Business & Finance Κυριακή 5/12/2021, 11:47
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Θα πάρουμε έξτρα μέτρα στήριξης, αν χρειαστεί – Σε 10 ή 12 δόσεις ο ΕΝΦΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Θα πάρουμε έξτρα μέτρα στήριξης, αν χρειαστεί – Σε 10 ή 12 δόσεις ο ΕΝΦΙΑ

Τη διαβεβαίωση ότι το κράτος διαθέτει επαρκή ταμειακά διαθέσιμα για να στηρίξει τους πολίτες σε περίπτωση που το «επιβάλουν» οι εξελίξεις με τον κορωνοϊού και την ενεργειακή κρίση, έδωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. 

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στον πρωινή εκπομπή του OPEN, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου εξήρε την καλή εικόνα της οικονομίας, κόντρα στις δυσμενείς εξελίξεις, οι οποίες σχετίζονται με την πανδημία και το αυξημένο ενεργειακό κόστος. 

Η κυβέρνηση, όπως επεσήμανε, θα πάρει -αν χρειαστεί- και άλλα μέτρα στήριξης των καταναλωτών. «Η εκτίμηση που υπάρχει σήμερα είναι ότι η φαινόμενο της ενεργειακής κρίσης είναι οξύ, θα κρατήσει περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις, αλλά θα είναι πεπερασμένο και θα ολοκληρωθεί έως το δεύτερο τρίμηνο του 2022».  

Για να προσθέσει: «Με αυτά τα κριτήρια παίρνουμε μόνιμα μέτρα για να αντιμετωπίσουμε ένα παροδικό πρόβλημα. Κάνουμε μόνιμες παρεμβάσεις για να βελτιώσουμε το εισόδημα του πολίτη. Μειώσαμε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές ήδη».  

Όσον αφορά τα προσωρινά μέτρα στήριξης, διευκρίνισε ότι ανέρχονται σε 1,1 δισ. ευρώ. «Θα συνεχίσουμε να βοηθάμε την κοινωνία όσο χρειαστεί» διαβεβαίωσε. 

Ερωτηθείς για τα επόμενα βήματα, επανέλαβε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα βγει από το καθεστώς αυξημένης εποπτείας το 2022, ενώ για το χρέος εξήγησε ότι παρότι είναι υψηλό, παραμένει βιώσιμο. 

Για το 2022, σημείωσε ότι «θα έχουμε μειωμένα ελλείμματα της τάξης του 1% και ισχυρή ανάπτυξη. Θα συνεχίσουμε να μειώνουμε φόρους (ΦΠΑ, έκτακτης αλληλεγγύης) από την άνοιξη σιγά – σιγά», ενώ «από το 2023 οι υποχρεώσεις μας θα είναι διαφορετικές, θα έχουμε ευελιξία». 

Ειδική αναφορά έκανε και στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, διαμηνύοντας ότι θα καταβληθεί προσπάθεια περαιτέρω μείωσής του, υπογραμμίζοντας ότι η αποπληρωμή θα γίνεται σε 10 έως 12 δόσεις.  

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Κατώτατος μισθός: Τι θα γίνει με τις τριετίες των εργαζομένων;

Χρ. Σταϊκούρας για Όμικρον: Ανάλογα με τις εξελίξεις θα πράξουμε

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News