Business & Finance Πέμπτη 2/12/2021, 15:29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ληξιπρόθεσμα δημοσίου: «Αυγατίζουν» οι οφειλές στους ιδιώτες

Ληξιπρόθεσμα δημοσίου: «Αυγατίζουν» οι οφειλές στους ιδιώτες

Στα 2,7 δισ. ευρώ περίπου έχουν αυξηθεί οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του ελληνικού Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων και των εκκρεμών επιστροφών φόρων. 

Στο ζήτημα αναφέρθηκε το Δημοσιονομικό Συμβούλιο στην φθινοπωρινή έκθεσή του, ενώ  πρόκειται για ένα πρόβλημα το οποίο είχε επισημάνει και η πρόσφατη έκθεση – αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, ως ένα από τα «αγκάθια» στις κατά τα άλλα θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.

Ειδικότερα, τα στοιχεία εμφανίζουν αύξηση στο απόθεμα των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του ελληνικού Δημοσίου στα 2,7 δισ. ευρώ, με σημαντική αύξηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των νοσοκομείων και των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης (ΟΚΑ) σε επίπεδο εννεαμήνου.

Ανάλογες με το προηγούμενο έτος είναι οι εισπράξεις που καταγράφονται στο οκτάμηνο επί των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων του ελληνικού Δημοσίου (περί τα 2,6 δισ. ευρώ), σημαντικά χαμηλότερες σε σχέση με την τριετία που προηγήθηκε της πανδημίας (3,3 δισ. ευρώ κατά μέσο όρο).

Επίσης, συνεχίστηκε και κατά το γ΄ τρίμηνο του 2021 η συρρίκνωση του ανεξόφλητου κεφαλαίου των εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου το οποίο διαμορφώθηκε στα 8.916 εκατ. ευρώ.

Τα 8,5 δισ. ευρώ έφτασαν οι εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου, για τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων των πιστωτικών ιδρυμάτων του προγράμματος «ΗΡΑΚΛΗΣ».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News