Business & Finance Κυριακή 5/12/2021, 15:55
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ταμείο Ανάκαμψης: Πώς θα πριμοδοτήσει τις εξαγωγικές επιχειρήσεις 

409 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των εξαγωγών

Ταμείο Ανάκαμψης: Πώς θα πριμοδοτήσει τις εξαγωγικές επιχειρήσεις 

Την ενίσχυση των εξαγωγών θέτουν, μεταξύ άλλων, ως στόχο οι χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, οι οποίες περιλαμβάνουν μέτρα τόνωσης της ανταγωνιστικότητας, ανάπτυξης του marketing και κάλυψης του κεφαλαίου κίνησης. 

Αυτό ήταν, εξάλλου, το «ζουμί» των όσων ανέφεραν την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, στο πλαίσιο του virtual forum του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων. 

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Σταϊκούρας υπενθύμισε ότι το «Ελλάδα 2.0» προβλέπει για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την προώθηση ιδιωτικών επενδύσεων και εξαγωγών, την αξιοποίηση 234 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Την ίδια ώρα, οι συνολικοί επενδυτικοί πόροι, οι οποίοι αναμένεται να κινητοποιηθούν, εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 409 εκατ. ευρώ. 

Ήδη, όπως εξήγησε, ανάμεσα στα πρώτα έργα, τα οποία έχουν αρχίσει να υλοποιούνται, συγκαταλέγεται η «Εξωστρεφής Γεωργία», προϋπολογισμού 20,7 εκατ. ευρώ. 

Πρόκειται για ένα έργο, το οποίο αφορά την ανάπτυξη και την αναβάθμιση μιας σειράς ψηφιακών εφαρμογών, με στόχο την ενίσχυση και την υποστήριξη των εξαγωγών του ελληνικού αγροδιατροφικού τομέα. 

Από την πλευρά του, ο κ. Σκυλακάκης εστίασε σε μια καινοτομία που παρουσιάζουν τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης. «Ενώ είναι επενδυτικά δάνεια θεωρούν ως εντασσόμενο μέρος στην επένδυση, μέχρι και 30% του δανείου, τις δαπάνες μάρκετινγκ ή το κεφάλαιο κίνησης». 

«Αυτό είναι καινοτόμο και εξόχως αναπτυξιακό. Δεν υπήρχε στα σχέδια μέχρι τώρα. Αντιλαμβάνεστε πόσο καθοριστικό είναι το μάρκετινγκ, όπως και οι συνεργασίες για να μπορέσουμε να διεισδύσουμε στις ξένες αγορές» έσπευσε να προσθέσει. 

Ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε, επίσης, ότι για όλες τις εξαγωγικές επιχειρήσεις υπάρχει ειδική μεταχείριση όσον αφορά τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης. «Μια εξαγωγική επιχείρηση είναι επιλέξιμη για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, ακόμη και όταν το 15% του τζίρου της αφορά εξαγωγές. Τότε μπορεί να λάβει δάνεια μέχρι το 30% της επένδυσης, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης».  

Όταν δε, ο τζίρος υπερβαίνει το 45% δύναται να λάβει για το 50% της επένδυσης το μέγιστο, δηλαδή το ποσοστό δανειοδότησης που μπορεί να πάρει κάποιος από το Ταμείο Ανάκαμψης. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΦΠΑ: Τα όπλα του Ταμείου Ανάκαμψης κατά της φοροδιαφυγής

Alpha Bank: Ανάκαμψη τύπου V στην Ελλάδα – Πώς το ΑΕΠ αυξάνει τη δημοσιονομική ελευθερία

Θ. Σκυλακάκης: Ενισχύσεις άνω των 10 δισ. ευρώ στους μικρομεσαίους στην πανδημίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News