΠΑ 24%, ο Καναδάς 18%, η Μεγάλη Βρετανία 15%, η Γαλλία 14%, το Βέλγιο 14%, η Ιταλία 13%, η Αυστρία 13% κ.α.

Ποια τρόφιμα πετάμε

Όσον αφορά τις κύριες κατηγορίες τροφίμων στις οποίες εμφανίζεται σπατάλη, το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στις κατηγορίες των φρούτων και λαχανικών, στις οποίες σχεδόν 7 στους 10 καταναλωτές (68%) δηλώνουν ότι καταγράφουν σπατάλη και ακολουθούν το ψωμί και τα αρτοσκευάσματα στο 58%, τα αλλαντικά στο 37%, τα γαλακτοκομικά στο 29%, τα γλυκά και σνακ στο 28% και το γάλα στο 27%.

Μικρότερη σπατάλη καταγράφεται στα ξηρά τρόφιμα, ρύζι, ζυμαρικά, όσπρια (15%), κάτι το οποίο αποδίδεται στη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των προϊόντων, αλλά και στο κρέας-ψάρι (14%) λόγω της μεγαλύτερης αξίας/κιλό των προϊόντων.

Αναγνωρίζουν το πρόβλημα οι καταναλωτές

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι καταναλωτές αναγνωρίζουν σε ένα βαθμό τις αρνητικές συνέπειες της σπατάλης τροφίμων.

Το 81% δηλώνει ότι νιώθει άσχημα όταν πετάει τρόφιμα, κάτι που δείχνει ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Παρόλα αυτά, μόλις το 11% δηλώνει ότι θεωρεί ότι η ποσότητα τροφίμων που σπαταλάει το νοικοκυριό του είναι μεγάλη.

Σε σχέση με τους λόγους στους οποίους αποδίδουν την σπατάλη, το 21% την αποδίδει στην κακή διαχείριση των υπολειμμάτων φαγητού στο νοικοκυριό και το 18% σε πραγματοποίηση μεγαλύτερων αγορών από όσες χρειάζονται.

Οι καταναλωτές δε, σε ποσοστό 30% θεωρούν ότι στο θέμα αυτό θα πρέπει να βοηθηθούν από τις επιχειρήσεις τροφίμων. Το στοιχείο αυτό δείχνει ότι οι καταναλωτές αποδίδουν σε μεγαλύτερο βαθμό στη δική τους κινητοποίηση την προσπάθεια μείωσης της σπατάλης, αλλά χρειάζονται και την αρωγή τρίτων.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Google Doodle: Πόσες πίτσες τρώμε τον χρόνο;

Καφές: Γιατί η τιμή δεν θα σταματήσει να ακριβαίνει έως το 2023

Νέος γύρος εξαγορών το 2022 στον κλάδο των γαλακτοκομικών

Ζάχαρη και απώλεια μνήμης: Πώς συνδέεται η διατροφή με τις ψυχικές διαταραχές;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News